Συνέντευξη της Τρικαλινής συγγραφέως Χριστίνας Αλεξίου στους «Ταξιδιώτες της γραφής»

Χριστίνα Αλεξίου συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας

Υποδέχομαι με χαρά έναν ακόμα Ταξιδευτή της Γραφής που κάνει τα πρώτα της βήματα στη συγγραφή στην παιδικής και εφηβική λογοτεχνία! Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Χριστίνα Αλεξίου την οποία θα γνωρίσουμε μέσα από την ομάδα μας!

Όλοι έχουμε νιώσει ανάμικτα συναισθήματα λύπης ή χαράς, θυμού ή απογοήτευσης όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα, μια νουβέλα ακόμα κι ένα παραμύθι. Αυτά τα πονήματα για να φτάσουν ως εμάς έχουν γραφτεί από κάποιο δημιουργό. Ορισμένες καταστάσεις, αφηγήσεις ή και η φαντασία τις περισσότερες φορές πυροδότησαν την πένα του συγγραφέα κι έκαναν έκρηξη στη δική μας καρδιά. Όμως πόσο εφικτό είναι να γράψεις για παιδιά; Καλωσορίζω λοιπόν την κυρία Χριστίνα Αλεξίου και της εύχομαι να συνεχίσει να είναι ¨Ταξιδιώτης της Γραφής¨ και να προσεγγίζει παιδικές ψυχές μέσα από τα παραμύθια και τις ιστορίες της.

Καλώς βρεθήκαμε έστω και ηλεκτρονικά κυρία Χριστίνα Αλεξίου. Πριν αρχίσουμε θα θέλαμε να μας περιγράψετε τον χαρακτήρα σας! Να γνωρίσουμε την απλή καθημερινή Χριστίνα και όχι εκείνη που βρίσκεται σε διαδικασία έμπνευσης.

Καλώς σας βρήκα συνταξιδιώτες της γραφής και της ανάγνωσης, θα τολμούσα να προσθέσω! Δύσκολο να αυτοπροσδιοριστείς… σε γενικές γραμμές είμαι ένας άνθρωπος που έχω καλή προαίρεση προς τους άλλους, επιζητώ την αληθινή φιλία και τις ήρεμες κοινωνικές σχέσεις είτε ενδοοικογενειακά , είτε εκτός. Μου αρέσει να γελάω και να χαίρομαι τη ζωή ακόμη και στα δύσκολα. Δεν ανοίγομαι όμως από την αρχή μιας γνωριμίας. Ευγενική , χαμογελαστή αλλά και συγκρατημένη. Με τον καιρό αν με κερδίσει ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του άλλου και ιδίως αν μου δείξει το ίδιο το πρόσωπο ότι θέλει την παρουσία μου στη ζωή του, τότε θα αποκτήσει μια αφοσιωμένη φίλη! Νευριάζω εύκολα όμως και γρήγορα μου περνάει. Δεν «αντέχω» να κρατήσω επί μακρόν αρνητικά συναισθήματα, προτιμώ να τα συζητήσω για να «φύγουν». Με τα παιδιά μου προσπαθώ να είμαι υπομονετική και να αποτελώ ένα καλό πρότυπο γονέα. Η μητρότητα με βοήθησε να γίνω καλύτερη ως άνθρωπος.

 1. Τι σας ωθεί να πιάσετε την πένα σας και να ξεκινήσετε ένα

καινούργιο ταξίδι και μάλιστα να απευθύνεται σε παιδιά;

Το παιδί μέσα μου δεν έφυγε ποτέ. Μου αρέσουν οι παιδικές ιστορίες. Τις απολαμβάνω πρώτη εγώ!

 1. Θα θέλαμε να μας πείτε πόσο επηρέασε τη φαντασία σας η

σημερινή κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας που

προκάλεσε ο ιός Covid 19;

Η φαντασία δεν αιχμαλωτίζεται, πετάει ελεύθερα και δημιουργεί ακόμη και υπό της πιο αντίξοες συνθήκες! Επομένως δεν την επηρέασε στο ελάχιστο.

 1. Σαν ¨ελεύθερη φυλακισμένη¨ έχετε την ίδια όρεξη και

λαχτάρα να αποτυπώσετε σκέψεις σε χαρτί;

Τώρα ακόμη περισσότερο γιατί είναι μια ευχάριστη απασχόληση και ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα.

