Παιδί και χρήματα: Συμβουλές ανάλογα την ηλικία του

Αν δεν προσέχει από τώρα θα είναι δύσκολο και να διαχειριστεί τα λεφτά του στο μέλλον. Μάθετε λοιπόν από τώρα στο παιδί σας πως θα τον κρατάει πάντα γεμάτο τον κουμπαρά.

Η αντίληψη που έχουν οι ειδικοί για τα παιδιά που κατανοούν τα οικονομικά είναι ότι τείνουν να δίνουν λιγότερη σημασία στα υλικά αγαθά και συνήθως έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση.

«Έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση στην αυτοεκτίμηση των νέων, που είχαν από νωρίς μια πρώτη γνωριμία με οικονομικές έννοιες», αναφέρει στο Mens Health ο Tim Kasser, καθηγητής ψυχολογίας στο Knox College.

Δυστυχώς δεν υπάρχει σχολείο που να προσφέρει μαθήματα οικονομικής διαχείρισης. «Γι’ αυτό λοιπόν και πρέπει να του μάθετε πώς να ξοδεύει και πως να αποταμιεύει. Φροντίστε να ξεκινήσετε από νωρίς», λέει ο David Walsh, συγγραφέας του Smarter Parenting, Smarter Kids. «Οι οικονομικές δεξιότητες αποτελεί ένα είδος ευφυΐας», υποστηρίζει. Και προσθέτει: «Όπως οι γλώσσες ή η κριτική σκέψη, καλό είναι να διδάσκονται όταν ακόμα ο εγκέφαλος του παιδιού σου αναπτύσσεται».

Ηλικία 3-5: Η πρώτη επαφή με τα χρήματα

«Για να μάθετε στο παιδί ότι τα χρήματα δεν έρχονται με έναν μαγικό τρόπο στην τσέπη σας, προσπαθήστε να το κάνετε να κατανοήσει τον ρόλο κάθε συναλλαγής τη στιγμή που την πραγματοποιείτε», λέει ο Nathan Dungan, συγγραφέας του Prodigal Sons and Material Girls. Επίσης, είναι χρήσιμο να επιτρέπετε στο ίδιο το παιδί να δίνει τα χρήματα.

Ζητήστε από το παιδί σας να χρησιμοποιεί έναν κουμπαρά και να του βάλει ένα αυτοκόλλητο που να γράφει μία από τις παρακάτω φράσεις: «δόση δανείου», «έξοδα» και «αποταμίευση», λέει ο Dungan. Στη συνέχεια, δώστε τους μερικά κέρματα για να ρίξουν μέσα και στη συνέχεια εξηγήστε τους τον ρόλο του καθενός.

Ηλικία 6-9: Δώσε Επίδομα Μάθησης

Ένα καλό ποσό να ξεκινήστε είναι 2 ευρώ την εβδομάδα. Τη στιγμή λοιπόν που του παρέχετε τα χρήματα, ρωτήστε το που ακριβώς έχει σκοπό να τα ξοδέψει. «Σκέψου το σαν ένα μικρό πείραμα μέσα στο οποίο το παιδί έχει την ευκαιρία να εξασκηθεί στη χρήση χρημάτων», λέει ο Dungan. Και να γνωρίζετε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους. Ανοίξτε έναν κοινό αποταμιευτικό λογαριασμό με το παιδί και κάνετε μαζί την κατάθεση των χρημάτων.

10 και πάνω: Κάντε το να Δουλέψει

Σύμφωνα με το investopedia.com εάν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν αποταμιευτές, επιτρέψτε τους να κερδίζουν και να αποταμιεύουν χρήματα ώστε να έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Όταν τους προσφέρετε χρήματα σε αντάλλαγμα για δουλειές, μαθαίνουν επίσης την αξία της σκληρής δουλειάς τους.

«Το πλύσιμο του αυτοκινήτου και τα η προμήθεια αγαθών που χρειάζεται το ψυγείο, όχι μόνο θα του δείξουν πως τα χρήματα βγαίνουν με κούραση, αλλά κυρίως θα ανεβάσουν το επίπεδο της αυτοεκτίμησής του», λέει ο Walsh. Γι’ αυτό περιορίστε το χαρτζιλίκι, ώστε να του παρέχετε κίνητρο να συνεχίζει να δουλεύει.

«Βάλτε έναν κουμπαρά στην κουζίνα για τις εργασίες που αναλαμβάνει», λέει ο Dungan. Οταν πρέπει να γίνει κάτι, γράψε το σ’ ένα κομμάτι χαρτί μαζί με την αμοιβή που τη συνοδεύει, και ρίξε το στο δοχείο. Έτσι, θα ξέρει τι χρειάζεται να κάνει για να βγάλει το χαρτζιλίκι του.

16 και πάνω: Μάθημα οικονομίας

«Δεν είναι δυνατόν να βγάζετε κάθε μήνα ένα ποσό από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να καλύπτετε τις έκτακτες δαπάνες του παιδιού. Βεβαιωθείτε επομένως ότι ξέρει πώς να κάνει τον δικό του οικονομικό προγραμματισμό», λέει ο Walsh. «Πάρτε ένα μολύβι και χαρτί και ξεκινήστε να του μαθαίνετε τα βασικά», λέει ο Dungan.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε κάποια από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν, οι οποίες  βοηθούν στη διαχείριση των οικονομικών. Και στο τέλος κάθε μήνα, καθίστε μαζί για να συζητήσετε τι πήγε στραβά και πως τον επόμενο μήνα η διαχείριση θα είναι καλύτερη.

Μπορεί να έχασε κάποιο από τα πολύτιμα μαθήματα, ποτέ όμως δεν είναι αργά να μάθει να έχει σωστή σχέση με τα χρήματα. Σκεφτείτε πόσο χρήσιμη θα του φανεί αυτή η γνώση μεγαλώνοντας.

oloygeia.gr