Σε συνέχεια της παρέμβασης του Τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και της δήλωσης του αν. Υπεύθυνου του εν λόγω Τομέα Ν. Λέγκα, ο βουλευτής Τρικάλων προχώρησε και σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αναστολή δημοπράτησης ενταγμένων έργων στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πίνδος.
Συγκεκριμένα, ο πρώην Υφυπουργός κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας κι Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την οποία ζητά σαφείς απαντήσεις στο γιατί σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, όπου όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι η Ύφεση θα μπορούσε να καταπολεμηθεί μόνο μέσω της Ανάπτυξης, η κυβέρνηση προχωρά στην ουσιαστική κατάργηση του Προγράμματος Πίνδος.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι το εν λόγω Πρόγραμμα είχε ως στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για την οικονομική ανασυγκρότηση και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, τίθεται το ερώτημα με ποιο τρόπο θα επιτευχθούν πλέον αυτοί οι στόχοι και πως θα καλυφθεί το έλλειμμα αναπτυξιακής υστέρησης ώστε να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες.
Ο Ν. Λέγκας ζητά ακόμη ενημέρωση για το πώς έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα τα οικονομικά στοιχεία όλων των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (προϋπολογισμός ενταγμένων έργων, εγκεκριμένες πιστώσεις, όρια πληρωμών) ανά Νομό, ποιο είναι το ποσό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Προγράμματος Πίνδος, και πότε αυτό προβλέπεται να καταβληθεί.
Ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να σταματήσει τη δημοπράτηση έργων που είναι ενταγμένα σε συλλογικές αποφάσεις των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων -μεταξύ των οποίων και το Πρόγραμμα Πίνδος- που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) αναδεικνύει, για μιαν ακόμη φορά, τη λογική της κυβέρνησης που θέλει το βασικό αυτό εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής να χρησιμοποιείται ως εργαλείο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναδεικνύει, επίσης, επισημαίνει ο Ν. Λέγκας την αντίφαση της κυβέρνησης, η οποία ματαιώνει -χωρίς μάλιστα να συνέλθουν οι αρμόδιες Επιτροπές Παρακολούθησης- προγράμματα που, μέχρι χθες, υποστήριζε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Πίνδος το οποίο είχε ως στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Πίνδου με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης. Τώρα, κι αυτό το Πρόγραμμα ρίχνεται στις καλένδες, τονίζει ο Ν. Λέγκας.
Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου γίνεται αντιληπτό ότι οι οριζόντιες περικοπές -και μάλιστα σε αναπτυξιακά εργαλεία όπως το Π.Δ.Ε.- αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα στην Ανάπτυξη της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του φαύλου κύκλου της Ύφεσης