 1. Πόσες φορές αφήσατε μισό κάποιο γραπτό σας και γιατί;

Είμαι επιμελής και αφοσιωμένη όταν ξεκινάω μια προσπάθεια, οπότε σπάνια θα συμβεί αυτό. Συνέβη μια φορά με το παιδικό διήγημα μου «Λέων και Δανάη» που είναι και το πρώτο που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης. Αυτό λόγω του ότι το εμπνεύστηκα και ξεκίνησα να το γράφω στην ηλικία των δεκαπέντε. Τότε του έδωσα ένα πρόχειρο τέλος και το άφησα στο εφηβικό μου συρτάρι… για να το ξαναπιάσω στα τριάντα μου, να το αναπλάσω και εμπλουτίσω φέρνοντας το στη σημερινή του μορφή.

 1. Μια παιδική ιστορία νομίζετε πως πρώτα πρέπει να ακουμπήσει εσάς και έπειτα το παιδικό μυαλό;

Ακριβώς έτσι! Ναι, να αγγίξει το παιδί μέσα μου. Γράφω αυτά που μου αρέσει να διαβάζω, δεν μπορώ να γράψω κάτι επειδή είναι της «μόδας», αν δε με εκφράζει. Ωστόσο θα προσπαθήσω να το αποδώσω έτσι ώστε να γίνει κατανοητό και να αγγίξει και τα σύγχρονα παιδιά. Γιατί δεν το γράφω μόνο για μένα , αλλά και για να το μοιραστώ.

 1. Θεωρώ ότι η συγγραφή παιδικών βιβλίων είναι δυσκολότερη από αυτήν των ενηλίκων. Πόσος χρόνος σάς παίρνει για να βάλετε τη λέξη τέλος σε μια παιδική ιστορία;

Αν κρίνω από το εκδοθέν διήγημα μου «Λέων και Δανάη», πολύ!(Γέλια) Δε σταματώ να διορθώνω μέχρι λίγο πριν τη δημοσίευση του!

 1. Πόσες ώρες αφιερώνετε από την ζωή σας για να δημιουργήσετε ένα πνευματικό σας παιδί που θα πρέπει να ακουμπήσει ένα μικρό αναγνώστη;

Αποτελεί το κύριο μέλημα μου μέχρι να το ολοκληρώσω. Από το μέγεθος του εξαρτάται και ο χρόνος. Σέβομαι την παιδική ψυχή που θα το διαβάσει και θέλω να της προσφέρω πέρα από τη μαγεία και την ωφέλιμη πνευματική τροφή για το μεγάλωμα και «άνθισμα» της!

 1. Αυτό το ¨παιδί¨ το αγαπάτε και το πονάτε. Γράφοντάς το,

κάνατε όνειρα γι΄ αυτό καθώς το βλέπατε να μεγαλώνει. Σωστά;

Πολύ σωστά! Εννοείται είναι το πνευματικό μου «παιδί» για το οποίο επιθυμώ πάντα μια καλή τύχη! Όπως συμβαίνει και με τα πραγματικά παιδιά μας!

 1. Έτυχε να απορριφθεί το πρώτο έργο σας από εκδοτικό οίκο; Αν ναι, ποια τα συναισθήματά σας;

Ναι βέβαια. Ένιωσα όπως η κουκουβάγια στο γνωστό παραμύθι. Θιγμένη, μα συνάμα τόσο σίγουρη για την αξία του «παιδιού» μου, που δεν τα παράτησα!

 1. Πες τε μας πόσο εύκολα δέχτηκε ο επόμενος εκδοτικός οίκος το ταξίδι της γραφής σας αφού είστε μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας παιδικών ιστοριών;

Πολύ εύκολα και ευτυχώς για εμένα! Δύο εβδομάδες μετά την αποστολή του στον εκδοτικό οίκο, έλαβα την πολυπόθητη θετική απάντηση από τον ίδιο τον εκδότη και όχι κάποιο εκπρόσωπο του! Μάλιστα με την εκτίμηση του ότι θα αγαπηθεί και θα πάει καλά!

 

 1. Είστε ικανοποιημένη με την αντιμετώπιση του εκδοτικού σας οίκου ως προς την εκπλήρωση του ονείρου σας;

Σε γενικές γραμμές ναι. Είμαι πολύ χαρούμενη που το όνειρό μου βρήκε τη φιλόξενη εκδοτική στέγη, που αναζητούσε! Οι εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης αποτελούν ένα μεγάλο και αξιόπιστο εκδοτικό οίκο που επενδύει πάντα στο ποιοτικό βιβλίο.

