Τρεις ώρες φαγούρα σε ένα άθλιο και ανούσιο debate

tsip22

Σε …βασανιστήριο για τους τηλεθεατές εξελίχθηκε το τρίωρο debate των πολιτκών αρχηγών, το οποίο παρά τις εξαγγελθείσες καινοτομίες, δεν πρόσφερε απολυτως τίποτα. Και βέβαια το μοτίβο των παράλληλων μονολόγων τηρήθηκε ευλαβικά, με εξαίρεση μια ολιγόλεπτη αντιπαραθεση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Βαγγέλη Μείμαρακη. Αλλά και αυτή δεν έφτασε στις οθόνες μας λόγω σκηνοθετικών κανόνων που ειχε επιβάλει η διακομματική.

Συμπέρασμα: Ενα ανευρο debate Μπεν Χουρ, με τους αρχηγούς να λένε τα δικά τους , χωρίς στην ουσία ανταλλαγή επιχειρημάτων. Είναι μαλιστα χαρακτηριστικό ότι οι αρχηγοί δεν έκαναν χρήση του επιλογής που είχαν να απευθύνουν ο ενας ερωτήματα στον άλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη διαπραγμάτευση, αλλά ο τόνος του ήταν κυρίως απολογητικός.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπαιξε το χαρτί του συναινετικού και μετριοπαθούς πολιτικού.

Τεκμηριωμένη θεωρήθηκε η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ «μετρημένη» ήταν η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στόχευε κυρίως στο κοινό που στρέφεται προς την Λαϊκή Ενότητα θέλοντας να εμφανιστεί ως συνεπής, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν μάλλον εκτός κλίματος, προβάλλοντας αλλά όχι πειστικά -είίτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω επιχειρηματολογίας- τη λύση της δραχμής.

Τέλος ο Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε στους ενστόλους, ενώ επέμεινε στην αντιπαράθεση που άνοιξε με τον Βαγγέλη Μείμαράκη.

Αναλυτικά

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη γραμμή ότι διαπραγματεύθηκε σκληρά, φέρνοντας καλυτερη συμφωνία σε σχέση με αυτήν της κυβέρνησης Σαμαρά και κατέληξε στην τελευταια του τοποθέτηση, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το παλιό».

«Δώσαμε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσουμε τα δίκια του λαού. Μειώσαμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση ως το 2019 και πήραμε το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τη δέσμευση για το χρέος. Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» είπε, ενώ κάρφωσε τον Βαρουφάκη, λέγονας: Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή αλλά υπήρξαν και λάθη,»

Ο τέως πρωθυπουργός υπερασπιστηκε τη μεταναστευτική πολιτικά και την Τασία Χριστοδουλοπούλου, χωρις πάντως να αναφερθεί σε αυτήν ονομαστικά. «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 450 εκατ. ευρώ και φτιάξαμε κέντρα υποδοχής στα νησιά. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό αλλά με ευθύνη. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται ακριβώς στα βήματα της δική μου κυβέρνησης. Χρειάζεται ευθύνη και όχι ψηφοθηρία»

