Βαθαίνει η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ

pasol1-thumb-large

Τις τελευταίες εβδομάδες στη Χαρ. Τρικούπη υφίσταται μια βουβή ανησυχία: οι μέρες περνούν, η πόλωση ανάμεσα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές αυξάνεται και, παρά το συγκεκριμένο γεγονός, ο μόνος πολιτικός χώρος που εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα διαρκούς εσωτερικής αναταραχής είναι το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αποφασίσει ότι οι γενικά δύσκολες συνθήκες δεν επιτρέπουν την άνοδο των ενδοκομματικών τόνων, γι’ αυτό και αποφεύγει να αναφέρεται σε ζητήματα που προκαλούν αμφίθυμες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι διόλου τυχαία η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη στην ομιλία που έκανε ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Χαλκίδα. Ο πρώην πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι υφίσταται «κρίσιμη μάζα» στην κοινωνία για την υποστήριξη πολιτικών που θα κάνουν τομή με το παρελθόν, υπονοώντας, βεβαίως, ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Από τη Χαρ. Τρικούπη απέφυγαν να σχολιάσουν τη δήλωση του κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του κόμματος περιορίστηκαν στην ανάδειξη των σημείων από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένδειξη ύπαρξης στοιχειώδους ενότητας.

Συνομιλητές του κ. Παπανδρέου τόνιζαν ότι ο ίδιος εκφράζει ανησυχίες για την πορεία ανασύνταξης του χώρου, δίχως, ωστόσο, να εκφράζει κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μάλιστα, πως ο κ. Παπανδρέου λέει σε συνομιλητές του ότι είναι θλιβερό για τη Δημοκρατική Παράταξη (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) να μη μπορεί να αναδείξει κάποιο νεότερο πρόσωπο και οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο να περιλαμβάνουν τον ίδιο ή και στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επί σειράν ετών.

Πέρα από τη νέα δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, έπειτα από αρκετούς μήνες, τοποθετήθηκε δημόσια και η κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία μάλιστα προσπαθεί να λάβει αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Ενώ στελέχη όπως ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ή ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ισορροπεί μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, αναμένοντας –κατά κύριο λόγο– τη μορφή της συνολικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Η συνολική, τελική συμφωνία αποτελεί, βεβαίως, για τον κ. Βενιζέλο το βασικό στοιχείο της πλατφόρμας που διαμορφώνει και θα αποτελέσει και κύριο πολιτικό επιχείρημα, τόσο ενόψει της προεδρικής εκλογής, όσο και σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Από τη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η διαφοροποίηση βουλευτών όπως οι κ. Απ. Κακλαμάνης και Μιχ. Κασσής (κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων) δεν συνιστά ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς και οι δύο είχαν προειδοποιήσει ότι θα τηρήσουν αρνητική στάση για μια ρύθμιση που –ούτως ή άλλως– είχαν καταγγείλει και επισήμως ως πρόχειρη από το ΠΑΣΟΚ.

kathimerini.gr