Τα κοινοβουλευτικά “όχι” του Τσίπρα που τελικά έγιναν… “ναι”

Η υπερψήφιση της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα δεν αποτελεί  την πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ίδια πλευρά της όχθης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τις εθνικές εκλογές έως σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στηρίξει κυβερνητικές επιλογές, δίνοντας έτσι μια αίσθηση ότι παρά τις κραυγαλέες αντιθέσεις και τους διαξιφισμούς έχουν γίνει βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι όμως έτσι;  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί συναινετικές διαδικασίες.  Υπέρμαχος της Ελλάδας που ενώνει, κατήγορος του «ή εμείς ή αυτοί» επιδιώκει σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος του να γυρίσει σελίδα, τόσο στη χώρα όσο και στην κουλτούρα των πολιτικών κομμάτων επενδύοντας σε ευρείες συνέργειες.

Οι προθέσεις του αυτές καταγράφηκαν και κατά την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου όταν στο διάγγελμα του μίλησε για πρόταση ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική που διαθέτει όλες τις προυποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του με αφορμή και εκείνος την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλησε με την σειρά του να «ενδυθεί» το «κουστούμι» της υπερκομματικής υπευθυνότητας δηλώνοντας ότι σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό εκείνος δεν θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Υπογράμμισε ότι θα κρατήσει και τώρα στάση ευθύνης, όπως «έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές».

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πάντως ότι η συναίνεση που προσφέρει  ο Αλέξης Τσίπρας  μοιάζει να κινείται έξω από το στενό κομματικό του περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά έτσι είναι.

Υπενθύμιζαν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται υπερκομματικά μόνο όταν δεν έχει άλλες επιλογές, λόγω των δικών του χειρισμών και πολιτικών αδιεξόδων.

Η περίπτωση της νέας Πρόεδρου της Δημοκρατίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσκολλημένος στον Προκόπη Παυλόπουλο επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να εγκλωβίσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι πίστευε ότι θα ενισχύσει  τις υπόγειες φωνές εντός της ΝΔ που αξίωναν δεξιά επιλογή και δυσανασχετούσαν σε μια κεντροαριστερή πρόταση με πασοκικές καταβολές.  Τελικά, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος επιδίωξε να στήσει. Ο ελιγμός του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε δύο στα δύο. Αφενός κατέστειλε τις εσωκομματικές ενστάσεις αφού η πρώην πρόεδρος του ΣτΕ υπερβαίνει τα στενά ιδεολογικοπολιτικά καλούπια, αφετέρου επέβαλε στον Αλέξη Τσίπρα να μεταβάλει στάση και να συρθεί στην δική του πρόταση.

Παρόμοια ήταν η κατάληξη και με την ψήφο των ομογενών. Ο Αλέξης Τσίπρας καταψήφισε το συνταγματικό άρθρο με αποτέλεσμα να βρεθεί στο περιθώριο και να αφήσει το ΚΚΕ να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού,  στήνοντας ισότιμα με την Νέα Δημοκρατία τον εφαρμοστικό νόμο. Όταν τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση κατάλαβε ότι χάνει  σε κύρος, αλλά κυρίως ότι κινδυνεύει να απωλέσει και μελλοντικούς ψηφοφόρους από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αφού το νομοσχέδιο δεν θα λάμβανε τις ψήφους που απαιτούνταν για να ισχύσει,  επέστρεψε στο τραπέζι της συναίνεσης, υπερψηφίζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις.

Υποχρεωτική για τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει η κοινή πορεία με την κυβέρνηση και σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έγινε αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για παταγώδη αποτυχία και φιάσκο και να καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων  αδυνατώντας να προβάλει τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα στην συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξε πεδίο σύγκλισης σε ότι αφορά τη Χάγη, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έχει ψηφίσει τόσο τον προυπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των πολεμικών μαχητικών F-16.

Αντίθετα σε θέματα της δικής του ατζέντας που μπορεί να αντιπολιτευτεί χωρίς να εκτεθεί, συνεχίζει την ίδια ρητορική.  Ενδεικτικό  τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και τάξης στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υποβαθμίζει τα κρούσματα παραβατικότητας ειδικά όταν προέρχονται από ακραίους, υποτίθεται, αριστερούς,  ενώ παράλληλα δεν σταματά να χρεώνει στην ΝΔ ακροδεξιές συμπεριφορές και πρακτικές.  Το ίδιο μονοδιάστατη αναμένεται να εμφανιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση και απέναντι στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, αλλά και το νέο ασφαλιστικό.

thetoc.gr