 1. Το αναγνωστικό κοινό έχει αρχίσει να σας αγκαλιάζει. Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε γι΄ αυτό ο εκδοτικός σας οίκος; Και πόση προσπάθεια κάνετε εσείς για να αναδειχτείτε στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας;

Το κύρος και το όνομα των εκδόσεων Μιχάλης Σιδέρης , καθώς και το δίκτυο συνεργασιών του με βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν καταλυτικός παράγοντας. Από εκεί και πέρα η καθημερινή, προσωπική μου προσπάθεια είναι απαραίτητη και σημαντική για να πολλαπλασιαστούν οι αναγνώστες του και το ταξίδι να συνεχιστεί.

 1. Τι σημαίνει για εσάς η συγγραφή;

Ταξίδι. Απελευθέρωση. Έκφραση. Δημιουργία. Τέχνη.

 1. Πόσο παιδί αισθάνεστε;

Αρκετά!(Γέλια)

 

 1. Θα ήθελα να μας ταξιδέψετε σε αυτόν τον κόσμο με το πιο αγαπημένο σας απόσπασμα από το βιβλίο σας

Προσδεθείτε παρακαλώ! 3 2 1 φύγαμε…

«Οι περιπέτειες που έζησα εκείνο το καλοκαίρι στο δάσος, εκτός του ότι μου άφησαν ωραίες αναμνήσεις , με ωρίμασαν και μου έδωσαν κάποια διδάγματα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας καλοί μου φίλοι:

Η αδελφική αγάπη είναι μοναδική! Σε κάνει θαρραλέο εκεί που δεν το περιμένεις. Για τον αδερφό ή την αδερφή σου ακόμη και βουνά διασχίζεις!

Ότι δεν μπορεί να καταφέρει ο ένας μόνος του, οι πολλοί μαζί το καταφέρνουν!

Η δύναμη του μυαλού είναι μεγαλύτερη από αυτή του σώματος!

Οι πιο μεγάλες και δυνατές φιλίες γεννιούνται στις δυσκολίες!

Όσες περιπέτειες και να περάσουμε εμείς οι γάτες, τελικά ξέρουμε πώς να επιβιώσουμε, γιατί έχουμε θέληση και αγάπη για ζωή!»

Ας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο την Χριστίνα Αλεξίου!

 

Βιογραφικό

Ονομάζομαι Αλεξίου Χριστίνα και είμαι γεννημένη στις 23 Οκτώβρη του 1984, στα Τρίκαλα, των οποίων είμαι πλέον μόνιμη κάτοικος. Είμαι έγγαμη, μητέρα δύο μικρών αγοριών. Έλαβα το πτυχίο μου στις οικονομικές επιστήμες από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2008 με τον χαρακτηρισμό «Λίαν καλώς». Μιλώ αγγλικά και ιταλικά και έχω εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα τα χρόνια πριν γίνω μητέρα. Πλέον είμαι περισσότερο αφοσιωμένη στην ανατροφή των παιδιών μου και έτσι είχα τον χρόνο να ολοκληρώσω το λογοτεχνικό μου έργο, «Λέων και Δανάη, περιπέτεια στο βουνό», που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020, από τις εκδόσεις Σιδέρης. Ακόμη, το διήγημα μου με τίτλο: «Στα στενά του Βαρουσίου» διακρίθηκε σε διαγωνισμό συγγραφής και εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2014, μαζί με άλλα, από τις εκδόσεις iwrite.gr σε συνεργασία με τις πρότυπες εκδόσεις Πηγή, στον συλλογικό τόμο: «Ιστορίες της πόλης μας, Τρίκαλα». Τέλος αναφέρω ότι έχω γράψει αρκετά, σύντομα διηγήματα για ενήλικες και παιδιά, που δημοσιεύτηκαν, λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό, στις διαδικτυακές ιστοσελίδες 52weekswritingchallenge.gr της συγγραφέας Μαρίας Καλύβας και στην pavsilipon.blogspot.com , της καθηγήτριας, θεολόγου εν ενεργεία, Σέβης Κωνσταντινίδου, που ασχολείται και η ίδια με την συγγραφή.

Σας ευχαριστούμε θερμά που ταξιδέψατε μαζί μας!