Πανελλαδικές: Πέφτουν οι βάσεις

panelladikes

«Η αποτυχία εφέτος είναι τεράστια. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου τέτοια ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση. Ήταν κανονική πανωλεθρία…» . Ο κ. Βαγγέλης Παππάς είναι φυσικός, βαθμολογητής του υπουργείου Παιδείας, και αυτόν τον καιρό τα πρωινά βρίσκεται σε μεγάλο βαθμολογικό κέντρο του Γαλατσίου. Διορθώνει γραπτά υποψηφίων από τη Θεσσαλονίκη (ως γνωστόν, στην Αθήνα βαθμολογούνται κάθε χρόνο τα γραπτά των υποψηφίων από την Περιφέρεια και το αντίστροφο).

Η έκπληξή του είναι μεγάλη καθώς μιλάει για τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις με βάση τα στοιχεία για την απόδοση του 90% των υποψηφίων. «Τόσα χρόνια δεν το έχω ξαναδεί αυτό» λέει. «Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση ειδικά πιστεύω ότι η αποτυχία στη Φυσική μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει και το 80%.Εφέτος δεν βλέπουμε άριστα γραπτά…».

Ο κ. Παππάς στην αυτονόητη ερώτηση πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ εφέτος, εκτιμά ότι όλες οι σχολές του αντικειμένου του με βάση ως τώρα περί τις 17.000 μόρια (οι λεγόμενες μεσαίες σχολές) θα πάρουν την κατιούσα, ανοίγοντας τις πύλες σε εισακτέους με πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες από τις αντίστοιχες περυσινές. Στις σχολές πρώτης ζήτησης υπολογίζει, αντίθετα, ότι η πτώση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οριακή.

Έλλειψη κρίσης…

Βαθμολογήτρια στο 48ο βαθμολογικό κέντρο του Βόλου, η φιλόλογος κυρία Άννα Αϊστρατή δίνει μιαν άλλη διάσταση εξηγώντας την εφετινή χαμηλή επίδοση των υποψηφίων: «Η κρίση των μαθητών δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου και αυτό φάνηκε περίτρανα από την εφετινή εξεταστική διαδικασία» λέει. «Στην Έκθεση, όπου το θέμα το οποίο αφορούσε το Διαδίκτυο δεν ήταν απαιτητικό, οι περισσότεροι απέτυχαν στην ερώτηση ανάπτυξης. Απλά δεν μπορούσαν να συλλάβουν τι τους ζητούσαν. Έχουν συνηθίσει την παπαγαλία όσων μαθαίνουν στα φροντιστήρια και όταν πρέπει να σκεφτούν, απλώς σηκώνουν τα χέρια ψηλά» συνεχίζει.

Φλυαρία για 10

«Ελάχιστα γραπτά είναι πάνω από τη βαθμολογία του 14. Διορθώνω Αρχαία Ελληνικά ,όπου τα περισσότερα γραπτά είναι κυρίως μεταξύ του 10 και του 14» λέει η κυρία Αϊστρατή. «Τα παιδιά δεν είναι δουλεμένα στα Αρχαία. Το ίδιο αναφέρουν και συνάδελφοί μου που διορθώνουν Λογοτεχνία. Οι περισσότεροι μαθητές φλυαρούν, γράφουν περιττές πληροφορίες, ξέρουν μόνο ό,τι έχουν παπαγαλίσει στα φροντιστήρια» καταλήγει.

Η «αποτυχία» είναι η πρώτη κουβέντα που χρησιμοποιεί και ο μαθηματικός κ. Μάκης Μαυρέλης. «Τα καλά γραπτά είναι τα μισά από πέρυσι, τα δε άριστα μόλις τα 3/5 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μια πτώση του 4% στα άριστα γραπτά καταγράφεται στη γενική παιδεία και πιθανολογώ ότι οι βάσεις θα πέσουν σε όλες τις Οικονομικές Σχολές» επισημαίνει.

ΤΡΑΜΠΑΛΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Οι εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν οι πιο απαιτητικές από το 2000 και εντεύθεν» λέει ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας. «Η κλιμάκωση της δυσκολίας των θεμάτων σε ορισμένα μαθήματα δεν υπήρξε επιτυχής και οδήγησε στη δημιουργία ενός βαθμολογικού χάσματος μέσα στο οποίο εξαφανίστηκαν οι μεσαίες βαθμολογίες» σημειώνει, εξηγώντας τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής εφέτος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα έντονο στα Μαθηματικά, στη Φυσική της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και στη Λογοτεχνία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Η πτώση των βάσεων είναι δεδομένη με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων, δεν θα είναι όμως η ίδια στο Κέντρο και στην Περιφέρεια, λόγω της κατάργησης της διαδικασίας των μετεγγραφών.

Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση σε περιφερειακά τμήματα που έχουν αντίστοιχα στα μεγάλα αστικά κέντρα- ως πέρυσι τα επέλεγαν με τη βεβαιότητα της μετεγγραφής τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι σε τέτοια τμήματα θα παρατηρηθεί πτώση της τάξεως των 1.500 μορίων σε σχολές όπως αυτή της Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα τμήματα Λογιστικής των ΤΕΙ, ενώ μικρότερη αλλά σημαντική θα είναι η πτώση και στα τμήματα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, όπως και στις φιλολογικές σχολές της Περιφέρειας.

Η νέα ειδική κατηγορία υποψηφίων που δικαιούνται μετεγγραφή θα δημιουργήσει σε κάθε σχολή και τμήμα μια πρώτη και μια δεύτερη «κατανομή» των υποψηφίων. Στη δεύτερη θα εισέρχονται όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει σημαντική ζήτηση για τα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έτσι η πτώση στις βάσεις αυτών δεν θα είναι μεγαλύτερη από 600 μόρια. Ρόλο εξάλλου θα παίξει και η εφετινή μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 10.000.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