«Σύγχρονες Προσεγγίσεις στη Σεισμολογία: Μαθηματικά και Στατιστική»-Επιστημονική εκδήλωση της ΕΜΕ Τρικάλων

Στη συμβολή των μαθηματικών, της στατιστικής και των γεωεπιστημών στη μελέτη των σεισμών, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην κατανόηση των σεισμικών φαινομένων και στη διαχείριση των συνεπειών τους ήταν εστιασμένη η ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στη Σεισμολογία: Μαθηματικά και Στατιστική» που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και εφαρμογές στον τομέα της σεισμολογίας, μέσα από εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων και διαδραστικές συζητήσεις.

Οι ομιλητές και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν:

  • Δρ. Κατερίνα Ορφανογιαννάκη, Τμήμα Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

“Τα Μαθηματικά στη Σεισμολογία: Από την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων μέχρι τη στοχαστική μοντελοποίηση σεισμικών ακολουθιών”

  • Δρ. Χρήστος Ευαγγελίδης, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

“Μέθοδοι προσδιορισμού σεισμικής πηγής από ανάλυση ψηφιακών καταγραφών, παραδείγματα και εφαρμογές.”

  • Δρ. Ελευθερία Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια Σεισμολογίας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ “Συμβολή της Στατιστικής Σεισμολογίας στην εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας του ελληνικού χώρου.”
  • Δρ. Αθανάσιος Η. Γκανάς, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας: “Μηχανική των Ρηγμάτων και Παραμόρφωση του Στερεού Φλοιού στην περιοχή της Θεσσαλίας.”