Το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων “Γιώργος Σεφέρης” στο ΚΠΕ Μακρινίτσας

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας με σκοπό την παρακολούθηση του προγράμματος  με τίτλο: “Οικοτουρισμός στο Πήλιο – Διαδρμές στη φύση και στην παράδοση». Μαθητές των τμημάτων Α1 και  Α2 με συνοδούς καθηγητές την κ. Τσιοτινού, την κ. Μαρούση και τον κ. Μιχαλάκη, έχοντας ως σύμμαχό μας την ηλιοφάνεια και τις καλές καιρικές συνθήκες,  βρεθήκαμε στο μαγευτικό χωριό του Πηλίου προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιωματικό σεμινάριο για  τη φύση και το τοπίο, τα μοναδικά βότανα της περιοχής και τη χρησιμότητά  τους, για την αρχιτεκτονική του χωριού (αρχοντικά, γεφύρια, εκκλήσίες).

Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Σε ένα πανέμορφο αρχοντικό έγινε η παρουσίαση του προγράμματος μέσω του οποίου μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε για τα είδη των βοτάνων και τις ονομασίες τους, τις ευεργετικές τους ιδιότητες, τον  τρόπο συλλογής αλλά και συντήρησής τους, καθώς και για την αρχιτεκτονική των Πηλιορείτικων χωριών.

Αφού χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες μπήκαμε στην ενεργό δράση.  Όλοι μας περιηγηθήκαμε  στα γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια  της  Μακρινίτσας θαυμάζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική  των κτιρίων. Τα σπίτια του Πηλίου χαρακτηρίζονται για τις πέτρινες στέγες τους, για την πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων, καθώς και τις ξυλόγλυπτες πόρτες και παραθυρόφυλλα. Τα σπίτια είναι διώροφα ή τριώροφα με χοντρούς πέτρινους τοίχους. Ο κάτω όροφος έχει λίγα ανοίγματα, ενώ ο πάνω έχει πολλά παράθυρα και συχνά προεξέχει λίγο σε σχέση με τον κάτω όροφο. Επίσης, απολαύσαμε τη μοναδική θέα  που ξεδιπλωνόταν  μπροστά μας. Η κάθε ομάδα ασχολήθηκε με συγκεκριμένη  βιωματική δράση. Κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η ανεύρεση των βοτάνων, η αναγνώριση  της ονομασίας τους  και των χαρακτηριστικών τους από κάρτες που μας δόθηκαν. Στο δρόμο μας συναντήσαμε πολλές παραδοσιακές βρύσες, εκκλησίες, όμορφα αρχοντικά που πολλά από αυτά έχουν γίνει ξενώνες. Όλα αυτά κέντρισαν το ενδιαφέρον  μας,  καθώς  ήταν  ένα μάθημα εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα στα πλαίσια της σχολικής αίθουσας. Οι πληροφορίες  που πήραμε για τα σπάνια είδη βοτάνων που συναντώνται  στις  καταπράσινες βουνοπλαγιές του Πηλίου  μας  φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμες  και ενδιαφέρουσες. Το περδικάκι, ο φλόμος, η καλέντουλα, η βαλεριάνα, ο δυόσμος, η λεβάντα και  ο περίφημος  πηλιορείτικος βασιλικός  είναι μερικά μόνο από τα βότανα  που αγγίξαμε, μυρίσαμε και συλλέξαμε,  ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας φυτολόγιο.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το πανέμορφο  πετρόκτιστο  γεφύρι  της Μακρινίτσας από το οποίο εντυπωσιαστήκαμε  πραγματικά. Βρεθήκαμε και στο περίφημο δημοτικό σχολείο της Μακρινίτσας, το οποίο είναι πλέον κλειστό, όπου μας πληροφόρησαν ότι έγιναν τα γυρίσματα της γνωστής ελληνικής ταινίας “Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” με πρωταγωνίστρια την  Αλίκη Βουγιουκλάκη. Υπέροχη  ήταν και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που δεσπόζει μέσα στο πανέμορφο χωριό. Πανέμορφη και η πλατεία της Μακρινίτσας με την εκκλησία της και τα μαγαζάκια της.

Όταν τελείωσε το  πρόγραμμα, ικανοποιημένοι από όσα είδαμε και μάθαμε, πήγαμε σε ένα ταβερνάκι. Αφού απολαύσαμε το γευστικό φαγητό μας αναχωρήσαμε για τον Βόλο. Πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με την ιστορική πορεία του εργοστασίου και τον τρόπο κατασκευής των τούβλων  και των κεραμιδιών. Επίσης, είδαμε τα παλιά  ατμοκίνητα τρένα. Επόμενη στάση ήταν η παραλία του Βόλου, όπου είχαμε τη χαρά να κάνουμε μια ωραία βόλτα  μέσα σε μια εντυπωσιακή  χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Το βραδάκι επιστρέψαμε στα Τρίκαλα έχοντας αποκομίσει αξέχαστες εμπειρίες, γνώσεις και εικόνες που θα συνοδεύουν  τη ζωή μας. Έτσι έφτασε στο τέλος της η πρώτη μας ημερήσια εκδρομή στο γυμνάσιο  με τις  καλύτερες  εντυπώσεις.

Καρατσά Ελένη, μαθήτρια του Α2

του   4ου Γυμνασίου Τρικάλων