Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι κονσέρβες;

Στο ερώτημα αν είναι ασφαλές να τρώμε κονσέρβες μετά την ημερομηνία λήξης τους, η σύντομη απάντηση είναι ναι.  Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι σίγουρα ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης τους, αλλά υπάρχουν κάποιες άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Στο ερώτημα αν είναι ασφαλές να τρώμε κονσέρβες μετά την ημερομηνία λήξης τους, η σύντομη απάντηση είναι ναι.  Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι σίγουρα ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης τους, αλλά υπάρχουν κάποιες άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν δύο κύριες ομάδες κονσερβοποιημένων προϊόντων: τα πολύ όξινα και εκείνα που δεν είναι. Τα εξαιρετικά όξινα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών και των ντοματών, διαρκούν περίπου ενάμιση χρόνο σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Σχεδόν όλα τα άλλα θα διαρκέσουν με ασφάλεια μέχρι πέντε ή έξι χρόνια στο ίδιο περιβάλλον.

Πρέπει επίσης να εξετάσετε και κάποιες άλλες παραμέτρους. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο itrofi.gr, αναγραφόμενες ενδείξεις όπως  «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» ή η ακριβής ημερομηνία συσκευασίας, υπάρχουν στα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και αφορούν περισσότερο την ποιότητα παρά την ασφάλεια. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι αποστειρωμένα, επομένως δεν υπάρχει θέμα βακτηριδίων.  Αν περάσει αυτή η ημερομηνία δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, απλά ίσως έχει χάσει λίγο από το άρωμά του, την γεύση του, ή έχει αλλοιωθεί ελαφρώς η υφή του. Εξαίρεση αποτελούν οι τροφές για βρέφη, τις οποίες δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε μετά την ημερομηνία “χρήση μέχρι”. Θυμηθείτε ότι όλες αυτές οι ενδείξεις έχουν ισχύ όταν έχουμε ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην συσκευασία, όπως για παράδειγμα, “αποθηκεύστε σε δροσερό και ξηρό μέρος’ ή ‘διατηρείστε το στο ψυγείο μετά το άνοιγμα”.

Ελέγξτε τη συσκευασία για τυχόν χτυπήματα, εξογκώματα, διαρροές και σκουριά καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι η αλλαντίαση έχει φτάσει στο τρόφιμο μέσα στην κονσέρβα, οπότε σε αυτή την περίπτωση, την πετάτε αμέσως. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε συχνά το ντουλάπι σας για τις συσκευασίες που έχουν παλαιότερη ημερομηνία αλλά είναι ακόμη εντός της ωφέλιμης διάρκειας ζωής τους και χρησιμοποιήστε τις πρώτα έτσι ώστε να μην καταλήγετε σε σπατάλη. Για να διατηρηθούν οι κονσέρβες όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, αποθηκεύστε τις σε ένα σκοτεινό, ξηρό μέρος.  Εάν έχετε την τάση να τις κρατάτε για μεγάλες χρονικές περιόδους, καλό θα είναι να σημειώσετε την ημερομηνία αγοράς τους, ειδικά εάν δεν υπάρχει σφραγίδα ημερομηνίας στη συσκευασία.