Τα φωτοβολταϊκά πάρκα επηρεάζουν το μικροκλίμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ εξέτασαν το πώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα επηρεάζουν το μικροκλίμα, καθώς και τις επιπτώσεις τους στο έδαφος και τις καλλιέργειες στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο κοντά στην πόλη Σουίντον, στο οποίο παρατηρήθηκαν επί ένα ολόκληρο έτος η θερμοκρασία του εδάφους, της ατμόσφαιρας, καθώς και παράμετροι σχετικά με τη ρύπανση και τη βλάστηση στην περιοχή του πάρκου.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι το έδαφος κάτω από τα ηλιακά πάνελ είχε μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από ό,τι τμήματα του εδάφους στην ίδια περιοχή που δεν βρίσκονταν υπό τη σκιά τους. Τα αποτελέσματα, ποικίλαν ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή του χρόνου και τηνεφοκάλυψη.
Σύμφωνα με την Αλόνα Άρμστρονγκ, επικεφαλής της μελέτης, «Τα ηλιακά πάρκα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά γύρω μας, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς επηρεάζουν το τοπικό περιβάλλον».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετηθεί, καθώς τα ηλιακά πάρκα καταλαμβάνουν πλέον περισσότερο χώρο ανά παραγόμενη μονάδα ενέργειας. Αυτό έχει επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στις καλλιέργειες, καθώς και στην αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος», πρόσθεσε.

Η επίδραση των φωτοβολταϊκών πάνελ που παρατηρήθηκε, δεν είναι απαραίτητα αρνητική. Η ελάττωση της θερμοκρασίας στο έδαφος, κάτω και γύρω από τα πάνελ, μπορεί να ωφελήσει πολλούς τύπους καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να βελτιώσει την κατακράτηση του νερού από το έδαφος.

«Η σκιά κάτω από τα πάνελ μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη καλλιεργειών που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε πλήρη ηλιοφάνεια», δήλωσε η Άρμστρονγκ.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιλεχθούν οι καταλληλότερες καλλιέργειες και να αναπτυχθούν οι βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της γης κάτω από τους ηλιακούς συλλέκτες. Η σωστή κατανόηση των αλλαγών στο μικροκλίμα που προκαλείται από τους ηλιακούς συλλέκτες μπορεί τελικά να βελτιώσει τις αποδόσεις καλλιεργειών, καθώς και να μεγιστοποιήσει τη βιοποικιλότητα, καταλήγει η έρευνα.

πηγή: geonews.gr