Στην παρέμβαση του, ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβερνήσης, ανέφερε τα εξής.
Πριν 20 ημέρες ο ελληνικός λαός καθόρισε με την ψήφο του την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης .
Στους τελευταίους δύο μήνες ειπώθηκαν τα πάντα και όλοι σήμερα γνωρίζουμε την αλήθεια για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και πως φθάσαμε έως εδώ.
Έγινε προσπάθεια για συγκρότηση εθνικού μετώπου σωτηρίας της χώρας και προέκυψε η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων με επικεφαλής πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, την οποία καλούμαστε να στηρίξουμε στην δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει.
Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Πρέπει να σταματήσουμε τον κατήφορο και να ανακάμψει η οικονομία.
Έχουν ειπωθεί από τον πρωθυπουργό οι βασικοί άξονες ενεργειών που πρέπει να εφαρμόσουμε και από τους άλλους δύο αρχηγούς των κομμάτων πολλές πτυχές πολιτικών που πρέπει να αλλάξουν ώστε να αποκτήσουμε επί τέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα υποστηρίζει και δεν θα παρεμποδίζει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι Ισχυρή Πολιτική Βούληση .
Όχι άλλες παλινωδίες και πισωγυρίσματα.
Ισχυρή πολιτική βούληση στην Κυβέρνηση και στον καθένα μας. Δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για πέταμα !
Να γίνουν τώρα όσα δεν έγιναν χρόνια !
Να αρχίσουμε από τα αυτονόητα που δεν χρειάζονται χρήματα .
ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1. Μείωση του Κράτους – Έμφαση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση κυρίως του Β΄ βαθμού ( Δασαρχεία, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομεία κ.α.)
2. Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την αυτονομία των περιφερειακών φορέων.
3. Αποδέσμευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τη γραφειοκρατία για την υλοποίηση των επενδύσεων. ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ από τις κρατικές επιχορηγήσεις
4. Ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων με σταδιακή μείωση των φόρων και σταδιακή μείωση του ΦΠΑ. Σταθερό φορολογικό σύστημα σε βάθος δεκαετίας.
Μερικές προτάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης στην χώρας:
ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Μία από τις βασικές αιτίες για την καθυστέρηση των επενδύσεων αλλά σε πολλές περιπτώσεις και την ακύρωση πολλών από αυτές είναι η πολύπλοκη Πολεοδομική και Χωροταξική Νομοθεσία σε συνδυασμό με την έλλειψη Κτηματολογικού υποβάθρου.
Η βασική αιτία της πολυπλοκότητας και των καθυστερήσεων είναι η συνταγματική περιγραφή σχετικά με πολεοδομικά σχέδια τα οποία δεν θεωρούνται «τοπικές υποθέσεις» αλλά εθνικής σημασίας οπότε κάθε μεταβολή απαιτεί νόμο είτε Προεδρικό Διάταγμα και έλεγχο από το ΣΤΕ.
Ακόμη μεγαλύτερη διαδικασία απαιτούν μεγαλύτερες χωροταξικές παρεμβάσεις όπως είναι οι ζώνες για τις επιχειρήσεις (ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΕ, ΣΧΟΑΠ κ.α.)
Έτσι σήμερα οι χρόνοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών τροποποιήσεων αρχίζουν από 3 έως 5 χρόνια ενώ μεγαλύτερες χωροταξικές μελέτες υπερβαίνουν τα 5 χρόνια.
Επομένως είναι αδύνατον να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έργα που χρειάζονται οποιαδήποτε πολεοδομική αλλαγή( σχολεία, πολιτιστικά έργα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.α.)
Επίσης δεν μπορεί να γίνει έγκαιρα μία ιδιωτική επένδυση που απαιτεί τροποποιήσεις υφισταμένων μελετών( παρκινγκ, εμπορικά κέντρα κ.α.)
Οι περισσότερες μελέτες είναι πολύ παλιές και οι μεταβολές είναι αναγκαίες , οπότε υπάρχει αδιέξοδο.
