Πρόγραμμα προβολών πενθημέρου “ΣΥΝΕΦΥΛΟ”

cinema1 copy

Το πρόγραμμα προβολών για το «Συνεφύλο»
Ταινίες για τη γυναίκα, από γυναίκα, βραβευμένες και συγκλονιστικές

Η πενθήμερη διοργάνωση με θέμα την οπτική των γυναικών, αλλά και τα θέματα που αφορούν σε γυναίκες και έχουν αποτυπωθεί από τον κινηματογραφικό φακό, περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές ταινίες.
Οι ταινίες επελέγησαν, προκειμένου να παρουσιάσουν καταστάσεις και γεγονότα που διαδραματίζονται καθημερινώς δίπλα μας, αλλά δεν τις γνωρίζουμε ή τις αγνοούμε. Στόχος της διοργάνωσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Συνεφύλο», είναι να αρχίσει να γίνεται και δημοσίως η συζήτηση για τον ρόλο της γυναίκας σήμερα. Μια συζήτηση που αφορά και τα δύο φύλα, ως μέλη της κοινωνίας μας. Η διοργάνωση πραγματοποιείται το διάστημα 23 – 27 Οκτωβρίου στον μύλο Ματσόπουλου. Συνδιοργανώνεται από τη «Συνειρμός» αμκε, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων και την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, με τη συνεργασία του Δημοτικού Κινηματογράφου.
Ολες οι προβολές αρχίζουν στις 21.30, στην αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Οι ταινίες

Αναλυτικά οι ταινίες είναι:

Πέμπτη 23/10
«Μέσα από τα μάτια σου», (TE DOY MIS OJOS)
Κοινωνική – 2003 – Έγχρωμη – 107′ – Ισπανία
Σκηνοθεσία: Ιθιάρ Μπολέιν, με τους: Λάλα Μαρούλ, Λουίς Τοσάρ, Καντέλα Πένια
* Επτά βραβεία Γκόγια
Η Πιλάρ, ένα ακόμα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, φεύγει μέσα στη νύχτα απ’ το σπίτι μαζί με το παιδί της και αναζητά καταφύγιο στην αδερφή της. Προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της και μέσα από τη νέα της δουλειά αρχίζει να αποκτά νέες σχέσεις. Ο σύζυγός της Αντόνιο, την ξαναβρίσκει και προσπαθεί να τη μεταπείσει με τις υποσχέσεις του ότι θα αλλάξει, ζητώντας μάλιστα βοήθεια ψυχολόγου.

Παρασκευή 24/10
«Σεράγεβο σ’ αγαπώ», (Grbavica)
Κοινωνική – 2006 – Έγχρωμη – 90′ – Βοσνία
Σκηνοθεσία: Γιασμίλα Σμπάνιτς, με τους: Μιριάνα Καράνοβιτς, Λούνα Μίχοβις, Λέον Λούτσεφ
* Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 2006

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, από τον Μάρτιο του 1992, έως το Δεκέμβριο του 1995, υπολογίζεται ότι βιάστηκαν και βασανίστηκαν 60.000 γυναίκες.
Ο βιασμός ως εργαλείο πολέμου χρησιμοποιήθηκε από όλα τα μέρη, όμως τα στατιστικά δεδομένα επικεντρώνονται κυρίως σε γυναίκες από τη Βοσνία που υπέστησαν βιασμούς κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Βιάστηκαν από 10χρονα κορίτσια, μέχρι 60χρονες γυναίκες. Η ταινία εξελίσσεται στην “Grbavica”, μια γειτονιά του Σεράγεβο -απ’ όπου και ο πρωτότυπος τίτλος της- και περιγράφει με ρεαλισμό το σκηνικό της καθημερινής ζωής δυο γυναικών: της Σάρα και της Έσμα.

Σάββατο 25/10
«Το δέντρο και η κούνια»
Παρουσία της σκηνοθέτιδας Μαρίας Ντούζα – Θα ακολουθήσει συζήτηση

Δραματική – 2013 – Έγχρωμη – 108′ -Ελλάδα
Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, με τους: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλία Λογοθέτη, Μιριάνα Καράνοβιτς
* Βραβευμένη σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ως καλύτερη μεγάλου μήκους ταινία, για το σενάριο , την σκηνοθεσία, τους ηθοποιούς, τη φωτογραφία, τη μουσική.

