Το τέλος στις αυξήσεις ρεύματος ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Η στήριξη θα είναι οριζόντια για πρόσωπα και επιχειρήσεις

Η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει στην εφαρμογή εθνικού σχεδίου στήριξης των πολιτών απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και να ισχύσει από τον Ιούνιο σε μια προσπάθεια να μπει φραγμός στους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν εδώ και αρκετούς μήνες οι καταναλωτές λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και της αναταραχής στην αγορά ενέργειας από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η στήριξη θα είναι οριζόντια με στόχο να δουν οι πάντες πλέον δραστικά μειωμένους λογαριασμούς για έναν «μεγάλο χρονικό ορίζοντα», θα ισχύσει ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων και όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου θα συνιστά «μια πολύ ουσιαστική βοήθεια και στήριξη και σ’ εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις», δεδομένου ότι για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες ισχύει επιδότηση από πέρυσι το φθινόπωρο και οι αυξήσεις είναι αισθητά μικρότερες.

Κυβερνητική επιδίωξη μέσα από τις παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο και δεν αποκλείεται ακόμη και πριν από τα μέσα του μήνα που θα μεταβεί ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την ομιλία στο Κογκρέσο είναι να μειωθούν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα του 2021, δηλαδή από 0,35 σε περίπου 0,16 ανά κιλοβατώρα. Εξετάζεται για το λόγο αυτόν η θέσπιση ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα επηρεάζουν και τη ρήτρα προσαρμογής που αποτελεί βασική αιτία για τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν τα νοικοκυριά και που στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι συνιστούν αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους Ελληνες πολίτες.

«Αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι να πληρώνει μικρότερους λογαριασμούς και για έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η παρέμβαση που θα κάνουμε προφανώς και θα έχει αντανάκλαση και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, από την ώρα που η ρήτρα επηρεάζει καταλυτικά τη διαμόρφωση της τιμής», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέονται με την αγορά φυσικού αερίου που μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτουργεί με στρεβλώσεις και για το λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, με το σχέδιο έξι σημείων προς την Ε.Ε., κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση για πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι μεταξύ των ηγετών που έχουν προτείνει και την αξιοποίηση των 230 δισ. αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για να βοηθηθούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν την κρίση.

fimotro.gr