Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος

vouli-olomeleia-44

Για ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση η έκφραση «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος» βρίσκει πλήρη αποτύπωση, μιας και οι πολίτες αναζητούν το μη χείρον βέλτιστον για να ψηφίσουν και να μην επιλέξουν την οδό της αποχής. Άλλωστε, τα εννιά κόμματα που με αξιώσεις διεκδικούν μια θέση στη νέα Βουλή δεν έχουν μπει σε επί της ουσίας συζήτηση για την επόμενη μέρα, αναλωνόμενα σε προεκλογικούς διαγκωνισμούς με μικρή σημασία.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Εννέα κόμματα περνούν ή είναι κοντά στο να ξεπεράσουν το όριο του 3%: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Λαϊκή Ενότητα θέλουν να μοιραστούν την πίτα των 300 βουλευτών, χωρίς όμως προς ώρας να ακούγονται πολιτικά επιχειρήματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Με τον Τσίπρα μοναχικό καβαλάρη

Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει πλέον πολύ μόνος στην προσπάθεια για ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα. Άλλωστε, δεν είναι και πολλά τα πρόσωπα με πέραση στην κοινωνία που μπορούν να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο πρωθυπουργός πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις, όπως το αν είχε αποφασιστεί ή όχι η διενέργεια των εκλογών, ενώ ζήτημα είναι και η εφαρμογή του προγράμματος από την επομένη των εκλογών. Πέραν των άλλων βέβαια, στην Κουμουνδούρου βασικό μέλημα είναι να σταματήσει η μαζική διαρροή ψηφοφόρων, ώστε το κόμμα να είναι τουλάχιστον πρώτο-και αν μπορεί και αυτοδύναμο

ΝΔ: Αναγεννάται εκ της τέφρας

Αν ρωτούσε κάποιος πριν από δύο μήνες έναν ψηφοφόρο της ΝΔ, αν το κόμμα του είναι σε θέση να κερδίσει τις εκλογές, το πιο πιθανό είναι να εισέπραττε ένα χαμόγελο. Η ΝΔ και λόγω των ευνοϊκών γι’ αυτή συγκυριών βρίσκεται να παλεύει στήθος με στήθος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ψυχολογία της νίκης εμπεδώνεται σε όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος, τα οποία προσέρχονται για να δώσουν τη μάχη. Ήδη, κορυφαία στελέχη της ΝΔ θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ και ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης βγαίνει… στις ρούγες της επικράτειας, προκειμένου να ταρακουνήσει το κεντροδεξιό κοινό.

Χρυσή Αυγή: Φόβοι για άνοδο

Χωρίς να είναι απαραίτητο να πει κανείς πολλά περισσότερα για τη Χρυσή Αυγή, η έκρυθμη κατάσταση στο μεταναστευτικό και η υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία έχει προκαλέσει φόβους σε όλο το πολιτικό σκηνικό για αύξηση των δυνάμεων της ΧΑ. Συν τοις άλλοις, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ένα κομμάτι της ψηφου διαμαρτυρίας θα κατευθυνθεί προς την ΧΑ.

Ποτάμι: Μάχη για να μην το κάνουν… σάντουιτς

Σε αυτές τις εκλογές, ρεαλιστικά, το Ποτάμι κινδυνευει να γίνει σάντουιτς. Από τη μία, κεντρογενείς ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκεί, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να αποσπάσει ποσοστά από το κόμμα της Σεβαστουπόλεως. Το ίδιο ισχύει και για ΝΔ/ΠΑΣΟΚ που αποβλέπουν σε επαναπατρισμό ψηφοφόρων του, οι οποίοι θέλησαν να στηρίξουν έναν σχηματισμό του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Ήδη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την ομιλία του στην ΚΟ αναφέρθηκε στο Ποτάμι, καλώντας μετριοπαθείς ψηφοφόρους να στηρίξουν τη ΝΔ αντί του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΚΚΕ: Φοβού τον Λαφαζάνη…

Στο ΚΚΕ δεν τα πάνε πολύ καλά με τους διαφωνούντες και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπήρξε και διαφωνών και συνδιασπαστής το 1991. Από τότε, οι σχέσεις του με τον Περισσό είναι στο ναδίρ. Μάλιστα, από τη στιγμή που ίδρυσε τη ΛΑΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει γίνει κόκκινο πανί για το ΚΚΕ, το οποίο προσπαθεί να διαφυλάξει το ποσοστό του, το οποίο κινδυνεύει να συρρικνωθεί από την επίδραση του δραχμικού κόμματος του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Μεγάλες διαφορές στρατηγικής πάντως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς από το ΚΚΕ, παρά μόνο να εντάσσει τη ΛΑΕ στο φάσμα εκείνο των κομμάτων που επιθυμούν να εξαπατήσουν το λαϊκό κίνημα.

