Συκώτι: Ένας εκλεκτός θρεπτικός μεζές!

Eάν είστε λάτρης του κρέατος και αγαπάτε το καλό φαγητό, τότε οι πιθανότητες να απολαμβάνετε κατά καιρούς μία μερίδα καλά ψημένο συκώτι είναι αυξημένες! Πόσο υγιεινό και ασφαλές είναι όμως το αγαπημένο σας πιάτο;

Τα καλά νέα

Το συκώτι είναι μία πραγματική υπερτροφή! Μπορεί πολλά τρόφιμα να έχουν το όνομα, λίγα έχουν ομως τη χάρη. Η διατροφική ανάλυση του συκωτιού αρκεί για να αποδείξει τρανά, πως δεν κατέχει άδικα τον τίτλο αυτό.

  • Ένας από τους δεκάδες ρόλους που διαδραματίζει το συκώτι στο σώμα είναι η παροδική αποθήκευση ή σύνθεση θρεπτικών συστατικών. Για το λόγο αυτό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες της οικογένειας Β. Από τις τελευταίες ξεχωρίζει η βιταμίνη Β12 για το ρόλο της στην υγεία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς και όχι μόνο.
  • Το συκώτι αποθηκεύει σε ένα βαθμό τη βιταμίνη Α, η οποία χρειάζεται λιπαρό περιβάλλον για να διατηρηθεί. Η βιταμίνη αυτή κρατά ρόλο κλειδί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή όραση. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη, γι αυτό και πολλοί γιατροί προτείνουν την αποφυγή κατανάλωσης συκωτιού την περίοδο αυτή.
  • Το συκώτι θεωρείται καλή πηγή σιδήρου. Είναι σχεδόν «περιττό» να μιλήσει κανείς για τη σημασία του πολύτιμου συστατικού σε γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και ορισμένους ασθενείς.
  • Ο χαλκός είναι ένα λιγότερο γνωστό θρεπτικό συστατικό, πιθανώς γιατί η έλλειψή του είναι σπάνια. Η παρουσία του είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του μεταβολισμού, και θα τον βρείτε σε αφθονία στο συκώτι.
  • Οι μεμβράνες κάθε κυττάρου περιβάλλονται από μία εξωτερική μεμβράνη, όπως ίσως θυμάστε από τη βιολογία του Λυκείου! Αναπόσπαστο «δομικό υλικό» του περιβλήματος των κυττάρων είναι το διατροφικό συστατικό χολίνη, το οποίο μπορείτε να εξασφαλίσετε από το συκώτι. Η σημασία της χολίνης φαίνεται να είναι μεγάλη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Όπως όλα τα κρέατικά, έτσι και το συκώτι είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης σε μία ισορροπημένη διατροφή.

Τα λιγότερο καλά νέα

Αφού το συκώτι αποτελεί μία πραγματική υπερτροφή, τότε ποιός είναι ο λόγος της ανησυχίας πολλών; Στο όργανο αυτό λαμβάνει χώρα η παραγωγή χοληστερόλης από το ίδιο το ζώο, κάτι που ισχύει και για τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα μία μερίδα συκωτιού 100 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 500 μιλιγραμμάρια χοληστερόλης. Δηλαδή, περίπου όσο θα βρείτε και σε δύο αβγά. Η παρατήρηση αυτή δεν το καθιστά «απαγορευμένο» τόφιμο, χρειάζεται όμως προσοχή από όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε λιπαρά. Επιπλέον, το συκώτι είναι πλούσιο σε πουρίνες. Όσοι έχουν διαγνωσθεί με ουρική αρθρίτιδα θα έχουν σίγουρα ακούσει πολλά για τα συστατικά αυτά, και θα ήταν προτιμότερο να μην ενσωματώνουν το συκώτι στο διαιτολόγιό τους.

Είναι τοξικό το συκώτι;

Η σημαντικότερη δουλειά με την οποία είναι επιφορτισμένο το συκώτι στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και σε εκείνο των ζώων, είναι το φιλτράρισμα των τοξικών ουσιών (απόβλητα του μεταβολισμού, τοξίνες, φάρμακα και άλλα). Είναι σημαντικό να τονισθεί πως το συκώτι δεν αποθηκεύει τις τοξικές ενώσεις, αλλά τις «εξουδετερώνει», και στη συνέχεια τις αποβάλλει. Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, τα επίπεδα τοξικών ουσιών που περιέχονται σε κρέας συκωτιού το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση βρίσκονται εκτός επιτρεπτών ορίων. Η ασφαλέστερη όμως συμβουλή είναι να προτιμάτε συκώτι, του οποίου γνωρίζεται την προέλευση, αλλά και τις συνθήκες εκτροφής του ζώου. Σημαντικό επίσης είναι και το καλό μαγείρεμα του κρέατος.

Να θυμάστε πως η περιστασιακή κατανάλωση συκωτιού από «καλό» Ελληνικό κρέας δεν είναι βλαβερή. Εξάλλου, και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα έχει το δικό του συκώτι το οποίο με τη σειρά του φιλτράρει τις νόστιμες γαστριμαργικές ατασθαλίες!

www.healthview.gr