Κτηνοτρόφος στη Θεσσαλία μολύνθηκε από τσιμπούρι και πέθανε από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ, τα μέτρα πρόληψης
Ένας κτηνοτρόφος ηλικίας άνω των 70 ετών από την Ελασσόνα πέθανε έχοντας προσβληθεί από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό, μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι.
Ο ηλικιωμένος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας με βαριά επιδεινούμενη κλινική εικόνα και τελικά έχασε τη ζωή του.
Μάλιστα, υπό παρακολούθηση για την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μία γιατρός που φρόντιζε τον ασθενή, καθώς και άτομα από το περιβάλλον του.
Μετά το συμβάν σήμανε συναγερμός στον ΕΟΔΥ, ενώ στην ιχνηλάτηση που ακολούθησε, έγινε λίστα με τις επαφές του κρούσματος. Οι επαφές μέτριου και υψηλού κινδύνου για 14 μέρες θα παρακολουθούνται για τυχον συμπτώματα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η συγκεκριμένη νόσος μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος τσιμπουριών ή μέσω επαφής με σωματικά υγρά ή εκκρίσεις ανθρώπων ή ζώων.
Η νόσος εκδηλώνεται με ποίκιλα συμπτώματα και βαρύτητα, από ασυμπτωματική λοίμωξη (σε περίπου 85% των κρουσμάτων) ή ήπια εμπύρετη νόσο, έως πολύ σοβαρή νόσο.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 1-14 ημέρες μετά την έκθεση και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, όπως:
- πυρετός, ρίγος, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ζάλη, πονόλαιμο, κοιλιακό πόνο, διάρροια, ναυτία και εμέτους. Μπορεί να ακολουθήσουν διαταραχές της διάθεσης και του επιπέδου συνείδησης.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι καταγράφηκε πρόσφατα ένα εγχώριο περιστατικό Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό σε οικισμό του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ασθενή ηλικίας άνω των 70 ετών, ο οποίος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο με βαριά επιδεινούμενη κλινική εικόνα και κατέληξε.
Ο Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό είναι νόσος που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κροτώνων (τσιμπουριών) ή μέσω άμεσης επαφής με αίμα, ιστούς, σωματικά υγρά ή εκκρίσεις μολυσμένων τσιμπουριών, ανθρώπων ή ζώων.
Άγρια και οικόσιτα ζώα μπορεί να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους για λίγες ημέρες, χωρίς να νοσούν, αλλά μπορούν να μολύνουν τα τσιμπούρια και αυτά με τη σειρά τους να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα ή και ανθρώπους.
Η νόσος εκδηλώνεται με ποίκιλα συμπτώματα και βαρύτητα, από ασυμπτωματική λοίμωξη (σε περίπου 85% των κρουσμάτων) ή ήπια εμπύρετη νόσο, έως πολύ σοβαρή νόσο.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 1-14 ημέρες μετά την έκθεση και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, όπως: πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ζάλη, πονόλαιμο, κοιλιακό πόνο, διάρροια, ναυτία και εμέτους. Μπορεί να ακολουθήσουν διαταραχές της διάθεσης και του επιπέδου συνείδησης.
Σε σοβαρά περιστατικά παρουσιάζονται αιμορραγικές εκδηλώσεις, πολυοργανική ανεπάρκεια και κυκλοφορικό σοκ. Η νόσος έχει υψηλή θνητότητα (30-50% στους νοσηλευόμενους ασθενείς) καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.