Παράλληλα το ΥΠΕΚΑ παρουσιάζει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού( μηχανικοί, νομικοί κ.α.) καθόσον αποχωρούν έμπειρα στελέχη με συνταξιοδότηση, ενώ δεν γίνονται νέες προσλήψεις η μετατάξεις.
Σήμερα υπάρχουν μελέτες που εκκρεμούν από το 2006.
Επομένως απαιτείται
1. Απλοποίηση των διαδικασιών χωροθέτησης και πολεοδόμησης.
Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο εάν οι διαδικασίες της έγκρισης περιορισθούν στο επίπεδο της Περιφέρειας αντί του ΥΠΕΚΑ.
2. Τροποποίηση του Συντάγματος για τον καθορισμό του επιπέδου ελέγχου και των εγκρίσεων σε αυτό της Περιφέρειας .
3. Οι τροποποιήσεις των εγκεκριμένων Πολεοδομικών Σχεδίων να γίνονται από τους Δήμους με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε κάθε ένσταση θα αποφαίνεται η Περιφέρεια.
Το μήνυμα είναι:
Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης κάθε Περιφέρειας σχεδιάζουν και αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Αναλαμβάνουν τις ευθύνες εξ’ ολοκλήρου και το Κράτος δεν θα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Α ) ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑI ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ανάπτυξη χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις , γίνεται;
Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ενθάρρυνση στην τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλίες των Δήμων.
• Απλοποίηση της νομοθεσίας για τις συμβάσεις παραχώρησης για κατασκευή κοινωφελών έργων (παρκινγκ, αθλητικά πάρκα, λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, διαχείριση στερεών αποβλήτων κ.α.)
• Καθιέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων «Λαϊκής Κατοικίας» που απευθύνεται σε κατοίκους πόλεων που δεν έχουν πρώτη κατοικία. Οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν εκτάσεις για ανέγερση ολοκληρωμένων οικισμών κατά το πρότυπο του Ο.Ε.Κ. και να παραχωρούν κατοικίες σε οικιστικά συγκροτήματα με χαμηλό κόστος και προδιαγραφές ενεργειακής αυτονομίας κ.λ.π. Οι οικισμοί θα ανεγείρονται μέσω δημόσιων διαγωνισμών, είτε με την μέθοδο της αντιπαροχής από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Έτσι μπορούν να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα, αφού οι Δήμοι θα διαθέτουν αντίστοιχες εκτάσεις που θα πολεοδομούνται με απλοποιημένες διαδικασίες, θα καλύπτονται όλες οι στεγαστικές ανάγκες και θα αποφεύγεται η διαδικασία της κλήρωσης που επί χρόνια γίνεται, λόγω αδυναμίας κάλυψης των αναγκών. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία από την Γαλλία, που ο θεσμός λειτουργεί από την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
• Συνεταιριστική Δόμηση.
Να ενεργοποιηθεί η συνεταιριστική δόμηση η οποία δημιουργεί ολοκληρωμένους οικισμούς με υψηλές προδιαγραφές και χαμηλό κόστος.
Να παραχωρηθούν δημόσιες η δημοτικές εκτάσεις ειδικά σε στάσιμους οικισμούς , ακόμη και δωρεάν. Να μειωθεί το ελάχιστο όριο των 100 στρεμμάτων στα 50 στρέμματα για την ίδρυση οικισμού, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του οικείου Δήμου και της εξασφάλισης ύδρευσης ,αποχέτευσης και διάθεσης των απορριμμάτων.
Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των πολεοδομικών σχεδίων ,σε περιοχές που δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί περιορισμοί (π.χ. περιοχές Natura, παραθαλάσσιες ζώνες), με την διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.
• Τουριστική Δόμηση για ξένους φορείς και πολίτες σε εκτάσεις που παραχωρούν οι Δήμοι και άλλοι φορείς του Δημοσίου.
Ειδικά σε φθίνουσες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος είναι εφικτό να παραχωρούν ακόμη και χωρίς αντάλλαγμα εκτάσεις για να δημιουργηθούν συνοικισμοί που θα κατοικηθούν από κατοίκους βορείων χωρών, κυρίως συνταξιούχους.
Τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι πολλά:
(Εργασία στην ανοικοδόμηση, στην συντήρηση, στην λειτουργία. Αναβάθμιση περιοχών ,αύξηση της υπεραξίας παρακείμενων περιοχών.
Έσοδα από δημοτικά τέλη, εμπορικές δραστηριότητες, εξασφαλισμένη τουριστική κίνηση έξι μηνών κ.λ.π.)
• Αγροτική Δόμηση.
Απλοποίηση των διαδικασιών για την ανοικοδόμηση αγροτικών εγκαταστάσεων μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και περιοχές NATURA (αγροτικές αποθήκες, ποιμνιοστάσια, κ.α.). Απαλλαγή από τους απαιτούμενους φόρους για την έκδοση αδείας. Διευκόλυνση στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων. Οικονομικά κίνητρα για την αξιοποίηση των αγροτικών υπολειμμάτων και αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας.
Β) ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ:
1. Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Περιοχών που ανήκουν σε Δημόσιους φορείς ή στην ΕΤΒΑ ( Τράπεζα Πειραιώς) και έχουν διαθέσιμα οικόπεδα.
α) Παραχώρηση δωρεάν εκτάσεων σε επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.
Η αξία των οικοπέδων αποτελεί επιχορήγηση προς την επένδυση.
2) Παραχώρηση των οικοπέδων για 20-25 χρόνια χωρίς αντίτιμο. Εάν η επιχείρηση επιθυμεί στο διάστημα αυτό μπορεί να αγοράσει την έκταση καταβάλλοντας το αντίτιμο με δόσεις.
Εάν η επιχείρηση δεν ολοκληρώσει την επένδυση, το ακίνητο επιστρέφει στο Κράτος ή στην τράπεζα.
3) Αλλαγή του αναπτυξιακού Νόμου με έμφαση στην φορολογική απαλλαγή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από 5-10 χρόνια.
Οι επενδύσεις που επιχορηγούνται πρέπει να είναι στους τομείς που η χώρα είναι ελλειμματική ,καθώς και στους εξαγωγικούς τομείς που διαθέτουν ανταγωνιστικότητα. Δεν πρέπει να επιχορηγούνται εμπορικές δραστηριότητες ακόμη και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε κορεσμένες τουριστικές περιοχές.
4) Απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης των Αδειών Δόμησης και λειτουργίας των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών κτηρίων.
1. Εντός ΒΙΠΕ δεν απαιτείται άδεια Δόμησης στην αρχή, αλλά υποβάλλονται όλες οι σχετικές μελέτες στην φάση της άδειας λειτουργίας με ευθύνη του Μελετητικού γραφείου. Δηλαδή ο επενδυτής μπορεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο (6μηνες μέχρι 18μηνες).
2. Εκτός των ειδικών ζωνών, εκδίδεται Άδεια Δόμησης εντός 5 ημερών και οι μελέτες υποβάλλονται μαζί με την άδεια λειτουργίας από τον υπεύθυνο Κατασκευαστή.
3. Σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «NATURA» απαιτείται μόνον προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκδίδεται εντός τριών μηνών.
5) Μέσα σε έξι μήνες η κάθε μία περιφέρεια οριοθετεί τις περιοχές που επιτρέπονται επενδύσεις στην Βιομηχανία και τον Τουρισμό, λαμβάνοντας την συγκατάθεση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών (Δ/νσεις δασών, αρχαιολογίας, αγροτικής ανάπτυξης κ.α.) μία φορά για δέκα χρόνια τουλάχιστον.
Στις περιοχές αυτές δεν απαιτούνται ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και οι επενδύσεις γίνονται άμεσα με ευθύνη Μελετητή και ιδιοκτήτη με την συνήθη διαδικασία της άδειας δόμησης που εγκρίνεται εντός πέντε ημερών.. Τυχόν καταγγελίες εξετάζονται συνολικά στο τέλος της κατασκευής στην φάση έγκρισης της άδειας λειτουργίας. (με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι προσφυγές στο ΣΤΕ που καθυστερούν και ματαιώνουν τα έργα.)
Οι έλεγχοι γίνονται συνολικά για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας της μονάδας.
6. Κίνητρα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων Βιομηχανικών κτηρίων.
Όσοι αξιοποιούν υφιστάμενα κτήρια που παλαιότερα εντάχθηκαν σε αναπτυξιακούς νόμους χωρίς να έχουν βιωσιμότητα, επιδοτούνται μέχρι και το 50% της αξίας του κτηρίου. Η επιδότηση μπορεί να συμψηφιστεί με Τράπεζες, εφόσον τα κτήρια ανήκουν σ’ αυτές, με τα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης που θα λάβουν αυτή την περίοδο.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης περιουσίας που ανήκει σε Ιδρύματα ή έχουν κατασχεθεί από Ι.Κ.Α. και Δ.Ο.Υ. Παράλληλα αποφεύγεται νέα επένδυση που θα απαιτήσει πολλαπλάσια χρήματα και νέες εκτάσεις.
7. Ενθάρρυνση της ίδρυσης Εμπορευματικών Κέντρων και Κόμβων που προβλέπονται στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο με ένταξη στο ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να ιδρυθεί μία μονάδα σε κάθε πόλη που διέρχεται Εθνικό Δίκτυο(ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, Ε-65, ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ κ.λ.π.) ώστε να αναπτυχθούν υπηρεσίες logistic που θα στηρίζουν την μεταποίηση και το εμπόριο και να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις.
Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι Εθνικής σημασίας, γιατί το Δημόσιο θα κατοχυρώσει περισσότερες από 300.000 ιδιοκτησίες που σήμερα ευρίσκονται καταπατημένες ή έχουν αμφισβητήσιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με επίλυση του ζητήματος της χρηματοδότησης καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ είναι περιορισμένοι.
Η λύση της καθολικής εφαρμογής μπορεί να επιτευχθεί με την μερική αυτοχρηματοδότηση των μελετών.
Εν προκειμένω οι Μελετητικές Εταιρείες χρηματοδοτούνται σήμερα με την μέθοδο των Δημοσίων Έργων. (Πιστοποίηση πληρωμή με καθυστερήσεις και αναμονή πολλών μηνών για την μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο).
Η πρόταση είναι να χρηματοδοτούν οι εταιρείες την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου κάθε περιοχής και να αποπληρώνονται από την φορολογία που εισπράττει το κράτος από τις κάθε είδους δικαιοπραξίες.
Απαιτείται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και η δυνατότητα να ανατίθενται με διαπραγμάτευση οι μελέτες. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη αναθέσεις για νέες περιοχές προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ απαιτούνται μελέτες 300 εκατ. ευρώ και χρονικό διάστημα μέχρι το 2020.
Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου πολύ πιο σύντομα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά την διάλυση της κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης το 1990, υπό τον φόβο της μετάδοσης της κρίσης στην Κίνα , ο μεταρρυθμιστής ηγέτης Ντένγκ Ξιάο Πίγκ απελευθέρωσε τις ξένες επενδύσεις καθιερώνοντας χαμηλούς φόρους 5 και 10% διατυπώνοντας την θέση « Όσοι περισσότεροι εργάζονται σε επιχειρήσεις ξένων τόσους ολιγότερους συντηρεί η κινεζική κυβέρνηση»
Στην Ελλάδα αντίθετα «όσοι ολιγότεροι εργάζονται στις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις , τόσους περισσότερους επιφορτίζεται το ελληνικό κράτος»
Πιστεύω στην νέα κυβέρνηση ότι με την στήριξη όλων μπορεί να τα καταφέρει . Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την επιτυχία της χώρας ακόμη και αν δεν συμφωνούμε .