Βασίλης Παππάς: Επιστολή προς τον Δήμαρχο Τρικκαίων

(περί αιολικών και άλλων τινών)

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Δεν πίστευα ποτέ πως εσύ ως μηχανολόγος μηχανικός θα έκαμνες τόσα λάθη σε μια δήλωση υπέρ των αιολικών. Να δεχθώ ότι λόγω και της πολιτικής σου ιδιότητας απαντάς, καλοπροαίρετα, θέλω να πιστεύω και παίρνεις θέση υπέρ των αιολικών. Πολλοί είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά πρακτικά αυτό δεν λέει κάτι!

Απορία πρώτη: Έχετε φαντάζομαι κάποιες μελέτες που καταδεικνύουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φθηνότερη? Υποθέτω συμπεριλάβατε στο κόστος παραγωγής και τα κόστη  αποθήκευσης  των πυρηνικών αποβλήτων, όπως και ότι στο πιάτο σας εξακολουθείτε να τρώτε Καίσιο 131 από τα Χάσια και Αντιχάσια, λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ! Και προφανώς αν πω είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας θα με κατατάξετε στους fun των πυρηνικών εργοστασίων? Ισχυρίζομαι ότι είμαι και είμαι υπέρ των ραδιενεργών ισοτόπων για την καταπολέμηση, μέσω ακτινοβολιών μορφών καρκίνου, είμαι υπέρ του ραδιενεργού τεχνίτιου για το scanning οστών, είμαι υπέρ του ραδιενεργού ιωδίου για την καταπολέμηση του θυρεοειδούς!

Απορία δεύτερη: Δεν γνωρίζετε ότι για τη σταθερότητα του δικτύου ένα 30% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται να παράγεται από θερμικά εργοστάσια? (άρα λιγνίτης)? Ή θα τα κλείσουμε στην Κοζάνη, θα στέλνουμε το μετάλλευμα στα Μπίτολα (Βόρεια Μακεδονία) για τα εκεί λιγνιτικά  εργοστάσια και θα εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια (και όχι ρεύμα όπως κάποιοι ισχυρίζονται)?

Απορία τρίτη: Και εμένα εποχούμενο προς Αθήνα δεν με ενοχλούν τα δεξιά του δρόμου αιολικά. Αν υπάρχει κρίσιμο αιολικό δυναμικό στην Πόρτα Παναγιά, πόσες ανεμογεννήτριες λέτε να τοποθετήσουμε? Κατά μήκος του δρόμου Τρίκαλα – Καλαμπάκα με φόντο τα Μετέωρα πόσες λέτε?

Απορία τέταρτη και πιο πολιτική. Αποφασίζουν (η τοπική κοινωνία των Τρικάλων) με δημοψήφισμα να σκεπαστεί ο Ληθαίος ποταμός και να γίνει δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, όπως ο Κηφισός στην Αθήνα. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποθέτω, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, θα «ακούγατε» την τοπική κοινωνία και θα μπαζώνατε το ποτάμι. Ανάπτυξη είναι να έχουμε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στο κέντρο των Τρικάλων. Λιγότερα καυσαέρια κλπ.

Καθαρές μορφές ενέργειας σημαίνει υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί χωρούν και τα αιολικά σαφώς με καλή χωροθέτηση, και με τόσες μονάδες που δεν θα επηρεάζουν το περιβάλλον και ότι απορρέει ως πολιτιστικό και οικολογικό αγαθό από αυτό.

Αγαπητέ Δήμαρχε. Δεν θα φέρουμε τους όποιους λικνιζόμενους «επιχειρηματίες» της Μυκόνου να επενδύσουν πάνω στην ιστορία του τόπου. Εσείς λοιπόν, που υποστηρίζετε τις «έξυπνες» λύσεις, τι θα λέγατε για φωτοβολταϊκά στις στέγες των δημοσίων κτηρίων και ειδικά των σχολείων? Όλα μεσημβρινά είναι. Τι θα λέγατε για μονάδα βιοαερίου στην  περιοχή? Αλλά αυτά δεν έχουν τα εκατοντάδες κυβικά τσιμέντο, έτσι δεν είναι?  Μπορεί το φαραωνικό φράγμα της Μεσοχώρας να προσφέρει? Μικρά τοπικά φράγματα που θα λειτουργούν και με ανεμογεννήτριες? Να το συζητήσουμε σοβαρά με 20 επιστήμονες και δυο τρεις τοπικούς παράγοντες και όχι είκοσι παράγοντες και δύο τρεις επιστήμονες ως γλάστρες!

Να υπενθυμίσω δε. Ναι στην αιολική ενέργεια, και στον ούριο άνεμο στα πανιά της επιστήμης, αλλά ο δυστυχής Θησέας με την έπαρση της νίκης, ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά με τον Αιγέα να καταλήγει στο πέλαγος!

Και για να μην θεωρηθώ και εγώ προπομπός συμφερόντων ας χρησιμοποιήσω, έναν από τους τίτλους που «διακόνησα» !

Βασίλης Παππάς – φυσικός – πρώην υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών της ΔΔΕ Τρικάλων.