To Ποτάμι Τρίκαλα : Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

potami logo roz

Σήμερα το βράδυ η Βουλή των Ελλήνων θα φωταγωγηθεί σε πορτοκαλί χρώμα. Ο συμβολισμός έχει σχέση με τη σημερινή ημέρα, που ο ΟΗΕ καθιέρωσε ως την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ένα δυσάρεστο φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες και οικονομικό επίπεδο ζωής. Τους αφορά όλους. Πλούσιους και φτωχούς. Δεν έχει σχέση με το επίπεδο μόρφωσης. Θύτες και θύματα μπορεί να είναι άνθρωποι που δεν έχουν τελειώσει το Δημοτικό σχολείο ή έχουν λάβει περγαμηνές για τις θητείες τους στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Όσο για τα στοιχεία, είναι αποκαλυπτικά:

– H βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας όσο ο καρκίνος.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει:

– Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
– Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
– Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Και πάλι τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι:
– 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
Περίπου δύο εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Ακόμη το 40% -50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

.