To “Aρόδο” θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στο βιβλιοπωλείο κηρήθρες

arodo

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου

Αρόδο για τους μη γνωρίζοντες τη ναυτική ορολογία σημαίνει πλοίο αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι. Και τι γυρεύει η θαλασσινή ορολογία στα Τρίκαλα;

Το βιβλίο Αρόδο, της Ασημένιας Σαράφη, το οποίο εκδόθηκε την άνοιξη από τις εκδόσεις Πατάκη και έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης, τόσο από κριτικούς, όσο και από το κοινό, θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο «κηρήθρες», την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, στις 8:30 μμ από τον φιλόλογο-ιστορικό Κώστα Μιχαλάκη, ο οποίος θα συζητήσει με τη συγγραφέα και το κοινό για το έργο της, αλλά και για τη χρησιμότητα της λογοτεχνίας στις μέρες μας.

Δυο λόγια για το βιβλίο 

Ο Λουκάς (όνομα διάσημο στις μέρες μας,  αλλά άσχετο με τον Πρωθυπουργό!), κατάγεται από ένα, ανώνυμο, νησί της χώρας μας και μετά τις σπουδές και την κρίση της τρίτης δεκαετίας επιστρέφει σ’ αυτό για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο του πατέρα του: Να γίνει δήμαρχος. Μέχρις εδώ καλά, ώσπου κάποια μέρα…

Ξυπνώντας, βλέπουν αρόδο πλοία ενός άγνωστου εχθρικού στόλου, ο οποίος αποκόπτει από τον έξω κόσμο ντόπιους, τουρίστες, λαθρομετανάστες και εργαζόμενους. Κινδυνεύουν; Θα τους υπερασπιστεί η κυβέρνηση; Πως θα επιζήσουν; Τι δεσμοί θα δημιουργηθούν μεταξύ τους; Λύνεται ο αποκλεισμός; Κι αν ναι, πώς; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν την Παρασκευή…

Αρόδο, ένα βιβλίο για αποκλεισμούς 

Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα αποκλεισμένο νησί. Πόσες φορές όμως και οι κάτοικοι του κάμπου δεν έχουν νιώσει αποκλεισμένοι; Πόσες φορές δε μιλάμε για τα Τρίκαλα που είναι απομονωμένοι από την κρατική εξουσία; Και, ιδίως τα τελευταία χρόνια, πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει ότι όλη η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή ενός παράξενου οικονομικού εχθρικού στόλου, με τον τίτλο «οικονομική κρίση;».

Για τους λόγους αυτούς, το Αρόδο είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, όσο και συναρπαστικό. Άραγε προτείνει κάποια λύση; Και ο ρόλος της τέχνης είναι να περιγράφει ή να δίνει λύσεις;