Υπερασπιστηκε επίσης την πολιτικη Μπαλτά στο υπουργείο Παιδειας, ενω επέλεξε να σηκώσει τους τόνους στο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, λέγοντας ότι θα μπει τάξη και δεν μπορεί να υπαρχει ασυδοσία.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης είπε οτι τα μέτρα Τσίπρα είναι το μόνο νέο που έφερε στους 7 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους είπε: «Οι πολίτες να καταλάβουν ότι πολύ ακριβά πληρώσαμε την ψήφο τιμωρίας και την αποχή. Εμεις μπορούμε να συνθέσουμε. Εγω είμαι κάτω στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα, και ξέρω πόσο πονάει ο πολίτης». Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε με δηκτικο ύφος ότι είναι έτοιμος να πάει ακόμη και αύριο στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουν. «Δεν θέλει συνεργασία ο κ. Τσίπρας, θα τον κρίνει λαός. Τσίπρας ισον μόνιμες εκλογές. Είμαι έτοιμος να πάω στην Κουμουνδούρου αύριο να συζητήσουμε. Αν έχει χρόνο. Να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα» επε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεφυλαξε και μια αιχμη για τον κ. Τσιπρα σε σχέση με το προσφυγικό και τη δήλωσή του για τα θαλάσσια σύνορα. «Δεν είδα ευαισθησία όταν λέγαμε ότι πρέπει να φυλαξουμε τα σύνορα. Ακουσα μαλιστα τον Τσίπρα να λέει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι μετά το «πρωτη φορά αριστερά», να πάμε στο «πρώτη φορά στα σοβαρά». «Το δειχνει το ψηφοφέλτιο Επικρατείας μας με ανθρωπους, οπως ο Νικοφόρος Διαμαντούρος, που δεν είναι του κομματικού σωλήνα» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιου. Χαρακτηρισε οικονομικά χρεοκοπημένα κόμματα τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή παίρνουν δάνεια για να συντηρήσουν τους κομματικούς στρατούς και κατηγόρησε τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη ότι κρύβονται και δεν λένε με ποιους θα κυβερνήσουν.

«Με τον Αλεξη Τσίπρα ήταν υποχρέωση να συνεργαστούμε για να περάσουμε τον δύσκολο κάβο. Εμείς ήμασταν πρωτοστάτες. Αν είχε φέρει τη συμφωνια αρκετά νωριτερα θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπερασπίστηκε την επιστροφη σε εθνικό νόμισμα. «Υπάρχει τρομοκρατία, τρομοφοβία. Η επιλογή εθνικου νομισματος δεν είναι καταστροφική. Θα ενισχύσει απασχόληση, εξαγωγές. Η μετάβαση απότ το ευρώ σε εθνικό νόμισμα δεν είναι κάτι περίεργο. Η υποτιμηση θα λετουργήσει θετικά».

Παράλληλα έδωσε μια έμμεση απάντηση στον Αλεξη Τσίπρα για το θέμα της Ρωσίας. «Δεν καταλαβαινω γιατι εαν η Ελλάδα χρηματοδοτηιθει από τριτη χωρα είναι κακό πράγμα; Δεν βλέπω τίποτα μεμπτό. H συμφωνία για τον αγωγό πρεπει να υλοποιηθεί. Είναι για το συμφέρον της χώρας» ειπε.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημητρης Κουτσούμπας είπε οτι η επομενη κυβέρνηση θα είναι μνημονιακη και έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας με τη δική μας είναι μέρα με τη νύχτα. Αλλο να πάρει την εξουσία ο λαός με κοινωνική ιδιοκτησία και μετά να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο εντός του καπιταλιστικού δρόμου να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές ικανότητες και επιστημονικό δυναμικό. Με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει το χρέος και να αναπτυχθεί.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φωφη Γεννηματά έδωσε έμφαση στην αναγκη συνεργασίας την επομένη των εκλογών:Ο Αλ. Τσίπρας κερδίζει το χρυσό βατόμουρο στην οικονομία. Ζητάμε δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας. Δεν βάλαμε ποτέ το συμφέρον μας πάνω από την πατρίδα.. Η αυτοδυναμια ειναι η νέα αυταπάτη. Ζητάμε τη δυναμη, να γίνουμε η τρίτη δύναμη, για να επιβάλουμε συνεργασία, ήταν μερικές χαρακτηριστικές επισημάνσεις της.

Ο Παναγιώτης Καμμένος, πέρα από την αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απευθύνθηκε στους ενστολους, λέγοντας: Θέλουμε να δώσουμε κατοικίες στους ένστολους πέρα από τα χρήματα που θα τους επιστραφούν βάσει απόφασης του ΣτΕ.

Ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών είπε: Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τις λιστες της Σιμενς, με τον Παπασταύρου. Απο τον Θεοδωράκη θέλω να ακουσω την αποψή του για το Σκοπιανό, για τη Θράκη, τα ελληνοτουρκικά.

thetoc