Παγωμάρα και σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το αδιέξοδο για το χρέος

Σαν την μηχανή αμαξοστοιχίας που εκτροχιάζεται λόγω υπερβολικής ταχύτητας παρασύροντας μαζί της τα βαγόνια μοιάζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Οι βεβαιότητες που είχαν οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για διευθέτηση του χρέους και μη ψήφιση των μέτρων ως αντίβαρο στις νέες αιματηρές περικοπές όχι μόνο διαψεύστηκαν, αλλά δεν γίνει ακόμα ορατή η νέα γραμμή άμυνας προκειμένου να πιαστούν για να στηριχθούν.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δείχνει ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε κάθε άλλο παρά απομονωμένος ήταν στο Eurogroup.

Άσχημη η κατάσταση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκμυστηρεύονται στο TheTOC ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που η κατάσταση στο εσωτερικό της ΚΟ είναι τόσο άσχημη.

Οι βουλευτές ψήφισαν την περασμένη Πέμπτη έχοντας στα αυτιά τους την διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι η Μέρκελ του είχε κλείσει το μάτι για συμφωνία στο χρέος στις 22 Μαίου. Σε αντίθετη περίπτωση πίστευαν, όπως διατυμπάνιζε ο αρχηγός της κυβέρνησης, ότι τα μέτρα θα κατέληγαν στο κάλαθο των αχρήστων.

Όχι μόνο δεν συνέβη τίποτα από τα δύο αλλά αντίθετα επικρατεί αβεβαιότητα και αγωνία.

«Είμαστε απογοητευμένοι» ομολογεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί ότι ούτε συμφωνία για το χρέος υπάρχει ούτε κρυφός άσσος στο μανίκι για την μη εφαρμογή των μέτρων.

Και για πρώτη φορά τολμά να ρίξει την ευθύνη όχι στους συνήθης υπόπτους (ΜΜΕ και δανειστές) αλλά στον Αλέξη Τσίπρα που όπως λέει έδεσε κόμπο τα όσα του είπε η Μέρκελ από το τηλέφωνο και η Λαγκάρντ στο Πεκίνο.

Τι απομένει να ελπίζει; Η έξοδος της χώρας στις αγορές που παραμένει όμως εγχείρημα αβέβαιο όταν όλα τα κρίσιμα μέτωπα εξακολουθούν να είναι ανοικτά.

«Σύντροφος» του προβάλει το σενάριο των εκλογών το προσεχές φθινόπωρο αν το καλάθι των πρωθυπουργικών προσδοκιών παραμείνει άδειο, ενώ πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να χρεώσει στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν θα έπρεπε να σηκώσουν τόσο ψηλά το ζήτημα της επίλυσης του χρέους.

Σε σύγχυση τα κυβερνητικά στελέχη 

Και αν οι προαναφερόμενοι λόγω της τήρησης του off the record εκτίθενται μόνο στις συνειδήσεις τους τι να πουν τότε άλλοι όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Κώστας Μπάρκας που έμειναν μετέωροι από τα πίσω μπρος του Μαξίμου, αλλά και ο λαλίστατος και όπως πάντα προκλητικός Παύλος Πολάκης που χωρίς καν να ερωτηθεί ξεσπάθωνε στο facebook.

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- πιστεύοντας ότι μεταφέρει και την πρωθυπουργική γραμμή – αξίωνε καθαρή λύση για το χρέος και όχι απλά μια υπόσχεση ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΙ επέμενε ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα. Μαζί του και ο Μπάρκας που σε άλλη συνέντευξη έδινε τελεσίγραφο να υπάρχει λύση για το χρέος στο  Eurogroup της 15ης Ιουνίου διαφορετικά μέτρα γιοκ.

Όσο για τον υφυπουργό Υγείας προειδοποιούσε «γκεσταμπίτες, μενουμεευρώπηδες, βαστασοιμπλέδες» να μην χαίρονται διότι «εμείς θα νικήσουμε όσο καθυστέρηση και αν μας παίξει ο αρχηγός σας… δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα….».

Τα πράγματα, βεβαίως, άλλαξαν την Πέμπτη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει την πρόταση Σόιμπλε που συζητήθηκε στο Eurogroup ως καλή βάση εκκίνησης. «Στο Eurogroup της Δευτέρας υπήρξε μια πρόταση όπου προσδιορίζονταν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο προσδιορισμός είναι καλοδεχούμενος, όμως το βασικό πρόβλημα την Δευτέρα ήταν ότι τη λύση δεν την αποδεχόταν το ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα θα μετατίθεντο για μετά το καλοκαίρι. H πρόταση για την απομείωση του χρέους είναι μια καλή βάση εκκίνησης αλλά πρέπει να υπάρχει μια σαφής λύση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει μια συνολική διευθέτηση».

Τα μπρος-πίσω του πρωθυπουργού 

Τη θολή εικόνα στην κυβερνητική στρατηγική φαίνεται πάντως  πως ενίσχυσε ο Αλέξης Τσίπρας που μεταβάλει στάση διαρκώς. Στην αρχή φερόταν έτοιμος να δέσει στο λαιμό γραβάτα. Υπεραισιόδοξος για το Eurogroup της 22ης Μαίου δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την καγκελάριο του έδωσε να καταλάβει ότι θα υπήρχε συμφωνία για το χρέος. Αμφισβητούσε επίσης το ενδεχόμενο να προκαλέσουν οι γερμανικές εκλογές προσκόμματα, αντιτείνοντας ότι η Ανγκέλα δεν θα ήθελε να φτάσει σε κάλπες με ανοικτά τα μέτωπα για την Ελλάδα.

Τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup απέδειξαν ότι οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ήταν too be good to be true. Το φιάσκο ανέτρεψε τα έως τότε δεδομένα και προκάλεσε αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η ελληνική πλευρά που στην αρχή έλεγε ότι περιμένει την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για να πάρει μια καλύτερη λύση, εγκατέλειπε τελικά τη θέση αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος χθες το πρωί όχι μόνο άφηνε στην άκρη τις απειλές του περί μη εφαρμογής των μέτρων σε περίπτωση μη επίλυσης του χρέους, αλλά «αγόραζε» την γερμανική πρόταση το ΔΝΤ θα μπει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο όταν ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ο Πρωθυπουργός επιχειρώντας να δικαιολογήσει την οπισθοχώρηση του συνέδεε τη πρόταση της γερμανικής πλευράς με την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι και βεβαίως έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια.

Αργότερα ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη  εγκαλούσε τους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν μπορούν να θέλουν a la card το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να μην ικανοποιούν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος. Το βράδυ μιλώντας στον ΣΕΒ ανέφερε ότι η λύση που επιδιώχθηκε στο Eurogroup «δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου, διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή διότι έδινε πάτημα για την συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου».

Κερασάκι στην τούρτα της κυβερνητικής αμηχανίας αποτέλεσε η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citigroup που αποτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά σε ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 αφού αμφιβάλει και για την ένταξη τις χώρας στο QE και για την έξοδο της στις αγορές αλλά και για την επιδιωκόμενη ελάφρυνση του χρέους.

thetoc