Πόση ώρα μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου το φαγητό το καλοκαίρι

Έχει συμβεί σε πολλούς. Έχετε μαγειρέψει το φαγητό από το προηγούμενο βράδυ και την άλλη μέρα που πηγαίνετε στο γραφείο, ξεχνάτε να το βάλετε στο ψυγείο. Και όταν έρχεται η ώρα του φαγητού αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να το φάτε ή υπάρχει περίπτωση να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, σε περίπτωση που έχει χαλάσει.

Αλήθεια, τι ισχύει με την ασφάλεια του φαγητού, όταν μένει εκτός ψυγείου; Ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες; Η αλήθεια είναι πως βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια ξεκινούν να αναπτύσσονται στις τροφές λίγες ώρες μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και εύκολα μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Μάλιστα, ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα) και για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα σάντουιτς, οι σαλάτες και άλλα γεύματα που περιέχουν ευαίσθητα υλικά δεν πρέπει μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό που περίσσεψε μετά το μαγείρεμα. Ακόμη κι αν το γεύμα περιέχει μόνο ένα ευαίσθητο υλικό (π.χ. μαγιονέζα στο σάντουιτς) πρέπει οπωσδήποτε να το βάλετε στο ψυγείο.

Αν το φαγητό έχει εκτεθεί σε θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών (π.χ. κατά τη μεταφορά με το αυτοκίνητο) δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

Η μόνη περίπτωση που μπορείτε να κρατήσετε το φαγητό εκτός ψυγείου, είναι όταν το ετοιμάσατε το προηγούμενο βράδυ, το βάλατε στο ψυγείο και το διατηρήσατε μέχρι να καταναλωθεί σε ισοθερμική τσάντα στην οποία έχετε τοποθετήσει παγοκύστες.

baby.gr