Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 18 Απρίλη 2017, η εκδήλωση τιμής και μνήμης και σύγχρονων διδαγμάτων, από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και την ΚΝΕ για τον απαγχονισμό των πέντε Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Στην εκδήλωση «συναντήθηκαν» τρεις γενιές με διαφορετικές αγωνιστικές παρακαταθήκες , παρόν και μέλλον η καθεμιά. Παραβρέθηκαν παλαίμαχοι αγωνιστές από την Εαμική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, συγγενείς των εκτελεσθέντων , απόγονοι αγωνιστών και θυμάτων , αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στο ταξικό εργατικό κίνημα , νέοι και νέες που αγωνίζονται μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και το μαθητικό κίνημα.
Φέτος, συμπληρώνονται 73 χρόνια από την εκτέλεσή τους, εκείνη την τραγική μέρα του Απρίλη του 1944, όπου έλαβε χώρα μια απ’ τις πιο ηρωικές στιγμές του εργατικού – λαϊκού κινήματος και της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή των Τρικάλων.
Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των πέντε ΕΠΟΝιτών που δεσπόζει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου και ήταν ο τόπος της θυσίας τους. Απέναντι από το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», που υπήρχε και τότε και στεγαζόταν η γερμανική ναζιστική κατοχική διοίκηση, η «Κομαντατούρ».
Παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ, που σφυρηλατήθηκαν και ατσαλώθηκαν μέσα από το καμίνι της ταξικής – λαϊκής πάλης ήταν και οι πέντε νέοι που τιμήθηκαν στην εκδήλωση, ο Στέργιος Γάτσας, ο Γιάννης Μπριάζης, ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο Κώστας Σύρμπας και ο Αποστόλης Τσανάκας. Στις 18 Απρίλη, απαγχονίστηκαν από τους φασίστες κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους, οι οποίοι πίστευαν ότι με την αποτρόπαιη εκείνη πράξη τους θα τρομοκρατούσαν το λαό μας, θα απέτρεπαν την οργάνωσή του στο ΕΑΜ, τον αγώνα και τον ξεσηκωμό του.
Οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, συνελήφθησαν από τους Ναζί μετά από τη μάχη που είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου Τρικάλων. Ήταν μια επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ , η οποία δεν απέδωσε αποτελέσματα λόγω προδοσίας. Σ’ αυτή τη μάχη σκοτώθηκαν επίσης 5 στελέχη- μέλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και 2 κάτοικοι της περιοχής.
Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από το Λευτέρη Παπαγιάννη , εκ μέρους του ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, ενώ η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από το Λάζαρο Τσουμένη, εκ μέρους του ΔΣ του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τιμούμε τους αλύγιστους εκείνου του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα ,τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο.
Το δίδαγμα της θυσίας τους είναι εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα γιατί πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ οξυμμένη μορφή. Γιατί και σήμερα οι λαοί όπως και τότε βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όταν οι φλόγες στις εμπόλεμες ζώνες συνεχώς φουντώνουν , όταν η γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, όταν ο φασισμός , γέννημα θρέμμα του εκμεταλλευτικού συστήματος βγάζει τη μάσκα του και μας δείχνει το απαίσιο πρόσωπό του.
Σήμερα, 73 χρόνια μετά, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής χτυπούν και δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές. Πουλάνε νταηλίκι σε μαθητές, φοιτητές κι εργάτες ,προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι και παλεύει ενάντια στο άδικο αυτό σύστημα, όπως έκαναν και τότε...
Η γνώση της ιστορίας του λαού μας, των μεγάλων αγώνων που έδωσε με περηφάνια μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Παίρνουμε παράδειγμα απ’ την ηρωική πάλη του λαού μας και το θάρρος που έδειξε διαλέγοντας τον οργανωμένο αγώνα και όχι την υποταγή!»
Συγκίνηση προκάλεσε η πλούσια μουσική επένδυση με αντάρτικα και αγωνιστικά τραγούδια , που επιμελήθηκε μουσικό σχήμα φίλων και συναγωνιστών , καθώς και η απαγγελία ποιήματος και η παρουσίαση του χρονικού των δραματικών γεγονότων που επιμελήθηκαν μέλη της ΚΝΕ.
Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στο μνημείο από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Τρικάλων, το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιδερειακής Ενότητα Τρικάλων ,το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ), , την Τομεακής Οργάνωσης του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, τον αδερφό του εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη Κώστα Σύρμπα, Βασίλη, εκ μέρους της οικογένειάς τους, τον αδερφό του εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη Γιάννης Μπριάζης απογόνων και συγγενών αγωνιστών της αντίστασης , καθώς και με την ανάκρουση του πένθιμου εμβατήριου: «Αιώνια η μνήμη σε σας αδελφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα»
Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
(Παράρτημα Τρικάλων)
Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