Παιδιά και κορονοϊός: Τι δείχνει νέα μελέτη από τις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών με Covid-19 και εκείνων με εποχική γρίπη, όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας σε νοσοκομείο, εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωσης τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Όμως η λοίμωξη από τον κορονοϊό προκαλεί συμπτώματα σε μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με Covid-19 από ό,τι σε εκείνα με γρίπη.

Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο και τα νοσοκομεία παίδων σε μεγάλο μέρος του κόσμου (και στην Ελλάδα) θα αρχίσουν να δέχονται παιδιά με εποχική γρίπη Α και Β, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθεί η μετάδοση του κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, οι επιστήμονες αγωνιούν κατά πόσο τα συστήματα υγείας θα δεχθούν μεγάλη πίεση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, συνέκρινε 315 παιδιά με μέση ηλικία οκτώμισι ετών που διαγνώσθηκαν με Covid-19 μεταξύ Μαρτίου – Μαΐου φέτος και 1.402 παιδιά με μέση ηλικία τεσσάρων ετών και με διάγνωση γρίπης μεταξύ Οκτωβρίου 2019-Ιουνίου 2020. Η μέση ηλικία εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν τα 9,6 έτη στην πρώτη ομάδα (Covid-19) και τα 4,2 έτη στη δεύτερη (γρίπη).

Η ανάλυση βρήκε ότι, κατά τη στιγμή της διάγνωσης, περισσότερα παιδιά με Covid-19, σε σχέση με εκείνα με γρίπη, είχαν συμπτώματα πυρετού, βήχα, διάρροιας, εμετού, πονοκεφάλου και άλλων πόνων στο στήθος ή αλλού στο σώμα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η διαπίστωση αυτή για τη μεγαλύτερη συχνότητα συμπτωμάτων στα παιδιά με κορονοϊό είναι πολύ χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών Covid-19 στις μικρές ηλικίες.

Σχεδόν ίδιο ήταν το ποσοστό των νοσηλευθέντων παιδιών με πονόλαιμο ή ρινική συμφόρηση (22% στην Covid-19 και 20% στη γρίπη), ενώ δύσπνοια ανέφεραν περισσότερα παιδιά με Covid-19 (30%) έναντι εκείνων με γρίπη (20%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