Συγκέντρωση φορέων και κατοίκων Πύργου και Πυργετού με θέμα τον Αγιαμονιώτη

Την Τετάρτη 15/6/2022 πάνω στη παλιά γέφυρα του Αγιαμονιώτη στον Πύργο και στη σκιά του μεγάλου πλατάνου, συγκεντρωθήκαν οι φορείς και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του Πύργου και του Πυρετούς με σκοπό να συζητήσουν για τον καθαρισμό και την αναβάθμιση του τμήματος του ποταμού που διασχίζει τους δυο συνοικισμούς.

Συμμετείχαν στη συγκέντρωση οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι αθλητικοί όμιλοι Πύργου και Πυργετού , ο σύλλογος των Ρομά (Πυργάκι), κάτοικοι από τον οικισμό Εργατικών Κατοικιών Πύργου, κι από την πλευρά του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Φόρης Ρόμπος, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβάλλοντος κι αγροτικής ανάπτυξης Σωτήρης Χελιδώνης και ο προϊστάμενος του τμήματος καθαριότητας Βασίλης Κόρδας. Κατά την συγκέντρωση συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν άμεσα.

Από την πλευρά του ο κ. Ρόμπος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο καθαρισμός του ποταμού με την βάρκα καθαρισμού ποταμών και λιμνών και ότι αλλά μηχανήματα και χέρια χρειάζεται για να αλλάξει η εικόνα του ποταμού που διασχίζει τους συνοικισμούς Πύργου και Πυργετού.

Πέρα όμως των παραπάνω και συγκεκριμένα για το τμήμα που διατρέχει τους συνοικισμούς επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

1. Η εγγύτητα των πηγών και το ήπιας ροής τρεχούμενο νερό του ποταμού είναι δεδομένα που επηρεάζουν την καθαρότητα των νερών του.
2. Η χλωρίδα παρουσιάζει την εξής μορφή:
α) Υδρόβια (ελόβια) βλάστηση (καλάμια, βούρλα, κ.λπ.).
β) Παρόχθια βλάστηση η οποία χωρίζεται σε:
i. Αυτοφυή (πλατάνια, λεύκες, ιτιές, φτελιάδες, κορομπλιές, ακακίες, μπορμποτσιλιές, θάμνοι, πόες κ.λπ.) που έχει περιοριστεί αρκετά στις μέρες μας και απαντάτε σε ορισμένα σημεία.
II. Τεχνητή, προϊόν δεντροφύτευσης από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου.
3. Η πανίδα κατορθώνει να επιβιώνει, παρά τις αντίξοες συνθήκες (αστικοποίηση και ρύπανση). Τα είδη που επιβιώνουν δεικνύουν και μια σημαντική βιοποικιλότητα. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά: ψάρια (λαβράκια, μπριάνες, αγάδες, κεφάλια, μυλωνάκια), καραβίδες, χέλια, , καβούρια, βάτραχοι, βίδρες, νερόκοτες, λευκοτσικνιάδες, νεροφίδες, σταχτοτσικνιάδες, αγριόπαπιες, , νεροκότσυφες, αγριόχηνες ερωδιοί, φραγκόκοτες, κτλ.
4. Τονίστηκε η ανάγκη περιορισμού της ρύπανσης κυρίως όσον αφορά το πέταγμα αντικειμένων, μπαζών και σκουπιδιών στον ποταμό τόσο στην κοίτη όσο και στις όχθες.
5. Διατυπώθηκε η πρόταση καθαρισμού των καλαμιώνων της κοίτης με την χρήση της ειδικής βάρκας που διαθέτει ο δήμος καθώς και η οριοθέτηση και δημιουργία προστατευμένων «νησίδων» βιοποικιλότητας με ιδιαίτερη προσοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και με ρεαλισμό απέναντι στο νέο αστικό τοπίο των παρόχθιων συνοικισμών. Οι ενέργειες αυτές θα διαμορφώσουν ένα αξιόλογο από οικολογικής και αισθητικής άποψης τοπίο.
6. Με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν να αναλάβουν για δράσεις που θα έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και δράσεις καθαρισμού.
7. Η ύπαρξη κατά μήκους του ποταμού, δυο δημοτικών σχολείων, ενός νηπιαγωγείου, ενός παιδικού σταθμού, ενός ΕΠΑΛ και δυο αθλητικών κέντρων καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη πρωτοβουλιών σχετικά με τον ποταμό.
8. Αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων η διαμόρφωση και η αναβάθμιση των όχθεων του ποταμού.
9. Κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία φορέα που θα αναλάβει δράσεις και θα προβεί σε σύννομες ενέργειες για την προώθηση και την υλοποίηση των προσδοκιών για το μέλλον του ποταμού. Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση των ενδιαφερομένων σε χρόνο και χώρο που θα ορισθεί στο εγγύς μέλλον για προαναφερόμενο σκοπό.
10. Τέλος, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ένα ποτάμι είναι μια ευλογία για ένα κατοικημένο τόπο όταν αυτό αξιοποιείται κατάλληλα αλλά το ίδιο μπορεί να εξελεγχτεί σε κατάρα όταν εγκαταλειφθεί στην τύχη του