Στο Μαξίμου ψάχνουν τον κατάλληλο χρόνο για το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ

Είναι κοινό μυστικό στις τάξεις της πλειοψηφίας πως περιμένουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αναδειχθεί η ανακολουθία της ΝΔ σε ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχαν “καθαρή γραμμή” από την αρχή. Στις 9 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία με τη συζήτηση και την ψήφιση να διαρκούν έως και 6 ημέρες.

Έχει ήδη γίνει γνωστό πως η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή θα γίνει σε δύο στάδια. Πρώτα θα έρθει η κύρωση της Συμφωνίας – στο Μαξίμου ευελπιστούν να μην υπάρξει πρόβλημα σχετικά με την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας – και μετά θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Μπορεί ο πρωθυπουργός να αποσαφήνισε πως οι ψηφοφορίες δεν θα γίνουν μαζί για τεχνικούς λόγους, ωστόσο αρκετά μέλη της κοινοβουλευτικής όμαδας του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως η γαλάζια παράταξη θα “στριμωχτεί” από το γεγονός ότι στη δεύτερη διαδικασία στη Βουλή θα πιεστεί να ψηφίσει “ναι” τη στιγμή που μερικές ημέρες πριν θα έχει ταχθεί κατά της αλλαγής της Συνταγματικής ονομασίας των γειτόνων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η ΝΔ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να βρεθεί απολογούμενη στους συμμάχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και για αυτό τον λόγο η υπερψήφιση της εισόδου των γειτόνων στο ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος.

Δεν είναι, όμως, μόνο η διαδικασία της ψηφοφορίας που προβληματίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και το πως θα φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι εκείνο το σημείο με τον Πάνο Καμμένο κάθε μέρα που περνά να υψώνει όλο και πιο πολύ τους τόνους. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θεωρήθηκε καθόλου τυχαία η τοποθέτηση διπλωματικής πηγής πριν από τα Χριστούγεννα πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έρθει στη Βουλή πολύ πριν τον Μάρτιο με τον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας σε δημοσιογράφους να μην αποκλείει τίποτα.

Οι πιο “τολμηροί” στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν το ονοματολογικό να έρθει στην ελληνική Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό επισπεύδοντας με αυτόν τον τρόπο το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ. Θεωρούν πως οι 145 είναι “όμηροι” του Πάνου Καμμένου που προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση από τις συνεχείς βολές που εξαπολύει. Το κλίμα δυναμιτίζει συνεχώς και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αφού με τις δηλώσεις του νέα σενάρια έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο σε σχέση με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου. Είναι χαρακτηριστική η έντονη δυσαρέσκεια κυβερνητικών πηγών από τις τελευταίες δηλώσεις του περί “θερμού επεισοδίου” που μπορεί να καθυστερήσει τη Συμφωνία να έρθει στο Κοινοβούλιο για κύρωση.

Όσοι δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο επιθυμούν να απαλλαγούν γρήγορα από τη συγκυβέρνηση, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξει από πολύ νωρίς πως θα κινηθεί και με ποιόν τρόπο θα μπορέσει να επιμηκύνει τον χρόνο ζωής του στην εξουσία. Ο Πάνος Καμμένος θα περάσει από την απέναντι πλευρά και πλέον κανείς από την πλειοψηφία δεν θα χρειάζεται να απολογείται για τη στάση του εταίρου. Από τον χωρισμό των δυο μέσα στον Ιανουάριο αρκετοί  βλέπουν πως θα μπορέσει να προχωρήσει πιο δυναμικά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, αλλά και η δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος που έχει αργήσει χαρακτηριστικά σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Από τη στιγμή μάλιστα που στο Μαξίμου έχουν “κλειδώσει” πως τον Πάνο Καμμένο δεν θα ακολουθήσει το σύνολο των υπουργών και βουλευτών του, στην Ηρώδου Αττικού δεν έχουν κανέναν λόγο να περιμένουν. Το ερώτημα, βέβαια είναι τι θεωρεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το καλύτερο για το κόμμα του, αφού επιθυμεί και ο ίδιος να πάρει τα εύσημα για τα θετικά μέτρα που θα συνεχίζουν να ψηφίζονται στη Βουλή. Αν φύγει πιο νωρίς από την κυβέρνηση, θα απομακρυνθεί από το κέντρο των αποφάσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ να “δρέπει τους καρπούς” των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων. Μόνο του “όπλο” θα είναι η στήριξη των νομοθετημάτων που θα έρχονται στη Βουλή.

newpost.gr