Η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων φορέων για το πρόβλημα της προσβασιμότητας στην πόλη των Τρικάλων ΑμΕΑ και άλλων ευπαθών ομάδων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων FREEMOBILITY και ECOMOBILITΥ και σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο(ΕΕΕΕΚ) Τρικάλων, αποτελώντας ουσιαστικά προπομπό για την εκδήλωση «οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση και προσβασιμότητα στην πόλη των Τρικάλων», την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων.

Στην συνάντηση πήραν μέρος στο πάνελ των ομιλητών ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων Μιχάλης Λάππας, η Αντιδήμαρχος Τρικκαίων Σοφία Αλεστά και οι εργαζόμενοι στο ΕΕΕΕΚ Τρικάλων Αρετή Γρηγορίου (Κοινωνική Λειτουργός), ο Αθανάσιος Καραγιώργος (Κοινωνικός Λειτουργός)            και η Λίτσα Τασιούλα (Γυμνάστρια ειδικής αγωγής).

Παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Τσίγκας εκ μέρους της Π.Ε. Τρικάλων, οι Αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Άκης Αναστασίου, Παναγιώτης Ντιντής, Ηλίας Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστος Μπλουγούρας, ο εκπρόσωπος  του Επιμελητηρίου Τρικάλων Αθανάσιος Φαλτάκας, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών π. Ευφραίμ Γιαννακός, ο καθηγητής ειδικής αγωγής της ΣΕΦΑΑ Δημήτριος Κακαρίδας, εκπρόσωποι των συλλόγων ΑμΕΑ του νομού «Αρωγή», «Ελπίδα» και «Συμπαράσταση», εκπρόσωποι της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων κ.α.

Στη συνάντηση έγινε απ’ όλους καταγραφή της κατάστασης σε ότι  αφορά τα θέματα προσβασιμότητας στα Τρίκαλα και επίσης ακολούθησε κατάθεση απόψεων και προτάσεων όλων των φορέων, για εξεύρεση λύσεων σ’ ένα ζήτημα όπως η προσβασιμότητα, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλους.

Ενδεικτικά σε έρευνα που έγινε σε 201 καταστήματα  των Τρικάλων, μόνο τα 13 απ’ αυτά διέθεταν ράμπα πρόσβασης, ενώ η ίδια περίπου εικόνα παρατηρείται και σε εστιατόρια και φαρμακεία. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που επισημάνθηκε είναι η προσβασιμότητα ΑμΕΑ και ευπαθών ομάδων σε ξενοδοχεία, καθώς σε πολλά από αυτά παρατηρούντ5σαι ελλείψεις σε κατάλληλους ανελκυστήρες, αμαξίδια, ειδικά δωμάτια κλπ.

Πρόβλημα προσβασιμότητας όμως εντοπίστηκε και στους αθλητικούς χώρους, καθώς είναι αρκετά δύσκολο για τέτοια άτομα να μπορούν να παρακολουθήσουν έστω και έναν αγώνα, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν την βοήθεια κάποιου ή κάποιων άλλων. Ο νέος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού τόνισε πως, θα τοποθετηθεί λίαν προσεχώς ανελκυστήρας στο υπόγεια πάρκινγκ της πλατείας δικαστηρίων και αναβατόριο στην δημοτική πισίνα για άμεση και εύκολη πρόσβαση αυτών των ατόμων. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Τρικάλων, υποστηρίζοντας πως είναι άμεση ανάγκη η δημιουργία ειδικών ραμπών μπροστά στα καταστήματα, αρκεί και ο Δήμος να μην επιβάλλει πρόστιμα για την κατάληψη πεζοδρομίων. Το πρόβλημα της εύκολης προσβασιμότητας δυστυχώς συναντιέται και στις εκκλησίες, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις κατάλληλων υποδομών στα σχολεία όλων των βαθμίδων, όπως τόνισαν οι δύο εκπρόσωποι των Διευθύνσεων εκπαίδευσης στα Τρίκαλα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε 85 δημοτικά σχολεία σε όλο το νομό, μόνο τα 41 διαθέτουν ράμπα και σε 95 νηπιαγωγεία διαθέτουν μόνο τα 20. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης, ενώ τονίστηκε πως υπήρξαν έντονες καθυστερήσεις της πολιτείας σε θέματα προσβασιμότητας των ΑμΕΑ, που πρέπει να καταστούν παραγωγικές και αυτόνομες μονάδες.

Από την σημερινή συνάντηση στο Δημαρχείο Τρικάλων, θέλουμε να πιστεύουμε πως υπήρξε χρήσιμη εξαγωγή συμπερασμάτων σε θέματα προσβασιμότητας στην πόλη των Τρικάλων και ας ευχηθούμε με την συνεργασία όλων των φορέων να δοθούν ταχύτατα οι απαραίτητες λύσεις.