Το συμπληρωματικό σχολείο ελληνικών της Βουδαπέστης στα Τρίκαλα για κατάρτιση Erasmus+

Την πόλη των Τρικάλων, επέλεξε το 12τάξιο Συμπληρωματικό Σχολείο Ελληνικών της Ουγγαρίας με έδρα τη Βουδαπέστη για την κατάρτιση δύο ροών μαθητών και καθηγητών στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ κινητικότητας ΚΑ1 με θέμα: Engaging Students with Innovative Learning Technologies που υλοποιεί το σχολείο τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Από τις 10 έως τις 19 Απριλίου σε συνεργασία με τον οργανισμό υποδοχής Ε.Ε.ΔΙ.Β.Ε. με έδρα τα Τρίκαλα οργανώθηκε πρόγραμμα κατάρτισης και επισκέψεων των εμπλεκομένων μαθητών και καθηγητών. Το επίκεντρο της κατάρτισης αποτέλεσαν εργαστήρια παιγνιώδους μάθησης και ανεστραμμένης τάξης που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας. Το πρόγραμμα προσαρμόστηκε στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου συνδυάζοντας τη διδασκαλία των ελληνικών με τη λαογνωσία, τον ελληνικό πολιτισμό, ήθη και έθιμα της Ελλάδας, πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα αλλά ταυτόχρονα καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να εμπλέξουν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τους μαθητές.

Η υποδοχή των καταρτιζομένων, ξεκίνησε από το Δημαρχείο της πόλης, όπου τους υποδέχθηκε θερμά η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κα Έφη Λεβέντη, και ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Τρικκαίων, κος Θανάσης Μιχαλάκης .Ο κος Μιχαλάκης προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φιλοξενουμένων μας για τη ιστορία των Τρικάλων και εντυπωσίασε με τα μυστικά καινοτομίας του Δήμου Τρικκαίων που τον έχουν καταστήσει ευρύτερα γνωστό σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι καθηγητές είχαν επιπλέον την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη από τη βιβλιοθηκονόμο, κα Τζένη Ρώσσιου, που τους ξενάγησε και μοιράστηκε μαζί τους τις γνώσεις της για την ιστορία, το πλούσιο υλικό αλλά και τις πολύπλευρες δράσεις της βιβλιοθήκης. Ο πλούτος των αρχείων τοπικού τύπου και τα σπάνια βιβλία ξύπνησαν στους επισκέπτες μνήμες από την ελληνική ιστορία και κατέληξαν σε μια ευχάριστη και γόνιμη συζήτηση.

Τέλος, η επίσκεψη στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου αξιοποιούνται καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες για την αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων και τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων διάνοιξε τους ορίζοντες των καταρτιζομένων για τη χρήση των καινοτόμων τεχνολογιών σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Το πρόγραμμα διανθίστηκε με πολιτιστικές επισκέψεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, στα Μετέωρα και στον ορεινό όγκο της περιοχής, όπως και με εξορμήσεις σε αξιοθέατα της Ηπείρου, πάντα με επίκεντρο την επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, τη συλλογή και την αξιοποίηση του υλικού από μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Το πιο όμορφο απ’όλα όμως από τη δεκαήμερη παραμονή στα Τρίκαλα είναι οι νέες φιλίες που γεννήθηκαν μέσα από την καθημερινή επαφή και συνομιλία, τις συζητήσεις για την Ελλάδα και την Ουγγαρία, τις διαφορές και ομοιότητες των δύο λαών και την ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών της Ουγγαρίας, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που ποικίλοι λόγοι οδήγησαν εκεί. Με την υπόσχεση να ξαναανταμώσουμε στο μέλλον και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και με την ελπίδα μιας νέας συνεργασίας αποχαιρετιστήκαμε.

Θερμές ευχαριστίες στον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, κο Νίκο Διγγελίδη, στην αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, κα Έφη Λεβέντη, και τον ο εκπρόσωπο τύπου του Δήμου Τρικκαίων, κο Θανάση Μιχαλάκη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στην κα Τζένη Ρώσσιου και στη Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Φανή Σμιξιώτη για την θερμή υποδοχή και ξενάγηση στο χώρο του σχολείου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρώην Διευθυντή Γυμνασίου Πύλης, κος Βασίλη Πανάγο για την ξενάγηση στη βυζαντινή εκκλησία Πόρτα Παναγιά και στο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα όπως και σε όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς χωρίς τη συμβολή των οποίων δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Από την επιστημονική ένωση ΕΕΔΙΒΕ