Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox

Έχει μεγάλο χρόνο επώασης ο ιός mpox, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Μετά την πρώτη περίπτωση mpox που διαγνώστηκε στην Ευρώπη- στη Σουηδία- ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε ότι αναμένονται περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα.

«Όπως είπε η διευθύντρια του ECDC, περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μάλιστα, εκεί αύξησε το ΕCDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε μιλώντας στο ertnews.

Στη συνέχεια, εξήγησε πώς μπορεί να εισαχθούν κρούσματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός έχει μεγάλο χρόνο επώασης.

«Ενδεχομένως είτε από άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα. Θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα», εξήγησε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Η μετάλλαξη του ιού mpox που άλλαξε τα δεδομένα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι αρχικά υπήρχε ο κλώνος Ι του ιού, που μεταδιδόταν μόνο από ζώα. Το 2022 εμφανίστηκε ο κλώνος ΙΙ, που μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως με τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

«Τώρα, ο πρώτος κλάδος έκανε μία μετάλλαξη και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες, μεγαλύτερη μετάδοση πάλι με στενή επαφή, με σεξουαλική μετάδοση, αλλά και με άμεση επαφή, αλλά και περισσότερα παιδιά που νοσούν», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό, απάντησε ότι «προς το παρόν» οι συστάσεις του ΕΟΔΥ αφορούν μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η έξαρση των κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

«Να χρησιμοποιούμε πιο εύκολα το strep test»

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε και στα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, για τα οποία εξέδωσε ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, έπειτα από τους δύο θανάτους στην Ηλεία.

«Πρέπει έγκαιρα να πηγαίνουμε στο γιατρό όταν έχουμε πυρετό, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, είτε κυτταρίτιδα, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας και ο γιατρός να κάνει τη διαφορική διάγνωση και να χρησιμοποιούμε πολύ πιο εύκολα το strep test. Δεν το συνιστώ να το κάνουμε μόνοι οι γονείς, γιατί εκεί έχουμε λανθασμένο τρόπο εκτέλεσης και λανθασμένα αποτελέσματα», συμβούλευσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

dnews.gr