Οι υγειονομικοί δείκτες μεταθέτουν την επιστροφή των μαθητών
Γρίφος είναι το άνοιγμά τους καθώς η μετάλλαξη όμικρον συνεχίζει να δείχνει τα δόντια τους και τα κρούσματα φαίνεται που σταθεροποιούνται πάνω από 30.000 καθημερινά.
Η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις αποφάσεις με την κυβέρνηση να επιμένει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Μάλιστα έχει ειπωθεί ότι το σενάριο που εξετάζεται είναι να κάνουν όλοι οι μαθητές ένα rapid test πριν ξαναμπούν στις σχολικές αίθουσες. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ εύκολο από τη στιγμή που θα απαιτηθούν πάρα πολλές χιλιάδες τεστ και την ΄δια ώρα πολλά είναι και αυτά που γίνονται καθημερινά από τους πολίτες.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία σημαντική μερίδα επιστημόνων που εισηγούνται τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα.
Παράταση των διακοπών των μαθητών κατά μία εβδομάδα προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι σε περίπτωση που ανοίξουν κανονικά τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν ξανά μετά από 5-10 ημέρες λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.
Ξεκαθάρισε ότι δε βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.
«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Υπογράμμισε δε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».
«Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται» τόνισε πάντως.
«Τα rapid test γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.