Πόσο δρόμο έχει ακόμη μπροστά του το δολάριο

Το δολάριο διατηρεί τις υψηλές πτήσεις του και η ένταση που δημιούργησε η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είναι πολύ πιθανόν να διατηρήσει και αυτή την εβδομάδα τόσο την αποστροφή των επενδυτών στον κίνδυνο λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, όσο και τη λάμψη του δολαρίου ως επενδυτικού καταφυγίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της λάμψης αυτής βέβαια δεν προέρχεται από την αίσθηση κινδύνου που κατακλύζει εκ νέου τις αγορές, αλλά από το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αντέδρασε νωρίτερα από όλες τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες στις πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας πρώτη τα επιτόκια. Υπενθυμίζουμε ότι η Fed, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής της, αύξησε σε κάθε μια τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού κατά 0,75%, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994 με στόχο να συγκρατηθεί ο χειρότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών.

Για την ακρίβεια το δολάριο δεν θα ήταν τόσο ισχυρό αν και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, ακολουθούσαν νωρίτερα την επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων η ψαλίδα της επιτοκιακής διαφοράς μεταξύ του δολαρίου και των υπολοίπων νομισμάτων θα κλείσει, προς το παρόν η δύναμη του δολαρίου έναντι αρκετών νομισμάτων θα συνεχιστεί. Προσοχή όμως, το μεγάλο κομμάτι της διαδρομής λογικά έχει ήδη γίνει.

Ισχυρό δολάριο όσο η Fed συνεχίζει τις επιθετικές αυξήσεις

Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν ακόμα, τουλάχιστον προς το παρόν, σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Fed σε αλλαγή της ρητορικής της και πάνω από όλα, σε δραματική μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Το αντίθετο μάλιστα. Δείτε τα πρόσφατα στοιχεία της Παρασκευής που μας πέρασε. Ο μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε –οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν σε 528.000, με τον δείκτη ανεργίας να καθορίζεται στο 3,5%- ήταν πολύ ανώτερος των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν 258.000 προσλήψεις και δείκτη ανεργίας πέριξ του 3,6%. Επιπλέον οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση, εκτοξεύοντας σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου CME στο 68% την πιθανότητα για μια τρίτη συνεχόμενη κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75 % στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο.

Μάλλον όμως δεν θα είναι η τελευταία μεγάλη αύξηση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Όσοι άκουσαν αυτό το Σάββατο την ομιλία της Μισέλ Μπάουμαν στο Κολοράντο για την Ένωση Τραπεζιτών, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Fed να αφήσει για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα πατημένο το γκάζι της αύξησης των επιτοκίων.

Η Διοικητής Μισέλ Μπάουμαν δήλωσε λοιπόν όχι μόνο ότι υποστηρίζει τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και ότι πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός «..με συνεπή, ουσιαστικό και διαρκή τρόπο». (σ.σ: Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στις λέξεις που χρησιμοποίησε η Μπάουμαν όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η υποχώρηση του πληθωρισμού).

Δεδομένου ότι τα σχόλια της Μπάουμαν είναι τα πρώτα από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τότε που το FOMC ενέκρινε τον Ιούλιο την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, έχουν ειδικό βάρος για την αγορά.

Πόσο μάλλον όταν η Μπάουμαν διευκρίνησε ότι τα πρόσφατα στοιχεία θέτουν βάσιμες αμφιβολίες για το αν ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει «ένα σημαντικό κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού το επόμενο έτος για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, στέγαση, καύσιμα και οχήματα».

Τα σχόλια της Μπάουμαν έρχονται μετά από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, όπως μετράται με το ΑΕΠ, συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ η εικόνα ολοκληρωθηκε με την κατάθεση ενός φόβου που μόνο απαρατήρητος δεν μπορεί να περάσει: «Η μεγαλύτερη απειλή για την ισχυρή αγορά εργασίας είναι ο υπερβολικός πληθωρισμός, ο οποίος, εάν επιτραπεί να συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, διακινδυνεύοντας μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό, όπως ζήσαμε τη δεκαετία του 1970. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας για μείωση του πληθωρισμού και θα παραμείνω σταθερά συγκεντρωμένη σε αυτό το έργο».

