Τα εκλογικά «σήματα» της Κουμουνδούρου

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την αυγή», είπε με δικά του λόγια ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της ομιλίας του στον προϋπολογισμό της Βουλής. Και μπορεί η Ολομέλεια να μην παρασύρθηκε από τη μελωδία του τραγουδιού των Μάλαμα – Αλκαίου, ωστόσο συντονίστηκε στην εκλογική συχνότητα της μετά τον κορωνοϊό εποχής, που εκπέμπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

Το σήμα πως «όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός» το είχε δώσει από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας στα τέλη Νοεμβρίου. Τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Βούτσης, που άρχισε την τοποθέτησή του στη Βουλή αναφέροντας πως «εξελίσσεται μια ισχυρή και τεκμηριωμένη πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική σύγκρουση πάνω σε αυτόν τον προϋπολογισμό, όπως είναι εύλογο, που εκ των πραγμάτων βάζει και ζήτημα ανάγκης εναλλακτικής λύσης και διαφορετικής διακυβέρνησης για τη χώρα».

Δεν πρόκειται για «πιστολιά στον αέρα» από τον τέως πρόεδρο της Βουλής, του οποίου οι κουβέντες βαραίνουν πολύ στην κομματική ζυγαριά. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η αναφορά του αποτελεί προϊόν επεξεργασίας τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο όσο και στον πρωινό καφέ. Εχει οργανωθεί μια συνολική στρατηγική που δεν περιορίζεται μόνο σε μεμονωμένες αντιπροτάσεις. Η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο να προετοιμάζει το έδαφος για μια συμμαχία με κεντρικό παίκτη τον ίδιο και φόντο την απλή αναλογική. Παράλληλα, το μήνυμα που στέλνεται στην κοινωνία είναι πως «τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ καλύτερα».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν πως πίσω από τις γραμμές όλων όσων συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ, με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Λοβέρδο (δημοσκοπήσεις υπέρ του και το νέο του βιβλίο), είναι σε εξέλιξη διάφορες αντισυσπειρώσεις. Για προοδευτική διακυβέρνηση μίλησε και η Φώφη Γεννηματά, όχι τυχαία, τονίζουν οι ίδιες πηγές, στον φετινό προϋπολογισμό, που φαίνεται πως λειτούργησε σαν τηλέγραφος του Σάμιουελ Μορς.

Η μη ομαλή πορεία στην οποία οδηγεί τη χώρα ο κορωνοϊός κάνει τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου σκεπτικά. Στον δημόσιο λόγο τους ακολουθούν κατά γράμμα την κεντρική γραμμή πως «είναι εγκληματικό να μιλάει κανείς για εκλογές με τόσους νεκρούς». Σε αυτό άλλωστε δεν διαφωνεί κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, με την πλειονότητα των μελών του Π.Σ. που μίλησαν στην «Κ» να συμφωνεί πως ο κ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση που το επιθυμεί, δεν θα τρέξει τις πολιτικές εξελίξεις πριν από το επόμενο φθινόπωρο.

Τα συναισθήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανάμεικτα. Μετά τον έντονο προβληματισμό και την αμηχανία που έφερε η δημοσκοπική καθίζηση του τελευταίου ενάμιση χρόνου, τα πρώτα χαμόγελα προκαλούνται από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών. Στη τελευταία σφυγμομέτρηση της Pulse, δεν πέρασε απαρατήρητο πως το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση στην οικονομία τη νέα χρονιά θα είναι «λίγο-πολύ χειρότερη». «Από Γενάρη η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον πτωχευτικό; Με κλειστές επιχειρήσεις;», αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου.

Η επαφή με τον κόσμο

Οσοι επιθυμούν να σπρώξουν τον χρόνο, και αν γίνεται η Ν.Δ. να φτάσει ακόμα και κοντά στην εξάντληση της τετραετίας, πιστεύουν πως η επαφή που έχει χαθεί με τον κόσμο, λόγω κορωνοϊού από πέρυσι τον Μάρτιο, δεν αναπληρώνεται τόσο εύκολα. Είναι πεπεισμένοι πως με «παγωμένες» τις πολιτικές διεργασίες λόγω κορωνοϊού (επανατοποθετήσεις των ψηφοφόρων, μετακινήσεις κ.λπ.), μόνο όταν αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους πολίτες θα μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα των μετρήσεων, και έτσι επιλέγουν να κρατούν πιο χαμηλούς «εκλογικούς τόνους». Ακόμη και στη Βουλή με τα άδεια έδρανα, εξαιτίας των ειδικών μέτρων, ο διάλογος που διεξάγεται είναι ακρωτηριασμένος και αυτό δεν βοηθάει το σύνολο της αντιπολίτευσης να κάνει τον «θόρυβο» που επιθυμεί.

Με μείζονα στόχο τη δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού κύματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να χάσει με το να ρίχνει εκλογικές μπηχτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να απαντά λέγοντας «όχι» στις πρόωρες κάλπες, δημιουργεί ένα κλίμα ετοιμότητας και συσπείρωσης της βάσης του, αφήνει πίσω τα εσωκομματικά προβλήματα και ενδεχομένως να βραχυκυκλώνει σχέδια του Μαξίμου, όπως ο ανασχηματισμός.

kathimerini.gr