Θεωρείο: Νέος πρόεδρος από την… Κ.Ο.

Ενα «τρελό» σενάριο διακινείται τελευταία στα ενδότερα του πολύπλοκου οικοσυστήματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο λέει πως, αν η Φώφη αποφασίσει για λόγους αδυναμίας να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο., τότε οι βουλευτές θα εκλέξουν προσωρινά άλλον επικεφαλής μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μάχη μεταξύ Παπανδρέου – Λοβέρδου, καθώς κανείς άλλος υποψήφιος αρχηγός δεν είναι βουλευτής. Μέτρησα τους 22 βουλευτές του κόμματος και τις ισορροπίες και μου βγαίνουν σίγουροι 9 βουλευτές για τον ΓΑΠ και 6 για τον Λοβέρδο. Αν και κάτι μου λέει πως το σενάριο δεν θα προχωρήσει εύκολα, αφού αυτό θα σημάνει κανονικό «πόλεμο» στο εσωτερικό του κόμματος, που ούτως ή άλλως είναι προ των πυλών.

Συμμαχία δεύτερου γύρου

Την ίδια ώρα, πολλοί προεξοφλούν πως στον δεύτερο γύρο είναι δεδομένη η συμμαχία Ανδρουλάκη – Λοβέρδου εάν υποθέσουμε πως θα περάσει ο ένας από τους δύο με αντίπαλο τον ΓΑΠ. Οι «αντιπαπανδρεϊκοί» λένε πως αυτή η συμμαχία θα κλειδώσει τη νίκη έναντι του ΓΑΠ. Οι «παπανδεϊκοί» αντιτείνουν πως ο Γιώργος θα κινητοποιήσει «κρυφό» κόσμο από πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και οι αντίπαλοί του θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Η Χαρ. Τρικούπη… ψήφισε

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, μπορεί να είναι αμέτοχη στην εκλογική διαδικασία, αλλά οι συνεργάτες της όπως φαίνεται έχουν μεταπηδήσει ομαδικά στον Παπανδρέου. Από τους παλαιότερους Μανώλη Οθωνα και Χρήστο Πρωτόπαπα μέχρι τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του για χάρη του Γιώργου, και τον νεότερο Μανώλη Χριστοδουλάκη, στηρίζουν άπαντες Παπανδρέου. Το γεγονός φέρνει γκρίνια στους υπόλοιπους υποψηφίους, οι οποίοι σχολιάζουν πως όσοι κρατάνε θεσμικές θέσεις δεν μπορούν να λειτουργούν υπέρ ενός υποψηφίου. «Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια», θα έλεγα εγώ.

Αμέτοχος

Ο Λαλιώτης, βεβαίως, δηλώνει αμέτοχος στην όλη διαδικασία. Απαντώντας σε σχόλιο της στήλης την περασμένη εβδομάδα, έλεγε πως δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ενότητα της παράταξης. Μάλιστα, προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, λέει πως τη μισή εβδομάδα την περνάει στα Δολιανά, απολαμβάνοντας τη φθινοπωρινή Αρκαδία. Δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω. Κυρίως όσον αφορά την απόλαυση της Αρκαδίας.

Οι παπανδρεϊκοί της… Ν.Δ.

Υπάρχουν και αυτοί. Οι καλά γνωρίζοντες τη σύσταση της κυβέρνησης σε όλη την πυραμίδα, μου έλεγαν πως υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που το 2004 χειροκροτούσαν τον ΓΑΠ στις πύρινες ομιλίες του κατά του Καραμανλή. Σήμερα έχουν λουφάξει στις κυβερνητικές καρέκλες και απλά δέχονται την –σκληρή– πλάκα των νεοδημοκρατών. «Θα πας να ψηφίσεις ΓΑΠ», ρώτησε ένας «γαλάζιος» ένα κυβερνητικό στέλεχος κι εκείνος χαμογελούσε αμήχανα.

Διόρθωση λάθους

Επειδή, πάντως, το πολιτικό σκηνικό είναι σταθερά ρευστό και ίσως γίνει περισσότερο, στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να διορθώσουν ένα σημαντικό λάθος. Οι αναφορές το προηγούμενο διάστημα πως οι πρώτες εκλογές είναι απλώς οι… μεταβατικές για να έρθουν οι δεύτερες είναι εντελώς λάθος στρατηγική, καθώς δημιουργεί αντισυσπείρωση, που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Οπερ σημαίνει πως στο Μαξίμου έχει αποφασιστεί να κοπεί κάθε συζήτηση όχι μόνο για εκλογές, αλλά και για… δεύτερες εκλογές.

Οι ψαράδες και ο Σπήλιος

Με ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν απασχολεί κεντρικά, ασχολείται τελευταία ο Σπήλιος Λιβανός. Αναφέρομαι στην παράνομη αλιεία των Τούρκων ψαράδων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Το θέμα έθεσε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. αποσπώντας τη στήριξη του συνόλου των ομολόγων του. Αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί ευχαριστήρια επιστολή από την Πανελλήνια Ενωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, η οποία τον ευχαριστεί γιατί δείχνει «τα αντανακλαστικά που απαιτούνται για την προάσπιση του πολύπαθου κλάδου της μέσης αλιείας έναντι των απειλών της γείτονος χώρας».

Startup στη… Βουλή

Πολύ έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει τελευταία ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Χρήστος Ταραντίλης ως πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Η Επιτροπή εξετάζει αυτήν την περίοδο πολύπλευρα ένα κρίσιμο ζήτημα, αυτό της αξιοποίησης των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στη χώρα μας και πώς αυτά θα απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας τελικά την ανάπτυξη. Ο καθηγητής μάλιστα έφερε την περασμένη εβδομάδα επιτυχημένες ελληνικές startups εταιρείες, που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό και αν είναι πρόοδος.

Αποτυχία

Το καλοκαίρι, ο Στέλιος Πέτσας είχε αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης να αυξήσει τον εμβολιασμό στις περιοχές όπου ήταν πολύ χαμηλά. Μάλιστα, τότε είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και ο ίδιος είχε σηκώσει το θέμα, μιλώντας στα κανάλια για το πώς θα κινηθεί. Τελικά το εγχείρημα απέτυχε, αφού δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην αύξηση του εμβολιασμού. Και κάπως έτσι ο Πέτσας παραμένει αρμόδιος για το θέμα, αλλά το Μαξίμου αναζητεί άλλα πρόσωπα που ίσως κάνουν τη δουλειά.

«Γαλάζιος» εμφύλιος

Ευθεία αντιπαράθεση Φαρμάκη – Αγοραστού έγινε εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο του Olympia Forum με αφορμή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΔΕΗ για τα έργα στη Μεσοχώρα. Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας με ανακοίνωσή της δηλώνει ριζικά αντίθετη προς τη μελέτη που τη χαρακτηρίζει «Μελέτη Πολιτικών Επιπτώσεων». Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποστήριξε «ότι η εποχή μάς καλεί να απαντήσουμε με επιστημονικότητα και με βάση την πραγματικότητα. Η ΔΕΗ και ο ελληνικός λαός έχασαν 450 εκατ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια που το έργο δεν λειτουργεί». Από την άλλη, βεβαίως, έχει ενδιαφέρον πώς ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Φαρμάκης βγαίνει απέναντι στην κυβέρνηση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της ΔΕΗ.

kathimerini.gr