Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οριοθέτηση πορείας και μηνύματα… δεξιά και αριστερά

Με τα συνθήματα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό»  και «Νίκο μαζί, στη νέα εποχή» υποδέχθηκαν οι σύνεδροι του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Νίκο Ανδρουλάκη,ο οποίος εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του στη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του.

«Η ελπίδα για μια πατρίδα με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη είναι εδώ. Η παρουσία σας είναι καθαρό μήνυμα αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους και τους παρατηρητές ο κ. Ανδρουλάκης, που πρόσθεσε ότι το Συνέδριο είναι το 3ο βήμα για την επιστροφή της παράταξης.

«Τον Δεκέμβριο 270.000 υπέγραψαν την αρχή της νέας πορείας. Στις 8 Μαΐου, 180.000 απέδειξαν πόσο βαθιά είναι η κοινωνική μας ρίζα σε αυτόν τον τόπο. Τώρα είναι σειρά μας να αναλάβουμε την ευθύνη και να αποδείξουμε ότι και μπορούμε και θέλουμε, με ενότητα, ανανέωση και πολιτική αυτονομία. Με ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, δεμένο στη βάση της παράταξης χωρίς στεγανά». Ακολούθως αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογεί στο κόμμα, δηλαδή την αυτοοργάνωση και το ψηφιακό κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέφερε τον κεντρικό του πολιτικό στόχο για «προοδευτική κυβέρνηση», προϋπόθεση της οποίας είναι η ένωση των διάσπαρτων ομάδων, όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός, αξιόπιστος πόλος εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει βέβαια σε τίποτα την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».

Βέλη προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης μοίρασε με προσοχή, ισόποσα, τα βέλη του τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας την αρχή του για πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε ότι «Νέα Δημοκρατία και επιτελικό χάος είναι το ίδιο πράγμα», ενώ κατηγόρησε πολλές φορές την κυβερνητική παράταξη για το πελατειακό κράτος που ενδημεί στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «η πρώτη φορά Αριστερά ως μπαμπούσκα έβγαλε τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Είχε πει ο κ. Τσίπρας πριν τις εκλογές ότι θα συγκυβερνήσει με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο; Αν ψάχνει τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά Καμμένου – Βελόπουλου; Μια κηραλοιφή δρόμος είναι, ας τον περπατήσει».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ταυτίστηκαν με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν παρακαταθήκη για το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε το ΕΣΥ, την αποκέντρωση, το νέο οικογενειακό δίκαιο, την ισότητα ανδρών και γυναικών, την κοινωνική κινητικότητα μέσω της δημόσιας παιδείας, το ΑΣΕΠ, τις ανεξάρτητες Αρχές, τα ΚΕΠ, τις πολλές υποδομές στη χώρα, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ.

Τι απάντησε στο ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει»

Σαφής ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει» το κόμμα αυτό μετά τις επόμενες εκλογές. «Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Τις ψήφους του θέλουν», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία των εκλογών. Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρει χαμπάρι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ… Το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής αλλά ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο. Το βράδυ των εκλογών θα είμαστε στην όχθη των νικητών και θα παρακολουθούμε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στην όχθη των ηττημένων να έχουν χάσει το κοινωνικό τους έρεισμα», θέτοντας και πάλι τον δικό του διαχωρισμό σε νικητές (δηλ. κόμματα που θα αυξήσουν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του 2019) και ηττημένους (εκείνους τους πολιτικούς φορείς που θα καταγράψουν χαμηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογές).

Το Συνέδριο άρχισε χθες το απόγευμα στις 8 μ.μ. (αντί των 6 που είχε προγραμματιστεί, τηρώντας την «ώρα ΠΑΣΟΚ»). Στις πρώτες θέσεις διακρινόταν η ιστορική γενιά του κόμματος: Πέραν των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, στην πρώτη σειρά κάθισαν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Γείτονας, Κίμων Κουλούρης, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Αλιβιζάτος, Νίκος Χριστοδουλάκης και στις επόμενες άλλοι πρώην υπουργοί και κομματικοί αξιωματούχοι: Θανάσης Τσούρας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαππας, Λουκάς Αποστολίδης, Θεόδωρος Μαργαρίτης κ.λπ. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος κ.ά.

Βίντεο με τη Φώφη

Αμέσως μετά την είσοδο του Νίκου Ανδρουλάκη στο Συνέδριο, ακολούθησε ένα βίντεο με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και όλο το Συνέδριο όρθιο να χειροκροτεί. Ακολούθως αναγγέλθηκε το προεδρείο και επικυρώθηκε από τους συνέδρους, με πρόεδρο τον Πέτρο Ευθυμίου, ο οποίος ήταν και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το 1974. «Το ΠΑΣΟΚ αναγεννάται, και παίρνει δύναμη όταν έρχεται σε επαφή με τον λαό» είπε ο πρόεδρος του Συνεδρίου… «Είμαστε ο πολιτικός φορέας που είμαστε ταυτισμένος με το κοινωνικό κράτος, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, τα συμφέροντα της χώρας μας… Πάθαμε κι αλλάξαμε, και δεν πρέπει να ξαναπάθουμε. Αυτό θα μας το θυμίζουν οι κάθε λογής καριερίστες που ξεπούλησαν τα πάντα για μια καρέκλα, δεξιά κι αριστερά».

Στον χαιρετισμό του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ και παρότρυνε την σημερινή ηγετική ομάδα να στηριχθεί στα παλιά επιτεύγματα και να επιδιώξει νέα, να βρει τις νέες αιτίες της ανισότητας και να τις αντιμετωπίσει, να επινοήσει νέους τρόπους παραγωγής πολιτικής, ώστε να στρέψει προς το ΠΑΣΟΚ ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

imerisia.gr