Ρεαλισμός και εκλογικός συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Είτε προοδευτικός, είτε ριζοσπαστικός, είτε δυναμικός, ο ρεαλισμός που προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του από τον Μάιο και μετά αποτελεί τη νέα «συνταγή» με την οποία επιχειρεί να αφήσει πίσω του τα δέκα χρόνια της κρίσης που πέρασαν. Είναι το σημείο ρήξης που επιχειρεί να αναδείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το σύνθημα στην κοινωνία πως τα μνημόνια, η πανδημία και η κλιματική κρίση επιβάλλουν μια απότομη στροφή. Με λίγα λόγια, υποστηρίζει πως τα πράγματα δεν μπορούν να είναι όπως παλιά και αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» του προοδευτισμού από το συντηρητικό μπλοκ.

Μπορεί οι εξαμηνιαίες εκλογικές τάσεις που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (Κ. Πουλάκης – Δαν. Κολτσίδα) για το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο να δείχνουν υποχώρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και όσον αφορά την καταγραφή των συναισθημάτων των πολιτών το 70% να είναι αρνητικά, ωστόσο η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται στις 12,1 μονάδες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του 30 ημέρες για να καταφέρει να μπει «με το δεξί» στο φθινόπωρο, με πρώτο στόχο η ψαλίδα με τη «γαλάζια» παράταξη να πέσει σε μονοψήφια ποσοστά. Αυτό θα είναι για πολλά κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου η μεγάλη νίκη του καλοκαιριού, που θα αποτελεί σημάδι για ανατροπή του κλίματος με την παράλληλη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία περιορίζει τις δυνατότητες τακτικών ελιγμών και ο πολιτικός χρόνος είναι, λόγω συνθηκών, ιδιαιτέρως πυκνός. Μετά την προγραμματική συνδιάσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας έχει για σύμμαχο το καλό κλίμα που υπάρχει μέσα στο κόμμα, με τις τάσεις να «ξεκουράζονται». Η διεξαγωγή ή όχι του συνεδρίου θα αποτελέσει το επίδικο της επόμενης περιόδου, ωστόσο και αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της πανδημίας. Το μόνο θέμα που ξυπνά την εσωστρέφεια στο κόμμα αυτή την περίοδο είναι οι παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη και η διγλωσσία που φαίνεται να παρουσιάζει το κόμμα στο θέμα του εμβολιασμού. Πάντως, ακόμα και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που ουκ ολίγες φορές έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία του κόμματος με τον ριζοσπαστισμό που παρουσιάζει, πήρε ξεκάθαρα θέση μέσα στην εβδομάδα. Με τη δική της εκστρατεία να είναι σε εξέλιξη και το 5ο εναλλακτικό κάμπινγκ που ολοκληρώνεται αύριο, δηλώνει πως «ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο εκλογικός συναγερμός, στον οποίο έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας το κόμμα, ήταν μια ευφυής κίνηση ανεξαρτήτως της απόφασης που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εξάντληση ή μη της τετραετίας. Από το περιβάλλον του προέδρου ισχυρίζονται πως το κόμμα συσπειρώθηκε και απέκτησε μια δυναμική εξωστρέφειας. Οι περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βοήθησαν, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άνω των προσδοκιών, όπως σημειώνουν, και για αυτό τον λόγο θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο. Με αυτό τον τρόπο είναι σε πλήρη εγρήγορση και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, που γνωρίζουν πολύ καλά πως με την είσοδο νέων προσώπων θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητες, αν θέλουν να πετύχουν την εκλογή τους στη νέα Βουλή. Η εντολή που υπάρχει είναι σαφής: να μην αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει τίποτα κάτω από όσα κάνει η κυβέρνηση. Ενδεικτικός είναι ο «καβγάς» που προκλήθηκε με αφορμή τον καύσωνα της Δευτέρας και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί αργία.

Δύο διλήμματα θέτει ο Αλέξης Τσίπρας επιτακτικά το τελευταίο διάστημα. Στο εξωτερικό, τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με ζητούμενο η Αριστερά, οι Ευρωσοσιαλιστές και οι Πράσινοι να βρουν τα απαραίτητα σημεία σύγκλισης. Στο εσωτερικό προτάσσονται οι ανισότητες που, όπως υποστηρίζουν, προωθεί η κυβέρνηση. Κατάργηση οκταώρου, ελαφρύνσεις μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, εφαρμογή ελάχιστης βάσης εισαγωγής με αποκλεισμό άνω των 20.000 υποψηφίων, εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ελληνοτουρκικά το «νέο Ελσίνκι». Δηλαδή, όπως τονίζει συνεχώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η ανάγκη διασύνδεσης της έναρξης διαπραγμάτευσης για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το Κυπριακό και την υποχρέωση να προσφύγει στη Χάγη μαζί με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

kathimerini.gr