Η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) και (ΠΑΣΥΒΑ) , με βαθύ σεβασμό αποτίει φόρο τιμής στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κυρό ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ. Ο αοίδιμος ιεράρχης με καταβολές από τις χριστιανικές αδελφότητες και έμπλεως ιεραποστολικού ζήλου, παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, όργωσε κυριολεκτικά τις δεκαετίες του 1970 και 1980 την αφρικανική Ήπειρο. Το 1991 εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αρχικά Έξαρχος και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, μετά την πτώση του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στη γειτονική χώρα. Ο αθεϊστικός διωγμός είχε αφήσει φρικτά σημάδια στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων. Σε μία τέτοια δύσκολη εποχή η έλευση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έθεσε τις βάσεις για την ανασυγκρότηση μίας ερειπωμένης Εκκλησίας, αλλά κυρίως προσέφερε Ελπίδα, την Ελπίδα που δίνει ο Χριστός και η Ανάστασή Του στις βασανισμένες και αγριεμένες ψυχές.
Το έργο του ως Αρχιεπισκόπου έχει καταγραφεί και αποτιμάται ήδη από τους ερευνητές ως κολοσσιαίο για τα δεδομένα της Αλβανίας. Στοιχώντας στις αρχές του Ευαγγελίου αγκάλιασε όλους τους Αλβανούς υπηκόους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, Αλβανούς και Έλληνες.
Στο μέτρο των δυνατοτήτων του στήριξε και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ιδρύοντας εκπαιδευτήρια, δομές υγείας, συντηρώντας και αναπαλαιώνοντας εκκλησιαστικά μνημεία, αλλά και χρηματοδοτώντας κοινωφελή έργα (δρόμους, υδραγωγεία, κ.α.) στις περιοχές όπου διαβιεί ο Ελληνισμός.
Η παρουσία του στο διεθνές εκκλησιαστικό προσκήνιο υπήρξε έντονη και διακριτή, καθώς συχνά κατέθετε την γνώμη του για εκκλησιαστικά ζητήματα χωρίς φανατισμούς, αλλά και με σταθερότητα στις πεποιθήσεις του, ακόμη και αν αυτό τον έφερνε σε αντίθεση με παγιωμένες θέσεις και αντιλήψεις.
Με συνοχή καρδίας τα μέλη της ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ προσευχόμαστε να τον αξιώσει ο Άγιος Θεός της Ουρανίου Βασιλείας και να εκλεγεί άξιος διάδοχος του στο πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο