Βραδινό: Τα λάθη που μας προσθέτουν κιλά

Τα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν το βραδινό μας και να σαμποτάρουν την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, «βομβαρδιζόμαστε» με μια πληθώρα συμβουλών σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Κι ενώ όταν οι συμβουλές προέρχονται από τους ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες, όταν βασίζονται σε διαδεδομένους μύθους μόνο εμπόδιο μπορούν να σταθούν στην προσπάθειά μας. Μια συμβουλή που ακούμε συχνά όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε είναι να μην τρώμε βραδινό.

Στην πραγματικότητα, βασική προϋπόθεση για να αδυνατίσουμε είναι να εξασφαλίζουμε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε. Όσο τηρούμε αυτόν τον κανόνα, η προσπάθειά μας για αδυνάτισμα είναι σε καλό δρόμο. Έτσι, αν τρώμε χωρίς να υπερβαίνουμε τις καθημερινές μας θερμιδικές ανάγκες, δεν πρόκειται να παχύνουμε επειδή τρώμε βραδινό.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν το βραδινό μας και να σαμποτάρουν την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά και πώς θα τα αλλάξουμε.

Λάθος 1ο – Δεν τρώμε ορεκτικό

Αν έχουμε σταματήσει να τρώμε ορεκτικό, νομίζοντας ότι έτσι θα χάσουμε πιο εύκολα βάρος, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήουμε. Ξεκινώντας το δείπνο μας με μια σαλάτα ή ένα μπολ σούπας θα καταλήξουμε να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια του γεύματός μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχουμε μείνει νηστικοί για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ώρες, αφού έτσι θα μειώσουμε τις πιθανότητες να οδηγηθούμε στην υπερφαγία.

Μάλιστα, σχετική έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βρήκε ότι όταν οι συμμετέχοντες ξεκινούσαν το γεύμα τους με μια ολιγοθερμιδική σούπα, όπως είναι ο ζωμός κοτόπουλου με λαχανικά, κατέληγαν να τρώτε 20% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα τους από ό,τι συνήθως, χωρίς να πεινούν περισσότερο στη συνέχεια. Όπως καταλαβαίνετε, τρώγοντας 20% λιγότερες θερμίδες κάθε μεσημέρι, μακροπρόθεσμα θα είμαστε σε θέση να χάσουμε βάρος χωρίς καν να το έχουμε προσπαθήσει ιδιαίτερα.

Λάθος 2ο – Προσθέτουμε θερμίδες σε υγιεινά τρόφιμα

Ποιο είναι το νόημα στο να προετοιμάζουμε υγιεινά πιάτα, όπως λαχανικά στον ατμό, μόνο και μόνο για να τα φορτώσουμε με περιττές θερμίδες με τη μορφή βουτύρου; Σίγουρα, εξακολουθούμε να παίρνουμε τα ίδια θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά, αλλά δεν διευκολύνουμε έτσι την απώλεια βάρους. Η υγιεινή μας σαλάτα παύει να είναι τόσο υγιεινή όταν την καλύπτουμε με ένα κρεμώδες dressing.

Σταματάμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε dressing του εμπορίου, βούτυρο και μαγιονέζα και θα εξοικονομήσουμε εκατοντάδες θερμίδες. Ίσως ακόμη να διαπιστώσουμε ότι προτιμάμε τη γεύση των φρέσκων λαχανικών χωρίς τα πρόσθετα υλικά. Αν απλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη γεύση των λαχανικών, χρησιμοποιούμε βότανα, μπαχαρικά και λίγη μουστάρδα για να προσθέσουμε γεύση.

Λάθος 3ο – Τρώμε ακριβώς προτού κοιμηθούμε

Το πεπτικό μας σύστημα επιβραδύνεται τη νύχτα. Ως αποτέλεσμα, εάν ξαπλώσουμε με γεμάτο στομάχι, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε δυσπεψία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν το φαγητό δεν έχει χρόνο να περάσει από το στομάχι στα έντερα πριν τον ύπνο, οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιάσουν καούρα και άλλα συμπτώματα, όπως βήχα.

Παράλληλα, η κατανάλωση φαγητού ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι, καταλήγουμε να έχουμε ενέργεια, ενώ θέλουμε απλώς να χαλαρώσουμε και να βυθιστούμε στον ύπνο.

Το φαγητό αργά τη νύχτα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης και μελατονίνης, δύο ορμονών που βοηθούν στον ποιοτικό ύπνο.

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον 2-3 ώρες προτού ξαπλώσουμε, ώστε να αφήσουμε στο πεπτικό μας σύστημα αρκετό χρόνο να διασπάσει το γεύμα μας προτού κοιμηθούμε.

Λάθος 4ο – Τρώμε τα ίδια κάθε βράδυ

Το κοτόπουλο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία είναι πολύ ευπροσάρμοστη. Ωστόσο, καταντάει βαρετό μετά από μερικές δεκάδες δείπνα. Το να τρώμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά μπορεί πραγματικά να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα μονοτονίας.

Ανανεώνουμε, λοιπόν, το μενού μας επιλέγοντας τόνο, σολομό, στήθος γαλοπούλας ή λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες. Επίσης, το αυγό, το τυρί cottage, η κινόα, η βρώμη, το μπρόκολο και τα μανιτάρια είναι μερικές από τις τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο δείπνο μας ώστε να προσλάβουμε πρωτεΐνη.

Λάθος 5ο – Αποφεύγουμε όλα τα λιπαρά

Η κατανάλωση ενός γεύματος που δεν έχει λίπος, αναπόφευκτα θα μας αφήσει πεινασμένους και θα αυξήσει τις πιθανότητες να φάμε πάλι στη συνέχεια. Το λίπος δεν είναι ο εχθρός της σιλουέτας μας, αρκεί να τα επιλέγουμε σωστά.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά (που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και το ταχίνι) και τα πολυακόρεστα λιπαρά (που βρίσκονται στα καρύδια, τη σόγια και τα λιπαρά ψάρια) έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL).

imommy.gr