Θεόδωρος Θάνος: Πλαζ… στον Ασπροπόταμο/ Άλμπου Αρούου (;)

Στην τοπική ειδησεογραφία ένα από τα θέματα που διαβάζουμε και ακούμε στα τοπικά ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το τελευταίο διάστημα, είναι η δημιουργία «πλαζ» στον Ασπροπόταμο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής. Βέβαια η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούρια, είχε ξεκινήσει από πέρυσι…

Η σχετική συζήτηση/ενδιαφέρον επικεντρώνεται, κυρίως, στην «πλαζ» Αλέκος στην Αγία Παρασκευή/Τζούρτζια Ασπροποτάμου και ακούστηκε κάτι και για την περιοχή «Ελατάκια» στο Χαλίκι (που παραλίγο να γίνει υδροηλεκτρικό) και σε άλλα μέρη.

Είναι γεγονός ότι από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι, αλλά κυρίως τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών τους διακοπών καθώς έπαιζαν και εξερευνούσαν το περιβάλλον να πηγαίνουν και στον Άσπρο Ποταμό/Άλμπου Αρούου, να ψαρεύουν και να ρίχνουν βουτιές και να κολυμπάνε. Κι εγώ το έχω κάνει στο δικό μας ποτάμι… Το ποτάμι ήταν οργανικό στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων και όχι αξιοθέατο.

Οι καιροί, φυσικά, αλλάζουν. Τα χωριά του Ασπροποτάμου σχεδόν ερήμωσαν και μόνο το καλοκαίρι για 1-2 μήνες ζωντανεύουν ξανά. Η ερήμωση της περιοχής από ανθρώπους αποτελεί ένα πολύ αρνητικό γεγονός σε πολλά επίπεδα και είναι ιδιαίτερα στενάχωρο αναλογίζοντας κανείς την ομορφιά και τις δυνατότητες της περιοχής. Το ερώτημα είναι: Πώς θα ζωντανέψουμε ξανά την περιοχή;

Ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα ο Δήμος Μετεώρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια (είχε εξαγγείλει χρηματοδότηση) προβαίνει μεταξύ άλλων πολιτικών/δράσεων στη δημιουργία 1-2 (ίσως και περισσότερων) «πλαζ» στην περιοχή. Ο Δήμος θεωρεί ότι η ανάπλαση/δημιουργία κάποιων πλαζ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Με την άποψη/πολιτική αυτή δεν συμφωνούν ολοι/ες οι κάτοικοι και οι άνθρωποι που κατάγονται από την περιοχή και την επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς, κυρίως, μήνες. Η θέση αυτή έχει να κάνει με ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν από την (πολιτική) βούληση ανάπλασης/δημιουργίας «πλαζ»:

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να κολυμπά στο ποτάμι και γενικότερα πόση θα είναι η χρονική περίοδος χρήσης των πλαζ από τους/τις κατοίκους και τους/τις επισκέπτες/τριες ;

Πόσο «σταθερές» θα είναι αυτές οι διαμορφώσεις [για να μην γίνει λόγος για παρεμβάσεις], δηλαδή πόσο θα αντέξουν μέσα στο χρόνο, όταν όλοι/ες γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον του ποταμού, δηλαδή η ποταμιά, κάθε χρόνο αλλάζει άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αν είναι ήπιες ή ακραίες [όπως πρόσφατα] ;

Ποιο θα είναι, εκτός από το οικονομικό, το κοινωνικό, πολιτισμικό και φυσικό ισοζύγιο αυτών των παρεμβάσεων; Θα είναι θετικό ή αρνητικό; Επαναλαμβάνω, εκτός από το οικονομικό, γιατί ο Ασπροπόταμος πρωτίστως είναι πολιτισμός.

Όσοι/ες έχουμε επισκεφτεί την περιοχή του  Ασπροποτάμου και έχουμε αλληλεπιδράσει με τον Άλμπου Αρούου/ Ασπροπόταμο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γνωρίζουμε ότι το ποτάμι είναι γεμάτο «βάθρες» [να χρησιμοποιήσω τον όρο που χρησιμοποιείται στη Σαμοθράκη αντίστοιχα]/ «στέρνες» [αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν δικό μας όρο] σε όλο το μήκος του και στους παραπόταμούς του με χαρακτηριστικά που καλύπτουν κάθε επιθυμία: βαθιές ή ρηχές, με ορμή ή ήπια ροή του νερού, με βράχια ή με άμμο, με καταρράκτες ή χωρίς, δίπλα σε πέτρινα γεφύρια, «σιδερένιες» γέφυρες ή όχι, με δέντρα ή χωρίς δέντρα, κ.λπ.

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, κάποιος/α να περιοριστεί και συνωστιστεί σε μια βάθρα;

Τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν για την «πλαζ» Αλέκος και άλλες «πλαζ», ας διατεθούν σε έργα για την ανάπλαση του Άλμπου Αρούου/Ασπροπόταμου και την αποκατάσταση των ζημιών που με τόσο βάναυσο τρόπο υπέστη πριν δύο χρόνια περίπου.

Ας αφήσουμε στην ησυχία τους τις βάθρες/στέρνες και γενικότερα το ποτάμι να μας δείχνει τις ομορφιές και τις χάρες του όλο τον χρόνο, γιατί όλες τις εποχές αξίζει κανείς να επισκεφτεί την περιοχή [και αυτό είναι το ζητούμενο] και να μας διδάσκει…

Ο Ασπροπόταμος πρέπει να ενταχθεί στην κουλτούρα πρωτίστως των κατοίκων του νομού Τρικάλων [και όχι μόνο] ως προορισμός Σαββατοκύριακου [το βασικό], να εκδράμουν στα πανέμορφα χωριά (για να δοθεί μια δυναμική ώθηση) και ο Δήμος και η Περιφέρεια να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές.

ΥΣ. Ασφαλώς χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να ξαναζωντανέψει η περιοχή του Ασπροποτάμου, καθώς διαθέτει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, γεγονός που δεν μπορώ να αναπτύξω σε αυτό το κείμενο.

 

Ο Θεόδωρος Θάνος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Δημότης του Δήμου Μετεώρων