Το άγχος ασπρίζει τα μαλλιά (αλλά ίσως όχι για πάντα)

Τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα ορατό σημάδι γήρανσης που έχει από καιρό συνδεθεί και με το άγχος, αλλά η θεωρία είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Τώρα, ερευνητές λένε ότι μπορούν να μετρήσουν τι συμβαίνει όταν οι τρίχες ασπρίζουν και παρέχουν πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι μερικές φορές αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιστραφεί.

Το χρώμα των μαλλιών χάνεται και γκριζάρουν όταν η μελανίνη, μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά, μειώνεται.

Πριν από την ανάδυση των τριχών από το τριχωτό της κεφαλής, αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα σε θυλάκια που λαμβάνουν χημικά και ηλεκτρικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του στρες, από το σώμα. Μόλις εμφανιστούν, οι τρίχες σκληραίνουν και η μοριακή δομή τους διατηρείται και αντανακλάται στο χρώμα τους.

Χρησιμοποιώντας σαρωτές υψηλής ανάλυσης, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να ανιχνεύσουν μικρές αλλαγές χρώματος ακόμη και σε μία μόνο τρίχα των μαλλιών.

Οι ερευνητές μέτρησαν την απώλεια χρώματος σε μεμονωμένες τρίχες ανθρώπινων μαλλιών σε 14 εθελοντές που κράτησαν ημερολόγιο για να αποτυπώσουν τα εβδομαδιαία επίπεδα άγχους τους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Καθώς οι εθελοντές είχαν περισσότερο άγχος, τα μαλλιά τους έχαναν τη χρωστική τους. Όμως, καθώς το άγχος μειωνόταν, τα μαλλιά τους ανακτούσαν το χρώμα τους, σύμφωνα με τον Δρ Martin Picard, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο για τη λήψη εικόνων από τμήματα τριχών τόσο μικροσκοπικά που αντιπροσωπεύουν το πόσο μακραίνουν που έχουν σε μία ώρα! Η τεχνική, που επέτρεψε στους ερευνητές να εκτιμήσουν την απώλεια χρωστικής, αναπτύχθηκε από τον Ayelet Rosenberg, βοηθό ερευνητή στο εργαστήριο του Picard, ο οποίος είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψουν τι μπορεί να συμβεί στα ανθρώπινα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου και αναφέρουν ότι το άγχος μπορεί προσωρινά να προκαλέσει απώλεια χρώματος σε κάποια στιγμή, αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί, εάν οι εντάσεις μειωθούν.

Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η γήρανση δεν είναι μια γραμμική, σταθερή βιολογική διαδικασία: μπορεί να καθυστερήσει, να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί προσωρινά.

Με καλύτερη κατανόηση της βιολογικής βάσης της απώλειας της χρωστικής, είναι πιθανό τα γκρίζα μαλλιά μια μέρα να επανακτούν το φυσικό τους χρώμα με μια επίσκεψη στον… γιατρό αντί για το κομμωτήριο!

iatrikanews.gr