Για τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2024, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου στον ΑΝΤ1, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι ενδεχομένως να είναι χαμηλότερη από το ποσοστό του 3,1% στο οποίο το έχει προσδιορίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ανέφερε ότι η μείωση της παρακράτησης από την σύνταξή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση μέχρι και διπλασιασμό των εργαζόμενων συνταξιούχων, καθώς πέραν του κινήτρου για να ξεκινήσουν ορισμένοι συνταξιούχοι να εργάζονται, πλέον πολλοί που δουλεύουν «μαύρα» θα θελήσουν να γίνει κανονικά η δήλωση της εργασίας τους, παράλληλα με την σύνταξη.
Έκτακτο βοήθημα
Ο κ. Τσακλόγου είπε ότι επίκειται η καταβολή βοηθήματος σε 750.000 συνταξιούχους, που δεν θα δουν αυξήσεις, λόγω προσωπικής διαφοράς, με το ποσό να κυμαίνεται από 200 έως 1.600 ευρώ.
Επίδομα μητρότητας
Ακόμη, ο κ. Τσακλόγλου είπε πως «με το νέο νομοσχέδιο εξισώνουμε το επίδομα μητρότητας (7.000 ευρώ) και για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες», τονίζοντας ότι το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ.
Μίνι ασφαλιστικό
Υπενθυμίζεται ότι τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ρίξει το βάρος στον ΕΦΚΑ για την υλοποίηση της fast track διαδικασίας για την απονομή των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων.
Στις διατάξεις του περιλαμβάνεται και αυτή με την οποία απλοποιείται η διαδικασία απονομής των επικουρικών συντάξεων. Η νέα διαδικασία θα ισχύσει αναδρομικά και θα συμπεριλάβει τις εκκρεμείς αιτήσεις έκδοσης επικουρικών συντάξεων.
Επικουρικές συντάξεις
Η μεγάλη εκκρεμότητα των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων απεικονίζεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις απόδοσης επικουρικών συντάξεων παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα 103.875 αιτήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις παρουσιάζουν αύξηση στα 83.635 από 79.890 το προηγούμενο τρίμηνο.
Το γεγονός αυτό εξηγεί και την πρόθεση του υπουργού Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να εισάγει απλοποιημένες διαδικασίες απόδοσης των επικουρικών συντάξεων.
Απλοποίηση διαδικασιών
Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας η διάταξη που αφορά τις επικουρικές συντάξεις, απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας, είτε σε έναν φορέα, είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο.
Θεμελίωση επικουρικής σύνταξης
Με τον τρόπο αυτό ενιαιοποιούνται πλέον οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά. Περίπου 12.000 – 13.000 ασφαλισμένοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη διάταξη για την επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να περιοριστούν οι εκκρεμότητες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Σε τρεις μήνες
Η εφαρμογή των ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.
Η διάταξη θα εφαρμοστεί αναδρομικά και στις εκκρεμείς αιτήσεις και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσης και το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.
Τέλος, στο τομέα των εφάπαξ βοηθημάτων υπολογίζεται ότι οι εκκρεμότητες στο δημόσιο είναι 3.700 αιτήσεις, ενώ στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν τις 7.000 – 8.000 αιτήσεις.