Λαϊκή Ενότητα: Καίριο πλήγμα στον Αλέξη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το έχει πάρει πάνω του. Μαζεύει στη νεοσύστατη ΛΑΕ στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, φοβαται όμως να πει τη λέξη «δραχμή» και να περιγράψει τις ενδεχόμενες συνέπειες από μια δυνητική μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Πολλοί εκτιμούν πως, όσο πιο επιθετικά βγαίνει κοντρα στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο περισσότερο ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί: από τη μία μπορεί να του βγει και να αποδυναμώσει σε βαθμό συρρίκνωσης τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μπορεί με αυτόν τον πόλεμο των Ρόουζ που επί της ουσίας ενορχηστρώνει, να δημιουργήσει αρνητική αύρα για το κόμμα στο αριστερό εκλεκτορικό σώμα.

ΠΑΣΟΚ: Το παλεύει

Η αλήθεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ δείχνει να το παλεύει. Μπορεί η συμπόρευση με το ΚΙΔΗΣΟ να μην τελεσφόρησε, όχι μόνο για τους λόγους που προβλήθηκαν επισημως και από τα δύο κόμματα, πλην όμως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει με αυτονομία, ενώ πολύ κοντά είναι και η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Η όλη προσπάθεια και σταση του ΠΑΣΟΚ πάντως δείχνει να ανταμείβεται, καθώς στις περισσότερες μετρήσεις εμφανίζεται να μπαίνει στη Βουλή με σχετική άνεση, έχοντας και επιστροφές ψηφοφόρων για πρώτη ίσως φορά από το 2009. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε κυβέρνηση την επόμενη μέρα, πλην όμως στελέχη του εκτιμούν πως σε αυτή θα πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΕΛ: Στο ίδιο έργο θεατές

Η αλήθεια είναι πως στους ΑΝΕΛ έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα του θανάτου. Στις ευρωεκλογές του 2014 μόλις και μετά βίας κατάφεραν να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή, στη συνέχεια φλέρταραν με το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή και στη συνέχεια μόνο επανέκαμψαν, σηκώνοντας το χειρόφρενο και τσουλώντας με τον… μικρό Αλέξη στις προεκλογικές ράγες. Πλέον, στο κόμμα του Αγίου Σώστη πάλι φλερτάρουν με τον πολιτικό θάνατο, μόνο που σήμερα υπάρχει μια διαφορά: οι ΑΝΕΛ κυβέρνησαν και πήραν αποφάσεις κόντρα σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι αισθάνονται προδομένοι. Τι θα δείξει η καλπη; Άγνωστο, αν και το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει αποδείξει πως έχει ένστικτο επιβιωσης.

Ένωση Κεντρώων: Φλερτ με τη δικαίωση για τον Λεβέντη

Αυτές οι εκλογές φαντάζουν ως η ευκαιρία για δικαίωση και λύτρωση του Βασίλη Λεβέντη. Όντας ένας σχεδόν περιθωριακός τύπος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, με τον Τύπο να ζητά διαρκώς συνεντεύξεις και πολιτικά στελέχη να ζητούν να είναι υποψήφιοι με τις λίστες του κόμματός του. Η αλήθεια είναι πως ποτέ το κόμμα του κυρίου Λεβέντη δεν έχει φτάσει τόσο κοντά στη Βουλή όσο σήμερα.

Δύο πράγματα συνετέλεσαν: τα video από παλιές, εύστοχες προβλέψεις του που έχουν γινει viral στα social media, αλλά και η συλλογιστική πολλών ψηφοφόρων που συμπυκνώνεται στη φράση «από αυτούς εκεί μέσα, καλύτερα τον Λεβέντη». Βέβαια, οι ευχες για καρκίνο σε πολιτικούς του αντιπάλους, οι ομηρικές μάχες με τηλεθεατές στον τηλεοπτικό αέρα και λοιπές άλλες στιγμές… υστερίας του Βασίλη Λεβέντη δεν έχουν ξεχαστεί από όλους…

.