Παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα το βιβλίο «Ο κάμπος-χέρια από χώμα!» του Γιώργου Γκουντή

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, δίνοντάς μας μια ολοζώντανη εικόνα της Θεσσαλίας, μετά την προσάρτησή της στην Ελλάδα και την εμφάνιση των τσιφλικάδων που αγόρασαν τη γη από τους Οθωμανούς, είναι το βιβλίο του κ. Γιώργου Γκουντή «Ο κάμπος-χέρια από χώμα!» (εκδόσεις Αρτέον), το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, με ολοκληρωμένη δομή και αφηγηματικές τεχνικές, έκανε λόγο ο Φιλόλογος-Δ/ντής 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης τονίζοντας επίσης πως «Ο συγγραφέας μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από μία αληθοφανή ιστορία που στηρίζεται όμως σε αληθινά γεγονότα. Μας μιλά για τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του, για τις προκαταλήψεις και την αλαζονεία που του κλείνουν τα μάτια, για τα πρέπει που πνίγουν τις ζωές, για τα όνειρα και τις προσδοκίες του.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και στο μυθιστορηματικό στοιχείο, αναπτύσσοντας την υπόθεση του έργου στον θεσσαλικό κάμπο. Ο ρόλος του κάμπου αφορά στη διαμόρφωση συγκεκριμένης κοσμοθέασης των ανθρώπινων συμπεριφορών. Και ο συγγραφέας σ’ ένα τέτοιο τοπίο πετυχαίνει να δώσει ένα ψηφιδωτό συναισθημάτων όπου συνυπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις: ο έρωτας με το μίσος, η σκληρότητα με την τρυφερότητα, η αδικία με το δίκιο, η κατάρα με τη συγχώρεση.

Η επιλογή του Θεσσαλικού κάμπου έχει τη δική του σημειολογική αξία στο έργο του Γιώργου Γκουντή. Ο τόπος μαζί με τις αντιλήψεις και τα γραπτά μνημεία δείχνει την εγγραφή των ανθρώπων στο χώρο, την ταυτότητα, την ατομική και συλλογική μνήμη, την ιστορική κληρονομιά, τις ρίζες τους. Ο τόπος μας έχει σημασία γιατί μας διαμορφώνει και τον διαμορφώνουμε, γιατί βιώνουμε με τη σκέψη και τις αισθήσεις μας οτιδήποτε το ζωντανό. Και εξακολουθεί να έχει τη σημασία του όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν να νοηματοδοτούν τα έμψυχα και τα άψυχα, τα υλικά και τα άϋλα, τα μικρά και τα μεγάλα και όταν συνδυάζουν τη γνώση με τον δέοντα σεβασμό.

Το βιβλίο «Ο Κάμπος χέρια από χώμα» είναι ένας φόρος τιμής στους Θεσσαλούς αγρότες, στους δικούς μας προγόνους που με τα τίμια και ροζιασμένα χέρια τους έσκαψαν, έσπειραν και πότισαν με τον ιδρώτα τους αλλά και το αίμα τους το χώμα του θεσσαλικού κάμπου. Ανέθρεψαν με σκληρή δουλειά γενιές και γενιές».

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης η Ηθοποιός-Φιλόλογος κ. Βίκυ Ιακωβάκη και ο Εκπαιδευτικός-Πρόεδρος της Ένωσης Καραγκούνηδων Τρικάλων κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ, συντονιστής ήταν ο εκπαιδευτικός-θεολόγος κ. Στέφανος Τσόγιας και το μουσικό ιντερλούδιο ήταν από τους Ιάσωνα  Μπέη και Ιωάννη Μπέη.