«Βουτιά» 90% στις μεταβιβάσεις ακινήτων

oikodomi_532

 

 

 

Εντονα αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στο πολυνομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερης επιβράδυνσης εξαιτίας διαφόρων αποσπασματικών ρυθμίσεων. Επίσης, τονίζουν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων «βούλιαξαν» μετά το νόμο για τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, οι μεταβιβάσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν από το 2008.

 

Ωστόσο, μετά τη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων η πτώση είναι κατακόρυφη. Οι μεταβιβάσεις έχουν μειωθεί κατά 80%-90%. Οπως τόνισαν, οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να κάνουν διαθήκη παρά να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους. Κι αυτό διότι στις πρόσφατες ρυθμπισεις καμιά μεταβίβαση ακινήτου, ακόμη και αδόμητου αγροτεμαχίου δε μπορεί να γίνει χωρίς βεβαίωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρέτου κτίσματος και χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα.

Η απόσυρση
Ζητώντας να αποσυρθούν κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι συμβολαιογράφοι υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να «βουλιάξουν» τα ειρηνοδικεία με την επιχειρούμενη μεταφορά νέας ύλης σε αυτά, τη στιγμή που ήδη δέχονται πάνω από 2.500 αιτήσεις μηνιαίως για υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι ενώ παραμένουν σημαντικά κενά στη στελέχωση και υποδομή τους. Οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Κ. Βλαχάκης, αφού ήδη οι υποθέσεις αυτές (υπερχρεωμένων νοικοκυριών) προσδιορίζονται στην Αθήνα μετά το καλοκαίρι του 2014 (παρατείνοντας την εκκρεμότητα της διευθέτησης του τρόπου αποπληρωμής τραπεζικών δανείων). Παράλληλα άλλα Ειρηνοδικεία (Χαλάνδρι, Μαρούσι) προσδιορίζουν για το 2016! Την ίδια στιγμή, όποιος έχει πρόβλημα με το Κτηματολόγιο και θέλει να μεταβιβάσει ένα ακίνητο, πρέπει να περιμένει μέχρι το 2015, οπότε προσδιορίζονται οι σχετικές δίκες.

Επικρίνοντας τα υψηλά παράβολα του πολυνομοσχεδίου, οι συμβολαιογράφοι ζητούν να μην επιβαρυνθούν άλλο τα Ειρηνοδικεία με νέα ύλη, αλλά να μεταφερθούν σε εκείνους έναντι μικρού κόστους, οι αρμοδιότητες για τα συναινετικά διαζύγια, την έκδοση διαταγών πληρωμής και πιστοποιητικών κληρονομητηρίου, τη σύνταξη δηλώσεων αποποίησης κληρονομιάς κ.λπ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι τα Ειρηνοδικεία δεν μπορούν να εκδικάσουν το 2013 τις εκκρεμείς 25.000 υποθέσεις ούτε να ανταποκριθούν στις νέες υποθέσεις (διαζύγια, διαταγές πληρωμής κ.λπ.). Υπογραμμίστηκε ότι η επιχείρηση κατάργηση περιφερειακών ειρηνοδικείων θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους πολίτες.

 

 

imerisia.gr