Αν συνδυάσουμε τώρα αυτά τα λόγια με το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, πολλοί περιφερειακοί πρόεδροι δήλωσαν ότι αναμένουν τα επιτόκια να συνεχίσουν να αυξάνονται επιθετικά έως ότου ο πληθωρισμός πέσει από το τρέχον ετήσιο ποσοστό του 9,1%, κατανοούμε ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ίσως να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αρχικά αναμενόμενο. Ως εκ τούτου, το δολάριο θα αργήσει να χάσει τη λάμψη του.

Πότε θα «γυρίσει» το trade

Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επισκεφτεί και τις ΗΠΑ, εντούτοις η αγοραστική δύναμη του αμερικανού καταναλωτή παραμένει μεγαλύτερη έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων. Βλέπετε, ο πληθωρισμός «ψαλιδίζει» την αξία του ευρώ, του γεν και της λίρας και άλλων νομισμάτων με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι πλήττει το δολάριο.

Αν δει κανείς τον δείκτη που μετρά το δολάριο έναντι του ευρώ, του γεν, της λίρας, του καναδικού δολαρίου, της σουηδικής κορώνας και του ελβετικού φράγκου, θα δει ότι η αξία του αμερικανικού νομίσματος έχει κάνει ράλι πέριξ του 20% τους τελευταίους 14 μήνες.

Το ισχυρό δολάριο προστατεύει ένα κομμάτι της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, αφού καθιστά φθηνότερες τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, το ανοδικό δολάριο είναι ένα μεγάλο προνόμιο για τους αμερικανούς τουρίστες όταν επισκέπτονται χώρες του εξωτερικού. Απόδειξη το ρεκόρ των Αμερικανών τουριστών φέτος στην Ευρώπη . συμπεριλαμβανομένης και της χώρα μας.

Στις ΗΠΑ όμως δεν έχουν λόγο να πανηγυρίζουν όλοι. Οι αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν πάνω από το 30% του τζίρου τους, θα δουν σοβαρές πιέσεις στις πωλήσεις τους λόγω του ισχυρού δολαρίου.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι εξαγωγείς βαρέων μηχανημάτων- αεροπλάνα, τρακτέρ κ.ο.κ- και κυρίως αυτοί που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους στις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι απλός. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον σκληρό ανταγωνισμό από αρκετές επιχειρήσεις του εξωτερικού με ασθενέστερο νόμισμα που θα μπορούν να πωλήσουν φθηνότερα τα προϊόντα τους.

Η Boeing και ο κύριος ανταγωνιστής της η Airbus είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Καθώς η τελευταία κατασκευάζει τα περισσότερα αεροσκάφη της στην Ευρώπη και στην Ασία έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα όταν το ευρώ αποδυναμώνεται, το προϊόν της καθίσταται φθηνότερο.

Παρά το γεγονός ότι για ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και παρά τους επικείμενους φόβους για ύφεση, δεν έχουν υποβαθμιστεί ακόμη οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα, εντούτοις είναι πλέον αρκετά συγκρατημένες. Η Morgan Stanley όμως αναμένει ότι είναι θέμα χρόνου οι εταιρείες να αρχίσουν να περικόπτουν τις προσδοκίες τους τα επόμενα τρίμηνα. Και αυτό πάντα είναι η αρχή ενός ντόμινο που συνήθως καταλήγει στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός που δημιουργείται από την υποχώρηση των νομισμάτων έναντι του δολαρίου είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο στον ίδιο μονόδρομο: Να ακολουθήσουν την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed προκειμένου ελέγξουν τον πληθωρισμό και να τονώσουν τα αδύναμα νομίσματά τους.

Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να «γυρίσει» το trade και το σήμα θα δοθεί μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ οι άλλες τράπεζες θα «τρέχουν» ακόμη να καλύψουν την επιτοκιακή ψαλίδα. Mέχρι τότε βέβαια, το δολάριο έχει μερικές εβδομάδες δόξας ακόμη μπροστά του.

Όσον αφορά τώρα την τεχνική εικόνα του βασικού ζεύγους eur/usd, πιθανότατα να το δούμε σύντομα πέριξ του range 0.9650- 0,9860, ενώ οι πρώτες σοβαρές αντιστάσεις για το ευρώ είναι στο 1,0250 και εν συνεχεία στη ζώνη 1,0320 -1,0376.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

liberal.gr