“Πολυεθνική” ανάσταση στα Μετέωρα

meteora

Στα παλιά μοναστήρια των Μετεώρων, το φως των κεριών αποκαλύπτει μια πολυεθνική συγκέντρωση πιστών τη βραδιά της Ανάστασης: Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέπτες, ζουν το παραδοσιακό ορθόδοξο Πάσχα με τον αυθεντικό τρόπο που μόνο αυτές οι τόσο ιδιαίτερες μονές, σκαρφαλωμένες στις κορυφές των απόκρημνων βράχων, μπορούν να προσφέρουν. Το Μ. Σάββατο, οι μονές ανοίγουν για τους πιστούς στις 9 το βράδυ, προσφέροντας μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Στο αρχαιότερο από τα μοναστήρια των Μετεώρων, τη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, μπορεί να θαυμάσει κάποιος μοναδικές αγιογραφίες και κειμήλια, αλλά και μια τραπεζαρία μήκους … 30 μέτρων, καθώς και το εντυπωσιακό δίχτυ με το χειροκίνητο μηχανισμό ανάβασης στο βράχο (μέχρι το 1923, η πρόσβαση στη μονή ήταν δυνατή μόνο μ’ αυτό το δίχτυ ή με ανεμόσκαλα).

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της μίας από τις Ενώσεις Ξενοδόχων του Ν. Τρικάλων, Ιωάννης Κουρούπας, φέτος, το 70% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής προέρχεται από το εξωτερικό (από Ρωσία, Κ.Ευρώπη και Βαλκάνια) και το 30% από Ελλάδα. “Σε σχέση με πέρυσι, η χρονιά είναι καλύτερη, χάρη σε μια συντονισμένη καμπάνια που έγινε, από τον ΕΟΤ και πολλά τουριστικά γραφεία, που συμπεριέλαβαν την περιοχή στα προγράμματά τους, αλλά και στα περισσότερα δρομολόγια -αεροπορικά, ακτοπλοϊκά- από και προς Βόλο”, σημειώνει ο κ. Κουρούπας.

Εκτός από τα υπέροχα μοναστήρια των Μετεώρων (στην πορεία των χρόνων υπήρχαν περίπου 30, αλλά σήμερα λειτουργούν έξι, χαρακτηρισμένα από τη Unesco ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς), η περιοχή παρουσιάζει πολλά ακόμη αξιοθέατα.

Πρώτα απ’ όλα, τους Βράχους καθεαυτούς, που αποτελούν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, έτσι όπως υψώνονται «στη μέση του πουθενά», φτάνοντας σε ύψος μέχρι 400 μέτρων.

Κατά την επικρατέστερη θεωρία, τα ιδιαίτερα αυτά βράχια δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν, για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο κώνο, σε μια θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη σημερινή Θεσσαλία.

Όπως εξηγεί ο κ.Κουρούπας, ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσει κάποιος τα βράχια είναι να περπατήσει στο μονοπάτι Καλαμπάκας-Μονής Αγίας Τριάδας, όπου σε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών, μπορεί να πάρει την καλύτερη γεύση των εντυπωσιακών όγκων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