Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στις “Γαλάζιες σημαίες”

Από τις 47 χώρες που συμμετέχουν φέτος στο διεθνές πρόγραμμα “Γαλάζια σημαία”, στην Ελλάδα βρίσκεται το 13% του συνόλου των βραβευμένων ακτών. Στην κορυφή βρίσκεται και φέτος για τη χώρα μας η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, με 94 “Γαλάζιες Σημαίες”.

Συνολικά 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος τη “Γαλάζια σημαία”, κάτι που φέρνει την Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως.

Συνολικά φέτος η διεθνής επιτροπή βράβευσε 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η “Γαλάζια σημαία” απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους- απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί ως “εξαιρετική” η ποιότητα των υδάτων.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Αυτά αφορούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ακτές που έχουν βραβευθεί ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών- γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να “χάνουν” κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαία.

Γαλάζιες σημαίες

 

thetoc.gr