Με πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με τη λαγάνα και τα θαλασσινά, η ταραμοσαλάτα είναι ίσως από τα πιο περίεργα εδέσματα, που είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς. Μιας και εμείς τη λατρεύουμε, ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στα οφέλη και τα αρνητικά της.
Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου(αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά, πρώτη ύλη της ταραμοσαλάτας.
Το αβγοτάραχο αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην υγεία των ματιών και κάνει καλό στο δέρμα, η βιταμίνη D συμβάλλει στην υγεία των οστών, όπως επίσης ο φώσφορος και το μαγνήσιο, ενώ ο ψευδάργυρος συντελεί στην καταπολέμηση λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στην ταραμοσαλάτα της χαρίζει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά, ενώ το λεμόνι της προσδίδει βιταμίνη C, η οποία είναι αντιοξειδωτική και σημαντική για το ανοσοποιητικό.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκουμε τη μεγάλη περιεκτικότητα του αβγοτάραχου σε νάτριο, που σημαίνει ότι η κατανάλωση της ταραμοσαλάτας θέλει μέτρο, ειδικά για όσους πάσχουν από υπέρταση. Ακόμη, έχει υψηλή θερμιδική αξία, αφού τα 100 γραμμάρια ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες. Αν, μάλιστα, υπολογίσετε ότι θα την καταναλώσετε με την αγαπημένη λαγάνα, η θερμιδική αξία του γεύματός σας θα… εκτοξευτεί. Απολαύστε τη, λοιπόν, αλλά με έλεγχο.
http:www.clickatlife.gr