Η Ελένη, εργάζεται ως καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, όπου έχει εγκατασταθεί μόνιμα με το παιδί και το σύζυγό της, ο οποίος της ανακοινώνει μια απροσδόκητη εξέλιξη στην δουλειά του, που θα επηρεάσει την κατά τα άλλα ήρεμη οικογενειακή ζωή τους.
Εκείνη δέχεται την επίμονη πρόσκληση του πατέρα της Κυριάκου, να τον επισκεφθεί στο χωριό, παίρνοντας μαζί και την κόρη της, ενώ ταυτόχρονα ο σύζυγος ξεκινά μια νέα αρχή μακριά τους. Ερχόμενη στην Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις απροσδόκητες και άβολες για εκείνη επιλογές του πατέρα της. Το πατρικό σπίτι από το οποίο οι περισσότερες αναμνήσεις της είναι πικρές και μοναχικές, φαίνεται τώρα ότι έχει γεμίσει από κόσμο, χωρίς η ίδια να ‘βρίσκει’ πια μια θέση για εκείνη. Ταυτόχρονα πιέζεται να αναλάβει μια επιθυμία του πατέρα της που δεν είναι και δική της επιλογή.

Κυριακή 26/10
«Χουάρες. Η πόλη των νεκρών γυναικών»,
Ντοκιμαντέρ 2005/ Έγχρ./ Διάρκεια: 60 λ.
Σενάριο, σκηνοθεσία, παρουσίαση: Γιώργος Αυγερόπουλος
Μια παραγωγή της SMALL PLANET Για την ΝΕΤ © 2004 – 2005

Από τον Εξάντα, Ντοκιμαντέρ στον κόσμο, 2005:
«To 1994, ξεκίνησε στην πόλη Χουάρες του Μεξικού μια μυστηριώδης σειρά δολοφονιών. Μέχρι σήμερα, περίπου 500 νεαρές και όμορφες γυναίκες έχουν βρεθεί άγρια δολοφονημένες, βιασμένες, στραγγαλισμένες, κατακρεουργημένες, πεταμένες στην έρημο…
Οι δολοφονίες, που παραμένουν ανεξιχνίαστες και συνεχίζονται, ξεκίνησαν ταυτόχρονα με την εφαρμογή στην περιοχή της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA). Τότε εγκαταστάθηκαν στη Χουάρες πολλά εργοστάσια μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Και εκατοντάδες μετανάστες από όλο το Μεξικό άρχισαν να συρρέουν στην πόλη αναζητώντας μια θέση στον ήλιο της ελεύθερης αγοράς.
Σήμερα, σχεδόν οι μισοί κάτοικοι ζουν σε παράγκες, χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Ταυτόχρονα, η πόλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης κοκαΐνης στην υφήλιο. Κι οι Αρχές της δείχνουν να ελέγχονται περισσότερο από το καρτέλ της κόκας παρά από οποιονδήποτε άλλον.

Δευτέρα 27/10
«Persepolis»
Animation – 2007 – Ασπρόμαυρη – 95′
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρζάν Σατραπί, Βενσάν Παρονό
Μεταφορά του ομώνυμου best-seller κόμικ.

* Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών, Βραβεία Σεζάρ καλύτερης ταινίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερης πρώτης ταινίας

Στην Τεχεράνη της δεκαετίας του 1970, η μικρή Marjane μεγαλώνει στο τέλος της δυναστείας του Σάχη, παρατηρώντας με τα μεγάλα μάτια της και την αθωότητα του μικρού παιδιού τα κακώς κείμενα της κοινωνίας της.

Μέσα από τα μέλη της οικογένειάς της, που επιθυμούν την κοινωνικοπολιτική αλλαγή, βιώνει την Ισλαμική Επανάσταση του Χομεϊνί και την ανατροπή του παλιού καθεστώτος. Αρνείται να συμβιβαστεί με τη νέα τάξη πραγμάτων και στην αρχή της εφηβείας της φυγαδεύεται στην Αυστρία για ασφάλεια από τους ίδιους τους γονείς της.

Εκεί, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα καλά και τα κακά της ευρωπαϊκής κουλτούρας, μορφώνεται, κινδυνεύει να πεθάνει στο δρόμο και επιστρέφει στο σπίτι της μετά από λίγα χρόνια, πιο συνειδητοποιημένη αλλά και με βαριά κατάθλιψη, αντιμετωπίζοντας εκ νέου τη στυγνή πραγματικότητα της ισλαμικής Τεχεράνης, μέχρι την επόμενη μετανάστευσή της στο Παρίσι.

.