Δεν έχουν τέλος τα καιρικά φαινόμενα αυτή την εβδομάδα στα Τρίκαλα, αφού από σήμερα έρχεται νέα επιδείνωση αυτή τη φορά με νοτιάδες. Μετά τις έντονες χιονοπτώσεις, λίγο μετά τις 7 μ.μ. άρχισαν οι βροντές και αστραπές και πέφτει παγωμένη βροχή.
Το σπάνιο φαινόμενο της παγωμένης βροχής στα Τρίκαλα είχαμε νωρίς το βράδυ. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται η απάντηση είναι ναι!
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σπάνιο καθώς απαιτεί συνδυασμό καιρικών συνθηκών. Το δριμύ ψύχος στην επιφάνεια της γης παγώνει τη βροχή πριν καν πέσει στο έδαφος δημιουργώντας ένα μοναδικό και απίστευτο τοπίο.
Η μηχανή της δημιουργίας της παγωμένης βροχής , ορίζεται ως εξής:
Η παγωμένη βροχή προέρχεται αμιγώς από υδροσταγονίδια , δηλαδή από κανονική βροχή που ξεκινάει απο το νέφος στο οποίο δίνει το φαινόμενο. Συνήθως αυτό το ύψος κυμαίνεται από 1500 έως και 4000 μέτρα (στο ύψος των νεφών όπου εμφανίζονται συνήθως τα Cumulus / Nimbostratus / Altostratus (Σωρείτες / Μελανοστρώματα και Υψισωρείτες αντίστοιχα).
Κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης από το νέφος προς το έδαφος , τα υδροσταγονίδια συναντούν ένα επίπεδο αέρα αρκετά κρύο (κάτω από 0 βαθμούς κελσίου) με αποτέλεσμα οι σταγόνες να μετατρέπονται σε παγωμένες “πρόκες”. Το ύψος της παγοποίησης των υδροσταγονιδίων μπορεί να βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα απο την επιφάνεια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σταγόνες της βροχής να φτάνουν στο έδαφος ως παγωμένα υδροσταγονίδια , τα οποία πολλές φορές μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ζημιές, αν όχι αντάξιες με αυτές που προκαλεί η χαλαζόπτωση.
Η παγωμένη βροχή εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις μεταφοράς θερμών αερίων μαζών / μετώπων πάνω από μια περιοχή όπου προηγήθηκε αρκετό κρύο.
Παρ’όλα αυτά σύμφωνα με το www.meteoclub.gr το φαινόμενο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την οπτική που αφήνει.