Πώς η στοματική υγιεινή συνδέεται με τον διαβήτη

Υπάρχει ένας νέος, αναπάντεχος λόγος για να φροντίζετε ακόμη περισσότερο την υγιεινή των δοντιών σας: απομακρύνετε την πιθανότητα να εμφανίσετε διαβήτη, καθώς νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν κάποια οδοντική ασθένεια ή έχουν χάσει πολλά δόντια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι η βελτίωση της στοματικής υγιεινής μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Yoonkyung Chang, κλινική βοηθός νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μοκντόνγκ, στη Νότια Κορέα.

Η Δρ Chang είπε ότι οι ερευνητές δεν ξέρουν ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη σχέση, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η κακή οδοντική υγεία μπορεί να βοηθά την εμφάνιση διαβήτη. «Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή», εξήγησε. Η φλεγμονή επηρεάζει την υγεία του στόματος και μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα, η οποία δημιουργεί χώρο στα ούλα όπου μπορούν να συγκεντρωθούν βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια μπορεί στη συνέχεια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της υγείας των δοντιών και του διαβήτη, επειδή πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στην κακή στοματική υγιεινή συνδέονται επίσης με τον διαβήτη τύπου 2.

Η ενδοκρινολόγος Δρ Akankasha Goyal, από το Langone Health  του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά είναι εξοικειωμένη με τα ευρήματα: «Δεν γνωρίζουμε εάν η κακή στοματική υγεία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αλλά γνωρίζουμε ότι ισχύει το ανάποδο: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει κακή στοματική υγεία», ανέφερε. Τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εξαιτίας του διαβήτη μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλότητες στα δόντια και κακή οδοντική υγεία. Επιπλέον, είπε ότι πολλοί διατροφικοί παράγοντες -όπως η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων υδατανθράκων- συνδέονται τόσο με την κακή οδοντική υγεία όσο και με τον διαβήτη, καθιστώντας πιο δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο προηγείται του άλλου.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από περίπου 190.000 άτομα στη Νότια Κορέα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 53 και περίπου ένας στους έξι είχε ουλίτιδα. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 10 έτη. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, περίπου το 16% των συμμετεχόντων ανέπτυξε διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ουλίτιδα συνδέεται με αύξηση 9% του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Οι άνθρωποι που τους έλειπαν 15 ή περισσότερα δόντια είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 21%.

Από την άλλη πλευρά, η καλή υγεία του στόματος συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη: Οι άνθρωποι που βούρτσιζαν τα δόντια τους τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Diabetologia.

iatrikanews.gr