Τοποθέτηση Βλαχογιάννη για το μεταναστευτικό

 

 

 

 

 

blaxogiannis_new

 

 

 

Ομιλία Βουλευτή ΝΔ Ηλία Βλαχογιάννη στην Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα συζήτησης επί του Μεταναστευτικού

 

 

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Συνάδελφοι

Το μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας μας, ή καλύτερα το θέμα των παράνομων μεταναστών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε ως κρατική οντότητα.  Αν δεν το λύσουμε άμεσα και αποφασιστικά, θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές και αυτοσυντηρούμενες κοινωνικές εκρήξεις.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Με έκπληξη, ευχάριστη καταρχάς, άκουσα τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραδέχεται τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης εισόδου και παραμονής αλλοδαπών, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Πρότεινε ειλικρινή διάλογο επ’ αυτού, τον οποίο φυσικά όχι απλώς αποδεχόμαστε αλλά πρώτοι εμείς επιζητούμε.

Από  την άλλη, βέβαια, πρότεινε τα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών να είναι χώροι ανοιχτοί, με υποδομές άθλησης, ψυχαγωγίας κ.λ.π.

Είναι προφανές ότι εδώ μιλάνε και συγκρούονται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του 4,5% του Απριλίου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του 27%  του Ιουνίου, ή κατά το Βιβλικό: «ΟΙ ΜΕΝ ΧΕΙΡΕΣ, ΧΕΙΡΕΣ ΗΣΑΥ , Η ΔΕ ΦΩΝΗ, ΦΩΝΗ ΙΑΚΩΒ….»

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Συνάδελφοι

Όπως εξάλλου ειπώθηκε σ’ αυτή την αίθουσα, η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της συνθήκης του Δουβλίνου-2 , για την Ευρωπαϊκή πολιτική μεταχείριση  των μεταναστευτικών ροών αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης μεταναστών από άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Δυστυχώς για εμάς, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να μην αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος. Ίσως και να σκέφτονται ότι θέλουμε τους παράνομους μετανάστες, κρίνοντας από συμπεριφορές τύπου «ΥΠΑΤΙΑΣ».

Ειπώθηκε στην αίθουσα αυτή, ότι πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην Ευρώπη και την Τουρκία.

Ακόμη, κε. Υπουργέ,

Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη διαδικασία αιτήσεων χορήγησης ασύλου, βάσει της συνθήκης της Γενεύης και της διεθνούς πρακτικής. Δεν είναι δυνατό να είμαστε εμείς οι μόνοι ευαίσθητοι στην Ευρώπη και όλη τη γειτονιά μας. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία, χώρα που προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης, να θεωρείται μια μη ασφαλής χώρα.

Με το Ν.1975/91, του οποίου υπήρξα εκ των βασικών συντακτών, είχαμε προβλέψει, κ. Υπουργέ, τα αιτήματα ασύλου να υποβάλλονται αμέσως μετά την είσοδο του πρόσφυγα στη χώρα μας ή το συντομότερο δυνατό. Και πάντως, όχι μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, εκτός αν μεσολαβήσουν πολιτικές μεταβολές στη χώρα προέλευσης του πρόσφυγα. Δυστυχώς, αυτή η διάταξη, άλλαξε μετά από μια πενταετία, υπό την προφανή πίεση των διαφόρων Μ.Κ.Ο.

Και σε ό,τι αφορά στο θέμα της FRONTEX υπάρχει πρόβλημα, κε. Υπουργέ. Αντί να επιτηρούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, επιτηρούν τα εσωτερικά και λειτουργούν περισσότερο ως Ευρωπαίοι επιτηρητές παρά ως πραγματική αποτρεπτική δύναμη.

Επίσης, θα πρέπει να ξαναδούμε τη σκοπιμότητα χορήγησης βεβαιώσεων εισόδου σε όλους αυτούς οι οποίοι συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο και παραμονή και υποτίθεται πως θα αναχωρήσουν οικιοθελώς, εντός διμήνου ή τριμήνου.

Στηρίζουμε τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής αλλοδαπών και κρίνουμε τη λειτουργία τους αναγκαία. Πρέπει να ιδρυθούν, κατά κανόνα, εκεί όπου παρατηρούνται παράνομες μεταναστευτικές ροές  και όπου διαμένει ο μεγάλος όγκος μεταναστών. Το να διαχέουμε τους αλλοδαπούς σε όλη τη χώρα, μάλλον επιτείνει παρά επιλύει το πρόβλημα.

Κε Υπουργέ

Η προσπάθεια την οποία ξεκινήσατε με τον «Ξένιο Ζευ» είναι επαινετή και πρέπει να συνεχιστεί.

Γι’  αυτό και  στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο.