Πανεπιστημιακοί “πυροβολούν” την προμήθεια στεφανιογράφου στο ΓΝΝ Τρικάλων

nosokomio trikalon

Χρησιμοποιώντας μελανά χρώματα και με έντονα τα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης περιέγραψαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλία εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας – και τακτικά μη λειτουργίας – του στεφανιογράφου που βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επιστήμονες των τοπικών νοσοκομείων.

Η συνέντευξη τύπου ήταν προγραμματισμένη με την ευκαιρία της διεξαγωγής στη Λάρισα του 17ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδας, αλλά σύντομα το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο στεφανιογράφος του ΠΓΝΛ.

Σε υψηλούς τόνους ανέλυσε την κατάσταση ο Φίλιππος Τρυποσκιάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ.

«Είναι αδιανόητο να αδιαφορούν για την “καρδιά” του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που είναι ο στεφανιογράφος του» υπογράμμισε ο κ. Τρυποσκιάδης και έθεσε ζητήματα έλλειψης προγραμματισμού στρέφοντας τα «βέλη» του κατά της διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα έθεσε θέμα για το γεγονός ότι πρόσφατα εφοδιάστηκε με καινούργιο στεφανιογράφο το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων «ενώ το προσωπικό του δεν έχει εμπειρία για να τον λειτουργεί και θα έρχεται για βοήθεια γιατρός από το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων».

Μάλιστα έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Πως επελέγη το Νοσοκομείο των Τρικάλων για να πάει ο νέος στεφανιογράφος και δεν πήγε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο της Θεσσαλίας;

Ο γιατρός που θα έρχεται από το νοσοκομείο των Ιωαννίνων για να βοηθάει, πόσες φορές θα βρίσκεται στα Τρίκαλα και όταν φεύγει τι θα γίνεται;

Πόσες στεφανιογραφίες θα κάνουν με το νέο μηχάνημα, ποιοι γιατροί και σε ποιες ηλικίες εκπαιδεύτηκαν;»

«Τα μηχανήματα πρέπει να πηγαίνουν εκεί που υπάρχει γνώση και εμπειρία» δήλωσε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπογράμμισε «έδωσαν 420.000 ευρώ για ένα μηχάνημα και τώρα ψάχνουμε τι θα το κάνουμε».

«Ο στεφανιογράφος του Πανεπιστημιακού έχει κάνει μέχρι σήμερα 12.000 πράξεις, ενώ εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία και δεν δουλεύει γιατί δεν βρίσκεται το ποσό των 6.000 ευρώ» υπογράμμισε ο Καθηγητής Καρδιολογίας, ενώ επισήμανε ότι «οι πέντε καρδιολόγοι του Πανεπιστημιακού που έχουν τεράστια εμπειρία αναγκάζονται να δουλεύουν με μια… μπακατέλα».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο στεφανιογράφος στο ΠΓΝΛ « είναι σε κατάσταση end of life (τέλους ζωής) από το 2010 και πλέον όταν το μηχάνημα χαλάει πρέπει το ζήτημα να τεθεί στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου, και αφού περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να ξεκινήσει η προσπάθεια ανεύρεσης ανταλλακτικού από κάποιο μηχάνημα επίσης 29 ετών, όση είναι η ηλικία του στεφανιογράφου της Λάρισας».

Η παραπάνω κατάσταση, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου, έχει άμεση επίπτωση στους θεσσαλούς ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. «Οδηγούν τους ασθενείς να φεύγουν από τη Θεσσαλία και να μεταφέρονται σε κρατικά νοσοκομεία κυρίως της Θεσσαλονίκης με τους κινδύνους για την υγεία τους να μεγαλώνουν, εφόσον έχουν υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, καθώς επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή τους» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεμιστοκλής Τσακνάκης χαρακτήρισε «διακομιδές του τρόμου» τον… αγώνα δρόμου των Θεσσαλών ασθενών.

Το σύνολο των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στη συνέντευξη τύπου ζήτησαν την άμεση ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με νέο στεφανιογράφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται η προμήθειας νέου στεφανιογράφου στο ΠΓΝΛ μέσω ΕΣΠΑ, αν και η όλη διαδικασία έχει «κολλήσει» λόγω δικαστικής αντιπαράθεσης εταιριών.

Πέραν των κ.κ. Τρυποσκιάδη και Τσακνάκη στη συνέντευξη τύπου έλαβαν επίσης μέρος οι Απόστολος Κομνός, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Φώτης Βασιλείου, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και Ιωάννης Γκόγιας, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

.larissanet.gr