Tα «νέα» ψέματα

Οι πρωθυπουργοί που πάνε κάθε χρόνο στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης λένε τι θα κάνουν στο διάστημα της θητείας που τους απομένει. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δίνουν υποσχέσεις και κάνουν εξαγγελίες.

syriza thesaloniki

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε το βράδυ της Κυριακής σαν να έχει και τις δύο ιδιότητες. Εκλογές γαρ. Είναι ο απελθών πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε τον απολογισμό του εφταμήνου και ανέλυσε το νέο «πρόγραμμα τετραετίας» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, ταυτόχρονα, ο αρχηγός, ο οποίος πριν από ένα χρόνο, από την ίδια θέση, είχε εξαγγείλει το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του (αντιπολιτευόμενου τότε) ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διπλός αυτός ρόλος εξηγεί και την αμηχανία που εξέπεμπε η ομιλία του και η εν γένει παρουσία του. Ισως εξηγεί και το μουδιασμένο χειροκρότημα των ακροατών του. Διότι από την προηγούμενη παρουσία του εκεί πέρασε ένας χρόνος, αλλά ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όλα αυτά εξηγούν τα κατά συνθήκην ψεύδη που είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν τα δικαιολογούν.

Ψεύδος πρώτο: Ότι εφαρμόστηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τα ψίχουλα, που απαρίθμησε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Τσίπρας δεν έχουν καμιά σχέση με τα πολλά «άμεσα μέτρα», που είχε εξαγγείλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας ένα χρόνο πριν.

Ψεύδος δεύτερο: Ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα απεγκλωβίσει τη χώρα από «την πολιτική της λιτότητας». Είναι η ίδια μπαρούφα που έλεγε ο Τσίπρας της αντιπολίτευσης και κατάπιε ο Τσίπρας της πρωθυπουργίας. Τώρα επανέρχεται ο Τσίπρας, που παίζει και τους δύο ρόλους, λέγοντας το ίδιο. Κι ας ξέρει ότι αυτό δεν γίνεται. Μια χώρα που έχει δυσθεώρητο χρέος δεν γίνεται να μην έχει λιτότητα. Και όσοι το υπόσχονται απλώς κοροϊδεύουν.

Ψεύδος τρίτο: Ότι «θα διώξουμε τη τρόικα». Δεν χρειάζεται καμιά επιχειρηματολογία επ’ αυτού. Η υπόσχεση είναι της ίδιας αξίας και ποιότητας με το «θα σκίσουμε το Μνημόνιο».

Ψεύδος τέταρτο: Θα εκδημοκρατίσει το κράτος, θα ενισχύσει τους αγρότες, θα φτιάξει νέο ΕΣΥ, θα ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση. Είναι πολλά, κατά συνθήκην, ψέματα σε ένα. Εχουν εξαγγελθεί άπειρες φορές από όλους τους υποψήφιους πρωθυπουργούς κι έχουν χάσει κάθε αξία.

Ψεύδος πέμπτο: Ότι συνιστά κίνδυνο για τη χώρα τυχόν «επιστροφή του παλιού» στην κυβέρνηση. Πρόκειται για πολύ παλιό επιχείρημα, που δεν αξίζει να χρησιμοποιεί ένας νέος πολιτικός. Το «παλιό» θα επιστρέψει, αν επιστρέψει, με αποκλειστικά δική του ευθύνη. Θα είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που μια κυβέρνηση μόλις εφτά μηνών θα έχει καταφέρει να γίνει η «παρένθεση», που τόσο φοβόταν.

Τα ψέματα είναι ίδια είτε λέγονται από παλιούς είτε από νέους. Είναι δε απεχθέστερα όταν οι νέοι προσπαθούν να τα φτιασιδώσουν, όπως έκανε ο Τσίπρας. Κι ας έχει πολύ πρόσφατα δείγματα για το πού οδηγούν.

protagon